Macerat din muguri de pin cu miere
Tratament pentru afecțiuni respiratorii
Extract natural din muguri de pin prin macerare la rece cu miere, foarte bun pentru tratarea diverselor afecțiuni respiratorii (tuse, bronșită, faringită, laringită, ...) cât și pentru gustul și aroma desăvârșită.
Porții: 25 porții
Aproximativ 700ml, ~ 25 de porții, o porție fiind considerată 1 lingură = ~25ml-30ml
Ingrediente
Materiale
- - recipiente, de preferat de sticlă (borcane, sticle)
- - sită pentru separarea siropului
Preparare
Se spală bine mugurii de pin și se curăță de eventualele impurități, apoi se pun la uscat pe un prosop. Trebuie uscați bine, pentru ca altfel apa rămasă ar putea duce la fermentarea siropului.
Într-un borcan se așează în straturi, mugurii de pin, peste care se toarnă miere de albine. Se continuă până la umplerea borcanului.
Se închide borcanul și se lasă la macerat timp de 2 - 4 săptămâni, la loc întunecos și răcoros.
La câteva zile este bine să agitați borcanul pentru a se omogeniza extractul. Veți observa, de la zi la zi, cum mierea își schimba consistența și devine tot mai subțire/fluidă.
După macerare, se strecoară siropul de pin și se va depozita în recipiente de sticlă (borcane, sticle, recomandat nu foarte mari).
Siropul obținut se păstrează închis ermetic la loc întunecos și răcoros (cămară răcoroasă sau frigider).
Dacă nu se deschide, siropul poate ține până la 1 an.- Odată deschisă o sticlă de sirop, se va păstra obligatoriu la rece (în frigider). Se recomandă consumul, după deschidere, în maxim 30 de zile.
Administrare
Pentru afecțiuni respiratorii, se administrează câte o lingură de 3-5 ori pe zi, după care, se recomandă a nu se bea sau mânca timp de 30 minute.
La copii cantitatea se înjumătățește, lingura va fi înlocuită cu o linguriță.
Observații
Se recomandă culegerea mugurilor de pin din zone de munte, din locuri cât mai retrase, nepoluate.
Mugurii de pin trebuie să fie cât mai tineri, să aibă o culoare verde crud și să nu depășească 1 – 2 cm lungime.
Siropul de muguri de pin, obținut prin macerare cu miere, se poate păstra aproximativ 1 an, dacă nu este desfăcut și e este păstrat la loc întunecos și răcoros.
După desfacerea unei sticle, se recomandă consumul în maxim 30 de zile și obligatoriu depozitarea la frigider.
Uleiurile volatile din mugurii de pin sunt cele care au efect bronhodilatator (ușurează respirația) și sunt mai puternice fata de cele de la brad.
Efecte și beneficii
- pentru tuse, bronșită, faringită, laringită sau alte afecțiuni respiratorii
- stimulează pofta de mâncare şi digestia
- dermatologice
- atenuează oboseala intelectuală
- întăreşte sistemul imunitar
- pentru relaxarea sistemului nervos
- ajută la fixarea calciului în oase
- combate osteoporoza
- bun în tratamentul rahitismului
- tonic pulmonar
- antiseptice
- antiinflamatoare
- sedative
- diuretice
- astringente
- cicatrizante
- antidiareice
- antireumatice
- vitaminizant
Efecte secundare
- diuretic, dacă se depășește doza zilnică recomandată
Contraindicații
Pentru persoanele alergice, gravide, femei care alăptează și copii sub 3 ani este important a se cere sfatul medicului!
Mugurii de pin se culeg în lunile aprilie, mai și cel târziu iunie, când sunt încă mici și cât au încă un aspect de verde crud.
FAQ 💡❓
Ce tip de miere este cel mai potrivit pentru prepararea acestui macerat?
➡️ Ideal este să folosești miere crudă, nepasteurizată, de preferat polifloră sau de salcâm, pentru a păstra enzimele și proprietățile terapeutice.
Este obligatoriu să folosesc muguri proaspeți sau pot folosi și muguri uscați?
➡️ Se recomandă mugurii proaspeți pentru o extracție optimă a principiilor active. Mugurii uscați sunt o alternativă mai slabă.
De ce se păstrează maceratul la întuneric și loc răcoros?
➡️ Lipsa luminii și temperatura scăzută previn fermentarea, păstrează proprietățile mierii și ajută la extragerea blândă a compușilor activi.
Este nevoie să amestec zilnic borcanul în timpul macerării?
➡️ Da, agitarea zilnică ajută la o difuzie uniformă a substanțelor active și previne formarea bulelor de fermentație.
Ce se întâmplă dacă uit să amestec borcanul timp de câteva zile?
➡️ O pauză de 1-2 zile nu este critică, dar dacă se întâmplă frecvent, pot apărea zone neomogenizate sau fermentație localizată.
Poate fi consumat de copii și în ce dozaj?
➡️ Da, dar doar după vârsta de 2 ani. Pentru copii între 2-6 ani, o linguriță pe zi este suficientă, preferabil dimineața.
Cât timp pot păstra acest macerat după ce este gata?
➡️ Dacă este păstrat la frigider sau în cămară răcoroasă, poate rezista 6-12 luni fără probleme, în recipient bine închis.
Există diferențe între mugurii de pin și cei de brad în acest tip de preparat?
➡️ Da. Mugurii de pin au un miros mai intens și o concentrație mai mare de uleiuri volatile, fiind mai potriviți pentru efecte antiseptice și expectorante.
Care sunt principalele beneficii ale acestui macerat?
➡️ Întărește imunitatea, calmează tusea, are efect antiinflamator și sprijină sănătatea căilor respiratorii și a sistemului urinar.
Este eficient împotriva tusei seci sau productive?
➡️ Da, ajută la ambele tipuri de tuse prin efectele sale emoliente și expectorante, contribuind la eliminarea mucusului.
Există riscuri dacă iau acest preparat împreună cu alte medicamente?
➡️ Da, în special pentru cei care iau anticoagulante sau antidiabetice. E indicat consultul medicului în caz de tratamente cronice.
Se poate administra acest remediu în timpul sarcinii?
➡️ Nu este recomandat în sarcină sau alăptare, din cauza concentrației mari de compuși activi din mugurii de pin.
Cum se administrează corect la adulți?
➡️ Câte o lingură dimineața, pe stomacul gol, timp de 10-14 zile. Se poate repeta cura de 3-4 ori pe an.
Este eficient în răceli sau doar ca tratament preventiv?
➡️ Poate fi utilizat atât preventiv, cât și ca adjuvant în caz de răceală, gripă, bronșită sau sinuzită.
Este posibilă utilizarea externă a acestui macerat?
➡️ Da, poate fi aplicat local, diluat, sub formă de comprese în zona pieptului, în caz de răceală sau tuse persistentă.














Comentarii