Păpădie
Păpădia, principalul detoxifiant natural
Păpădia (Taraxacum Officinale) supranumită ”remediu oficial pentru boli”, a fost cunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale curative și a fost utilizată pentru tratamentul diferitelor afecțiuni, având acțiune detoxifiantă, depurativă, remineralizantă, hepatică, sedativă, calmantă.
Păpădia este o plantă erbacee cu flori galbene, folosită pentru proprietățile sale terapeutice din cele mai vechi timpuri. Păpădia este folosită în stare crudă și uscată, atât pentru prepararea ceaiurilor și a salatelor, cât și a supelor, dar și sub formă de capsule de extract de păpădie.
Păpădia se folosește în tratarea bolilor biliare și hepatice, a gastritelor, reumatismului, aterosclerozei și varicelor. Printre altele, ceaiurile de păpădie și-au arătat eficiența în combaterea obezității, a tulburărilor intestinale și a eliminării toxinelor din sânge. Cele mai bune frunze sunt cele tinere, care se recoltează primăvara, imediat când apare planta, sau toamna târziu, când apar frunzele noi; sunt mai apreciate frunzele cele mai mici și tinere, pentru că în scurt timp vor deveni amare, mai ales după ce păpădia înflorește.
Florile de păpădie se rup cu mâna și se aleg numai cele foarte intens colorate, pentru ca acestea sunt cele mai proaspete și gustoase; recoltarea florilor se face tot primăvara, imediat ce apar plantele, în zile însorite, în jurul prânzului, când florile sunt deschise la maximum. Sepalele se înlătură cu un cuțit, pentru că sunt amare.
Rădăcinile de păpădie se recoltează cu ajutorul unei lopeți sau cu mâna. În general, recoltarea se face mai bine după perioadele ploioase, de pe terenuri fără pietre.
Compoziție
De la rădăcină și până la flori, păpădia este o plantă ce conține multe vitamine, minerale și fibre. Frunzele verzi pot fi consumate gătite sau crude și servesc ca sursă excelentă de vitamine A, C, K, conțin vitamina E, folați, vitamina B. Mai mult, frunzele verzi de păpădie oferă o cantitate substanțială de minerale, precum fier, calciu, magneziu și potasiu.
Principala substanță activă care se găsește în păpădie este taraxacina - principiu amar cu acțiune diuretică.
Cei mai activi compuși din păpădie sunt eudesmanolidele și germacranolidele, substanțe caracteristice numai acestei plante. Alți compuși includ taraxol, taraxerol, taraxasterol, împreună cu stigmasterol, beta-sitosterol, acid cafeic și acid p-droxifenilacetic.
De asemenea, rădăcina și frunzele de păpădie sunt bogate în fructoză și insulină, conțin principii active, acizi fenolici și steroli.
Valori nutriționale pentru 100 g
- Calorii: 45
- Sodiu: 76 mg
- Potasiu: 397 mg
- Carbohidrați: 9,2 g
- Fibre: 3,50 g
- Vitamina K: 535% DZR
- Vitamina A: 111% DZR
- Vitamina C: 32% DZR
- Calciu: 10% DZR
- Fier: 9% DZR
- Magneziu: 5% DZR
Preparate din păpădie
Calitățile sale terapeutice o recomandă pentru multitudinea de beneficii. Toate părțile plantei pot fi exploatate.
Păpădia poate fi utilizată în numeroase moduri: proaspătă în salate și preparate culinare, sirop, infuzie, pulbere sau cataplasmă.
Salată din frunze de păpădie
Salata de frunze de păpădie proaspăt culese pot fi combinate cu diverse legume pentru a te bucura atât de beneficiile terapeutice cât și de un plus de savoare. Poate fi asociată cu preparate din carne, pentru a te bucura de o dietă echilibrată și sănătoasă.
