După spălare, urzicile se scutură bine de surplusul de apă și se așează pe un platou. Nu vom aștepta zvântarea acestora, deoarece se pot oxida.
Dacă sunteți sensibili la țepii urzicilor puteți folosi mănuși.
Se spală și curăță de coajă lămâia. Acesta are rolul de a echilibra gustul sucului, de a încetini oxidarea și nu în ultimul rând de a descongestiona storcătorul de legume care se poate înfunda. Dacă nu suportați gustul prea acru, puteți renunța la lămâie.
Lămâia se va tăia în 4 bucăți (felii).Se începe stoarcerea urzicilor și a lămâii. Se recomandă să adăugați din când în când, câte o felie de lămâie pentru a descongestiona storcătorul (pentru a evita înfundarea).Imediat ce sucul este gata, se pregătesc pungile de gheață și cu multă răbdare vor fi umplute cu sucul proaspăt de urzici.
În general sucul este foarte dens și se va scurge foarte greu prin orificiile pungilor de gheață. Dacă nu reușiți să -l turnați în pungile de gheață, așa cum este el (sucul), puteți încerca să-l diluați putin cu apă plată. Astfel, sucul va deveni mai fluid și va circula mai ușor prin orificiile pungilor de gheață.Pungile de gheață cu sucul de urzică se pun imediat la congelator.
Astfel putem consuma suc de urzică și în perioadele în care nu se găsesc urzici.Pulpa rezultată o puteți folosi în cataplasme pentru diverse afecțiuni: entorse, dureri musculare, dureri reumatice, ... Aceasta se poate congela și scoateți doar cât aveți nevoie. Poate fi folosită în cataplasme atât reci (nu direct din congelator) cât și călduțe (se încălzesc pe baie de abur).
De asemeni, pulpa mai poate fi folosită și în horticultură, la baza plantelor, pomilor... Observații
Păstrare & Valabilitate:
→ Cuburile se păstrează la congelator, fiind recomandat consumul în maxim 6 luni!
→ Astfel, ne putem bucura de beneficiile urzicilor și pe timpul iernii!
⚠ Dacă nu aveți un storcător cu ax melcat, puteți utiliza și un blender și apoi o sită pentru a filtra sucul. Avantajul storcătorului cu ax melcat este că acesta produce o încălzire minima a ingredientelor comparativ cu alte metode de stoarcere. De aceea se recomandă storcătoarele cu ax melcat, la turații cât mai mici.
Administrare
→ Se recomandă consumul a 1-2 cuburi de suc de urzică, dizolvate în ~200 ml apă, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese!
→ Cuburile pot fi dizolvate în apă rece sau călduță sau în diverse băuturi.
→ Sucul se va bea prin înghițituri mici, în decursul a câteva minute.
Efecte și beneficii
- tonic, vitaminizant, mineralizant
- crește imunitatea
- antioxidant
- reduc oboseala, combate anemia
- reglează nivelul glicemiei
- bun pentru diabetici
- scade nivelul a tensiunii arteriale
- aliat puternic împotriva anemiei
- detoxifiant, are efect depurativ
- efect antiinflamator
- îmbunătățește digestia
- bun în tratarea hemoragiilor interne și externe
- ajută la regenerarea ficatului
- ajută la scăderea colesterolului
- crește celulele roșii din sânge
- curăță colonul
- efect anti-îmbătrânire
- aliatul persoanelor supraponderale
- efect analgezic
- echilibrează PH-ul
- sursă bogată de proteine (din urzică)
- sursă bogată de clorofilă
- sursă bogată de fier
- sursă bogată de siliciu
- anti-cancerigen
- recomandat femeilor cu menstruații abundente și neregulate
Efecte secundare
- scade glicemia
- diaree dacă e consumat foarte rece și în cantități mari
Contraindicații
- persoanelor care suferă de probleme de coagulare a sângelui (tromboze), sau persoanelor care urmează a avea operații chirurgicale;
- persoanelor care suferă de diaree;
- persoanelor care suferă de colon iritabil, colita;
- persoanelor cu insuficiența cardiacă, hipotensiune arterială (tensiunea arterială scăzută);
- persoanelor cu insuficiență renală;
- contraindicat femeilor însărcinate;
- nu se recomandă copiilor sub 2 ani;
Alte informații
Un suc bogat într-o varietate de nutrienți esențiali:
Proteine: urzica am putea spune că este vegetala cea mai bogată în proteine și subclasează chiar și soia, datorită alergenilor/hormonilor din soia.
Vitamine și minerale: vitamina K, vitamina A, vitamina B2, vitamina B6, vitamina E, vitamina C, mangan, folat, cupru, magneziu, potasiu, calciu, fier, siliciu, zinc, fosfați.
→ Urzica conține substanțe proteice, având un număr semnificativ de aminoacizi inclusiv cei esențiali, substanțe de natura glucidică, amine, steroli, cetone, ulei volatil, substanțe grase, acid formic, acetic, pantotenic și folic, vitaminele A, B2, C, K, clorofilă, săruri minerale precum magneziu, calciu, fier, potasiu, cupru, zinc și siliciu.
Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.Info ingrediente
UrziciPlanteUrzicile – beneficii pentru sănătate și modalități de utilizare LămâieFructeLămâia: beneficii miraculoase pentru sănătate și frumusețe Info afecțiuni
ReumatismAfecțiuni reumatologiceReumatismul și cum poate fi ameliorat prin remedii naturiste Colesterolul măritAfecțiuni circulatoriiTotul despre colesterolul mărit: nivel normal, cauze și remedii naturale Ultimele articole
Unități de măsură
| 1 linguriță | 1 lingură |
---|
Apă | 5 g | 15 g |
---|
1 lingură (~15ml) = 3 linguriţe (~5ml)Valori farmaceutice:
- 1 picătură apă = 0.05 ml
- 1 linguriţă apă = 100 picături
- 1 ml apă - 20 picături
- 1 picătură alte soluții = 0.04 ml
- 1 linguriţă alte soluții = 125 picături
- 1 ml alte soluții - 25 picături