Acestea se spală prin clătire în 1-2 ape.
După rețeta originală a Mariei Treben (botanistă și autoare austriacă, a fost considerată o specialistă în domeniul medicamentelor pe bază de plante și a altor metode alternative de tratament în tradiția lui Sebastian Kneipp).
Siropul de păpădie mai este numit și
Mierea de păpădie!
Avantajul acestui sirop este ca poate fi păstrat și pană la 1-2 ani, dacă e depozitat în condiții optime. Personal pentru perioadele de sezon a florilor de păpădie, eu recomand
maceratul de păpădie cu miere, iar siropul cu zahar pentru perioadele non sezon.
Florile de păpădie se recoltează în zile însorire, la ora prânzului, când florile sunt deschise la maxim. De asemeni, veți observa că aduse în casă, florile încep să se închidă.
Este important ca planta sa fie culeasa din zone nepoluate.
Lămâia are rolul și de a împiedica cristalizarea siropului, în plus va da o aromă plăcută siropului.
Primăvara cura cu acest sirop de păpădie nu trebuie sa lipsească.
De la păpădie se poate folosi cam tot în diverse remedii (ceaiuri, tincturi, siropuri): flori, tije, rădăcină
Acest sirop se păstrează în debara/cămara, la loc răcoros, aerisit.
Păpădiile conțin foarte mult potasiu și acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale.
⚠ Maria Treben recomandă în cărțile sale siropul de păpădie ca tratament naturist pentru curățarea sângelui, ficatului și rinichilor.
Poate fi consumat ca atare, câte 1-2 lingurițe, dimineața, eventual pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă.
De asemeni poate fi consumat și ca băutură răcoritoare cu apă plată sau minerală.
Dr. Constantin Milica recomandă chiar și ca mic dejun: 1 lingură cu o felie de pâine cu unt.
Frunzele de păpădie sunt bogate în proteine (14% din doza zilnica recomandata), mai mult de cât spanacul, și conțin toți aminoacizii esențiali, 1 ceașcă de frunze tocate de păpădie conține 1.5g proteine.
Florile de păpădie aduse în casă vom observă cum se strâng/se închid!