Sirop de păpădie
Siropul poate fi obținut prin fierberea la foc mic a 500 g de flori cu 500 ml de apă și 100 g zahăr. Această compoziție trebuie preparată termic până începe să capete consistență ușor vâscoasă. Siropul obținut se lasă la răcorit pentru 24 de ore, după care se filtrează și se pune în sticle curate și sterilizate.
Siropul poate fi obținut prin macerare la rece cu miere (numit și maceratul de păpădie cu miere), nu ar trebui să lipsească din curele de primăvara.
Siropul este un tonic excelent ce poate fi consumat înainte de mesele principale. Acesta ajută la curățarea/detoxifierea organismului, înlăturând în special toxinele din ficat și sânge, scade tensiunea arterială, ținând sub control colesterolul, bogat în vitamine și minerale, diuretic, îmbunătățește digestia și previne balonările. Siropul de păpădie mai este numit și mierea de păpădie.
Infuzia/ceaiul de păpădie
Infuzia de păpădie este un preparat foarte eficient în curele de detoxifiere, în afecțiunile stomacale și pentru protecția ficatului.
Se obține astfel: într-o cană cu 250 ml apă clocotită se toarnă 10 g frunze și flori uscate de păpădie.
Se amestecă bine și se acoperă pentru 10 minute. Preparatul se filtrează și se lasă la răcorit.
Ceaiul de păpădie are o aromă amăruie intensă dar poate fi îndulcit după gust cu miere de albine.
Pentru uz terapeutic sunt folosite atât frunzele, florile cât și rădăcinile de păpădie.
Pentru a prepara un diuretic, folosește mai degrabă frunzele, iar dacă dorești să tratezi afecțiunile hepatice folosește rădăcinile. Se beau de 3 căni pe zi.
Cataplasmele din păpădie
Cataplasma este destinată utilizărilor externe. Se obține prin zdrobirea florilor și frunzelor proaspăt culese. Preparatul se pune pe zona afectată și se lasă să acționeze. Cataplasma este indicată pentru tratarea eczemelor cutanate.
Pulberea de păpădie
Pulberea din rădăcina de păpădie, este un preparat cu proprietăți depurative și antidiabetice deosebite. Se obține prin măcinarea fină a rădăcinilor uscate.
Beneficii și moduri de utilizare ale păpădiei
Păpădia pentru uz intern
- Menținerea unei flore bacteriene sănătoase în tractul digestiv datorită conținutului bogat de inulină din rădăcina de păpădie.
- Frunzele și rădăcinile de păpădie au un puternic efect diuretic, fiind folosite în cazul retenției de apă, boli renale, obezitate, celulită, transpirație abundentă, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi.
- Conține potasiu, un mineral asociat cu scăderea tensiunii arteriale la persoanele care anterior înregistrau valori ridicate.
- Frunzele de păpădie conțin vitaminele A, B, C, D și H, luteină, betacaroten, elemente care ajută la pierderea în greutate. De asemenea au capacitatea de a îmbunătăți metabolismul carbohidraților și de a reduce absorbția de grăsimi.
- Are efect detoxifiant deoarece crește cantitatea de urină produsă de rinichi și împreună cu apa sunt eliminate și toxinele acumulate la nivelul rinichilor. Ajută la eliminarea surplusului de apă din organism în special din zona abdomenului.
- Normalizează nivelul de zahăr din sânge și scade colesterolul și trigliceridele, în timp ce ridică nivelul de HDL (colesterolul „bun”).
- Tratează inflamațiile.
- Florile de păpădie au efecte detoxifiante și antioxidante asupra organismului.
- Ajută la neutralizarea radicalilor liberi.
- Previne îmbătranirea celulară și ajută la purificarea sângelui.
- Are efecte vitaminizante și remineralizante fiind indicată în cazurile de slăbiciune și convalescență. Curele cu păpădie au efecte benefice la început de primăvară când corpul uman suferă din pricina deficitului de minerale și vitamine.
