Macerat de cătină cu miere

Macerate Foarte ușor 15 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare15 min
Timp de așteptare15 zile
Gata în15 zile 15 m

Cătină cu miere de albine macerată la borcan, o combinație excelenta pentru creșterea imunității organismului, mai ales în apropierea sezonului rece.

Porții

~ 15 porții, o porție fiind considerata o lingura, 1 lingura = ~30g

Video


Ingrediente

Cost estimativ: 2.8 €

Materiale

- recipient sticla 600ml

Preparare

  • Macerat de cătină cu miere - Preparare pas 1Boabele/fructele de cătină se desprind cu un foarfece de pe ramuri, apoi se spală în 2-3 ape. Eu obișnuiesc să o pun cătina curățată în chiuvetă, dau drumu la apă rece cât să le acopere, amestec ~1 minut și dau drumu la apă să se scurgă. Fac asta de 2-3 ori, apoi pun cătina pe șervețele de hârtie să se usuce de surplusul de apă (o las la uscat ~ 1 oră).
  • Macerat de cătină cu miere - Preparare pas 2Într-un recipient de sticlă (un borcan), se adaugă fructele de cătină până acoperă 3 sferturi din volumul recipientului.
  • Macerat de cătină cu miere - Preparare pas 3Peste cătina din borcan, se adaugă mierea de albine, puțin câte puțin, în etape, astfel încât aceasta să se scurgă printre boabele de cătină și în final să le acopere.
  • Macerat de cătină cu miere - Preparare pas 4Se închide ermetic recipientul cu un capac și apoi se păstrează la loc întunecos și rece (frigider).
  • Se poate consuma după 15 zile, după ce cătina s-a macerat bine cu mierea de albine. În continuare se va păstra la frigider până la consumul total.
    După macerare se va obține un sirop subțire, iar fructele de cătină, vor apărea stafidite, sucul acestora omogenizându-se cu mierea.

Observații

Regula cantităților la maceratul de cătină: se umple borcanul pe 3 sferturi cu cătină, apoi se toarnă miere, puțin câte puțin, până se umple recipientul și practic cătina este acoperita de miere.

Desprinderea fructelor/boabelor de cătină de pe ramuri: este destul de meticuloasă și de aceea cei care lucrează cu cantități foarte mari, folosesc metoda congelării, care presupune practic congelarea ramurilor/crengilor de cătină și apoi desprinderea fructelor prin scuturarea ramurilor. Totuși, deși congelarea nu implică o pierdere mare din proprietățile fructelor de cătină, dacă aveți timp, recomandăm tăierea fructelor de cătină de pe ramuri cu un foarfece.

Este bine ca fructele de cătină să fie uscate bine de surplusul de apă, acumulat în urma spălării, înainte de macerare, pentru a evita o posibilă fermentare prematură.

Administrare

Se administrează câte o lingură de macerat de 3 ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înainte de mese.

Se recomandă cure de 2-4 săptămâni, mai ales în perioada de toamnă - iarnă.

În cazul copiilor lingura va fi înlocuită cu linguriță.

Timpul de valabilitate a maceratului de cătină:
În general se recomandă prepararea acestui macerat în borcane de dimensiuni cât mai mici, pentru a se consuma într-un timp cât mai scurt.
Personal am testat de mai multe ori acest produs și vă pot spune ca este ok ai după 6 luni de zile; să nu uităm totuși ca mierea este un foarte bun conservant. Durata de valabilitate este influențată de proporția miere-cătină: cu cât se pune mai multă miere, cu atât maceratul va ține mai mult.

Efecte și beneficii

  • energizant natural
  • imuno-stimulator
  • previne răcelile și gripa
  • antioxidant

Efecte secundare

  • diuretic
  • poate provoca arsuri la stomac
  • poate amplifica probleme de colon iritabil, provocând balonare, flatulență

Contraindicații

Poate dăuna în cazul persoanelor care suferă de următoarele afecțiuni:

  • colon iritabil
  • balonare
  • gastrită
  • diaree

Comentarii

Evaluează acest remediu:




Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.