Macerat din conuri muguri de pin cu miere

Macerate Foarte ușor 10 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare10 min
Timp de așteptare14 zile
Timp de gătire--
Gata în14 zile 10 m

Sirop din muguri de pin având conuri în formare, obținut prin macerare la rece cu miere de albine - un remediu eficient în tratarea afecțiunilor respiratorii precum: tuse, bronșită, faringită, laringită, ... dar și o băutură cu un gustul și o aromă reîmprospătantă.

Porții

Un borcan de ~330ml, ~ 10 porții, o porție fiind considerată 1 lingură = ~25ml-30ml

Ingrediente


Materiale

  • - recipiente, de preferat de sticlă (borcane, sticle) borcan 330ml
  • - sită pentru separarea siropului

Preparare

  • Macerat din conuri muguri de pin cu miere - Preparare pas 1Se spală bine mugurii de pin (având conuri în formare) și se curăță de eventualele impurități, apoi se pun la zvântat pe un prosop. Trebuie uscați bine, pentru ca altfel apa rămasă ar putea duce la fermentarea siropului.
  • Macerat din conuri muguri de pin cu miere - Preparare pas 2Se pun mugurii de pin cu conuri în borcan.
  • Macerat din conuri muguri de pin cu miere - Preparare pas 3Se adaugă mierea, puțin câte puțin, până se umple borcanul. Mugurii-conuri trebuie să fie acoperiți complet cu miere.
  • Macerat din conuri muguri de pin cu miere - Preparare pas 4Se închide ermetic borcanul cu un capac și se lasă la macerat minim 3 săptămâni la loc întunecos și ferit de lumină. La câteva zile este bine să agitați borcanul pentru a amesteca extractul. Veți observa, cum mierea își schimba consistența și devine tot mai subțire/fluidă.
  • Macerat din conuri muguri de pin cu miere - Preparare pas 5După macerare, se strecoară siropul obținut și acesta se va depozita în recipiente de sticlă (borcane, sticle, recomandat nu foarte mari) la loc răcoros și ferit de lumină (cămară răcoroasă sau frigider).
    Dacă nu se deschide, siropul poate ține până la 1 an.
    Odată deschisă o sticlă de sirop, se va păstra obligatoriu la rece. Se recomandă consumul, după deschidere, în maxim 30 zile.

Observații
Se recomandă culegerea mugurilor cu conuri de pin din zone de munte, din locuri cât mai retrase, nepoluate.

Mugurii cu conuri de pin trebuie să fie cât mai tineri, să aibă o culoare verde crud și să nu depășească 1 – 2 cm lungime. Ei se culeg în lunile aprilie, mai și cel târziu iunie.

Siropul de muguri având conuri de pin, obținut prin macerare cu miere, se poate păstra aproximativ 1 an, dacă nu este desfăcut și e este păstrat la loc întunecos și răcoros (frigider).

După desfacerea unei sticle, se recomandă consumul în maxim 30 de zile și obligatoriu depozitarea la frigider.

Uleiurile volatile din mugurii de pin sunt cele care au efect bronhodilatator (ușurează respirația) și sunt mai puternice fata de cele de la brad.

Administrare

Siropul de muguri cu conuri de pin poate fi consumat atât în scop terapeutic pentru afecțiuni respiratorii cât și ca băutură răcoritoare cu apă plată sau minerală, având un gust și o aromă foarte plăcute.

Pentru afecțiuni respiratorii, se administrează câte o lingură de 3-5 ori pe zi, după care, se recomandă a nu se bea sau mânca timp de 30 minute.

La copii cantitatea se înjumătățește, lingura va fi înlocuită cu o linguriță.

Efecte

  • pentru tuse, bronșită, faringită, laringită sau alte afecțiuni respiratorii
  • stimulează pofta de mâncare şi digestia
  • dermatologice
  • atenuează oboseala intelectuală
  • întăreşte sistemul imunitar
  • pentru relaxarea sistemului nervos
  • ajută la fixarea calciului în oase
  • combate osteoporoza
  • bun în tratamentul rahitismului
  • tonic pulmonar
  • antiseptice
  • antiinflamatoare
  • sedative
  • diuretice
  • astringente
  • cicatrizante
  • antidiareice
  • antireumatice
  • vitaminizant

Efecte secundare

- diuretic, dacă se depășește doza zilnica recomandată
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=