- Ține sub control colesterolul „rău”, împiedică depunerea de grăsime pe vasele de sânge, subțiază sângele, astfel că organismul este oxigenat corespunzător.
- Are efect hepatoprotector, favorizează secrețiile biliare și hepatice și îmbunătățește funcția ficatului. Efectul detoxifiant este rapid resimțit de ficatul supus la stres din pricina alimentației nesănătoase, a consumului de alcool sau a medicamentelor consumate în exces. Antioxidanții, vitamina C și luteina prezenți în păpădie, ajută ficatul să funcționeze așa cum trebuie și stimulează detoxifierea.
- Îmbunătățește digestia și previne balonarea. Ceaiurile cu păpădie previn constipația și fermentația intestinală.
- Este tonic/energizant pentru organism. Tulpinile de păpădie ajută la revitalizarea persoanelor obosite și care se îmbolnăvesc repede. Aceste tulpini, odată ajunse în stomac, îmbunătățesc sucul gastric al stomacului, curățându-l de substanțele care se depun de-a lungul timpului și care îngreunează buna funcționare.
- Consumul de păpădie proaspătă pe o perioadă de 30 - 40 zile, reprezintă un adevărat remediu pentru cei ce suferă de artrită și reumatism.
- Ajută la întărirea sistemului imunitar datorită proprietăților antimicrobiene și antivirale. Păpădia poate contribui la capacitatea organismului de a lupta contra infecțiilor.
- Ceaiul de păpădie ajută la reducerea stresului.
Păpădia pentru uz extern
- Îndepărtarea pistruilor
- Cataplasma este indicată pentru tratarea eczemelor cutanate
- Hematoame
- Arsuri
- Varice, ulcer varicos
- Acnee, eczeme, furunculoză
- Cuperoză, ten iritat
Contraindicații păpădie
- Preparatele terapeutice cu păpădie trebuie urmate cu precauție de femeile însărcinate.
- Pacienții cu afecțiuni biliare nu trebuie să înceapă cure cu păpădie decât la recomandarea medicului specialist.
- Persoanele care urmează tratamente cu medicamente nu trebuie să utilizeze concomitent și preparate terapeutice cu păpădie, datorită efectului diuretic.
- Sucul care se găsește în tulpina păpădiei poate provoca alergii persoanelor sensibile.
- Persoanele care au probleme de retenție de apă trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza aceasta plantă, pentru a verifica nivelul de potasiu.
Știai că?
- Păpădia a fost menționată ca și medicament în lucrările medicilor arabi din secolele X și XI, care vorbeau despre ea ca despre un soi de andive, cu denumirea de Taraxcacon. În Țara Galilor este menționată în scrieri medicale ce datează din secolul XIII. În antichitate, rădăcinile și frunzele de păpădie erau folosite pentru a trata afecțiunile ficatului.
- Nativii americani fierbeau planta și beau conținutul pentru a trata bolile de rinichi, hematoamele, boli de piele, arsurile și deranjamentele stomacului. Chinezii foloseau păpădia pentru tratarea problemelor stomacale, apendicită, precum și pentru probleme ale sânilor, cum ar fi inflamațiile sau lipsa laptelui. În Europa era folosită pentru tratarea febrei, problemelor oculare, diabet și diaree.
- Rădăcinile de păpădie sunt folosite la producerea unor substituenți ai cafelei, iar florile la producerea unor vinuri.
Sumar
Efecte benefice:
- Diuretic
- Detoxifiant
- Hepatoprotector
- Antioxidant
- Calmant
- Antiinflamator
- Antireumatic
- Hipoglicemiant
- Vitaminizant
- Tonic
Contraindicații:
- Alergie
- Femei însărcinate
- Afecțiuni biliare
- Concomitent cu alte medicamente
Comentarii
Siropul de păpădie sau mierea de păpădie este extraordinara. Recomand acu încredere maximă.