Siropul de păpădie sau Mierea de păpădie

Siropul de păpădie sau Mierea de păpădie
Siropuri Ușor 30 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare15 min
Timp de așteptare24 ore
Timp de gătire1 h 50 m
Gata în1 zi 2 h 5 m

Siropul de păpădie sau mierea de păpădie nu trebuie să lipsească nimănui din cura de primăvară. Acesta ajută la curățarea/detoxifierea organismului, înlăturând în special toxinele din ficat și sânge, scade tensiunea arterială, ținând sub control colesterolul, bogat în vitamine și minerale, diuretic, îmbunătățește digestia și previne balonările.

Porții

600g sirop

Ingrediente

Cost estimativ: 2.0 €

Materiale

  • - sită sau tifon
  • - oală
  • - lingură de lemn
  • - recipiente sticlă

Preparare

  • Florile de păpădie se culeg în zile însorite, în jurul prânzului, când sunt deschise maxim. Atenție: culegem doar floarea fără tijă.
    Acestea se spală prin clătire în 1-2 ape.
  • Într-o oală, se se adaugă apa, iar peste se adaugă florile de păpădie, spălate. Se dă drumu la fiert, la foc mic, pentru ~ 15-20 minute sau din momentul în care începe să fiarbă, se mai lasă la fiert ~ 3 minute și se închide focul. Practic are loc o opărire la a florilor de păpădie.
  • Oala cu florile de păpădie fierte, se acoperă cu un capac și se lasă 24 de ore la infuzat, pentru a fi extrase cât mai bine elementele importante din aceste flori.
  • După cele 24 de ore, se strecoară siropul cu ajutorul unei site sau al unui tifon. Florile rămase se pot folosi la cataplasme/comprese, eventual le puteți congela și folosi când aveți nevoie.
  • Siropul strecurat se pune într-o oală, la fiert, împreună cu zahărul. Se fierbe la foc mic aproximativ o oră jumătate. Pe ultimele 10 minute adaugăm și zeama de la lămâie.
    În timpul fierberii trebuie amestecat din când în când cu o lingură de lemn.
    Încet, încet, veți observa cum siropul își schimbă consistența, adică devine din ce în ce mai gros. Pentru a verifica dacă siropul este gata, se ia o linguriță, se pune pe o farfurioară și se bagă la congelator 2-3 minute să se răcească. Dacă siropul nu curge, atunci acesta este gata.
  • Se lasă foarte putin la răcit și apoi se adaugă fierbinte în recipiente de sticlă. Acestea se închid/sigilează ermetic și este recomandat să fie acoperite cu o pătură pentru a se raci lent.

    Fiind un sirop dens, cu zahar, acesta nu trebuie depozitat la frigider. Este recomandat să fie depozitat, în locuri întunecoase, reci și aerisite (cămară/debara).

Observații

După rețeta originală a Mariei Treben (botanistă și autoare austriacă, a fost considerată o specialistă în domeniul medicamentelor pe bază de plante și a altor metode alternative de tratament în tradiția lui Sebastian Kneipp).

Siropul de păpădie mai este numit și Mierea de păpădie!

Avantajul acestui sirop este ca poate fi păstrat și pană la 1-2 ani, dacă e depozitat în condiții optime. Personal pentru perioadele de sezon a florilor de păpădie, eu recomand maceratul de păpădie cu miere, iar siropul cu zahar pentru perioadele non sezon.

Florile de păpădie se recoltează în zile însorire, la ora prânzului, când florile sunt deschise la maxim. De asemeni, veți observa că aduse în casă, florile încep să se închidă.

Este important ca planta sa fie culeasa din zone nepoluate.

Lămâia are rolul și de a împiedica cristalizarea siropului, în plus va da o aromă plăcută siropului.

Primăvara cura cu acest sirop de păpădie nu trebuie sa lipsească.

De la păpădie se poate folosi cam tot în diverse remedii (ceaiuri, tincturi, siropuri): flori, tije, rădăcină

Acest sirop se păstrează în debara/cămara, la loc răcoros, aerisit.

Păpădiile conțin foarte mult potasiu și acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale.

⚠ Maria Treben recomandă în cărțile sale siropul de păpădie ca tratament naturist pentru curățarea sângelui, ficatului și rinichilor.

Administrare

Poate fi consumat ca atare, câte 1-2 lingurițe, dimineața, eventual pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă.

De asemeni poate fi consumat și ca băutură răcoritoare cu apă plată sau minerală.

Dr. Constantin Milica recomandă chiar și ca mic dejun: 1 lingură cu o felie de pâine cu unt.

Efecte și beneficii

Contraindicații

Alte informații
Frunzele de păpădie sunt bogate în proteine (14% din doza zilnica recomandata), mai mult de cât spanacul, și conțin toți aminoacizii esențiali, 1 ceașcă de frunze tocate de păpădie conține 1.5g proteine.

Florile de păpădie aduse în casă vom observă cum se strâng/se închid!

Comentarii

Evaluează acest remediu:

florin_c2021_1, 12/09/2021

Un sirop excelent. Nu ratați sa faceți în primăvara acest sirop de păpădie!

(1) (0)



Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.