După macerare se va obține un sirop subțire, iar fructele de cătină, vor apărea stafidite, sucul acestora omogenizându-se cu mierea.
Observații
Regula cantităților la maceratul de cătină: se umple borcanul pe 3 sferturi cu cătină, apoi se toarnă miere, puțin câte puțin, până se umple recipientul și practic cătina este acoperita de miere.
Desprinderea fructelor/boabelor de cătină de pe ramuri: este destul de meticuloasă și de aceea cei care lucrează cu cantități foarte mari, folosesc metoda congelării, care presupune practic congelarea ramurilor/crengilor de cătină și apoi desprinderea fructelor prin scuturarea ramurilor. Totuși, deși congelarea nu implică o pierdere mare din proprietățile fructelor de cătină, dacă aveți timp, recomandăm tăierea fructelor de cătină de pe ramuri cu un foarfece.
Este bine ca fructele de cătină să fie uscate bine de surplusul de apă, acumulat în urma spălării, înainte de macerare, pentru a evita o posibilă fermentare prematură.
Administrare
Se administrează câte o lingură de macerat de 3 ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înainte de mese.
Se recomandă cure de 2-4 săptămâni, mai ales în perioada de toamnă - iarnă.
În cazul copiilor lingura va fi înlocuită cu linguriță.
Timpul de valabilitate a maceratului de cătină: În general se recomandă prepararea acestui macerat în borcane de dimensiuni cât mai mici, pentru a se consuma într-un timp cât mai scurt. Personal am testat de mai multe ori acest produs și vă pot spune ca este ok ai după 6 luni de zile; să nu uităm totuși ca mierea este un foarte bun conservant. Durata de valabilitate este influențată de proporția miere-cătină: cu cât se pune mai multă miere, cu atât maceratul va ține mai mult.
Efecte și beneficii
energizant natural
imuno-stimulator
previne răcelile și gripa
antioxidant
Efecte secundare
diuretic
poate provoca arsuri la stomac
poate amplifica probleme de colon iritabil, provocând balonare, flatulență
Contraindicații
Poate dăuna în cazul persoanelor care suferă de următoarele afecțiuni: