Acestea se spală prin clătire în 1-2 ape, iar apoi se scutură bine de surplusul de apă și se așează pe o hârtie la uscat (~ o oră). Este foarte important să eliminăm surplusul de apă, pentru a evita fermentarea!
Aduse în casă, veți observa cum florile de păpădie se închid!
Într-un borcan se așează în straturi mierea și florile de păpădie. Punem puțină miere, apoi așezăm câteva flori de păpădie, iar miere și tot așa. Bineînțeles, am putea, simplu să amestecam florile de păpădie cu mierea cu o lingura de lemn, făcând un terci acolo... Nu este greșit, este poate chiar mai bine, însă eu am vrut să arate bine și în borcan.Borcanul se închide cu un capac și se lasă la macerat 15-30 de zile, într-un loc răcoros, aerisit și întunecat.
Opțional se poate adaugă și zeama de la o lămâie. Aceasta va grăbi putin procesul de macerare și va da un gust acrișor.
Este recomandat să verificăm zilnic borcanul. Când mierea începe să-și schimbe compoziția și devine prea lichidă, maceratul nostru este aproape de gata (însă să aibă minim 14 zile).
Dacă observați că maceratul ar da mici semne de fermentare (se poate întâmpla mai ales când adăugați și lămâie), atunci înseamnă că locul în care îl țineți este prea cald și este recomandat să-l mutați într-un loc mai rece, eventual frigider (dacă e ținut la frigider, amestecul va trebui să stea mai mult la macerat, spre 30 de zile).Când maceratul este gata, acesta se strecoară cu o sită sau un tifon și se pune într-un recipient de sticlă curat.
Acesta se va depozita obligatoriu la rece, la frigider, închis ermetic.
Este recomandat să se consume într-un timp cât mai scurt, maxim 3-6 luni.Observații
Maceratul de păpădie cu miere este mai valoros decât
siropul de păpădie cu zahăr. Marele dezavantaj este că acesta nu poate fi păstrat prea mult timp.
Ambele ar putea fi numite "
Mierea de păpădie", deși uzual se folosește acest termen pentru siropul de păpădie cu zahăr.
Fitoterapeuții spun că acest sirop/macerat de păpădie nu ar trebui să lipsească din cura nimănui primăvara!
Florile de păpădie se culeg în zile însorire, la ora prânzului, când acestea sunt deschise la maxim. De asemeni, veți observa că aduse în casă, florile încep să se închidă. Este important ca planta sa fie culeasa din zone nepoluate.
De la păpădie se poate folosi cam tot în diverse remedii (ceaiuri, tincturi, siropuri): flori, tije, rădăcină. Unii mănâncă chiar și frunzele în salate.
Păpădiile conțin foarte mult potasiu și acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale.
⚠ Maria Treben recomandă în cărțile sale siropul de păpădie ca tratament naturist pentru curățarea sângelui, ficatului și rinichilor.
Administrare
Poate fi consumat ca atare, de 2-3 ori pe zi, câte o lingură pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă. Foarte importantă este administrarea dimineața pe stomacul gol.
De asemeni poate fi consumat și ca băutură răcoritoare cu apă plată sau minerală.
Efecte și beneficii
- detoxifică organismul (elimină toxinele din corp)
- un extraordinar hepatoprotector: favorizează secrețiile biliare și hepatice, stimulează activitatea ficatului, protejează ficatul;
- curăță “nămolul” de la fiere (vezica biliara);
- purifică sângele (curăță sângele de toxine)
- scade tensiunea arterială
- previne apariția bolilor de inimă;
- ține sub control colesterolul rău (LDL), împiedica depunerea de grăsimi pe vasele de sânge
- poate preveni diabetul
- stimulează sistemul imunitar
- efect antioxidant, luptă împotriva radicalilor liberi, previne îmbătrânirea celulară
- tratează bolile rinichilor
- diuretic
- îmbunătățește digestia și previne balonările
- antiinflamator
- bogat în vitamine : A, C, B1, B6, H, K (357 din dzr)
- bogat în minerale :magneziu, calciu, potasiu, siliciu, cupru, fosfor, zinc, mangan și fier
- bogat în luteina,
- bogat în betacaroten (are cantități de comparative cu cele ale morcovilor)
- ajută în tratarea ganglionilor inflamați
- efecte beneficie asupra reglării hormonale
- efecte antiinflamatoare
- efecte anti-reumatice
- efecte laxative
- efecte anticancerigene
- efecte hipoglicemiante
- efecte coleretice
- energizant, recomandat în perioadele de suprasolicitare fizică și intelectuală sau de convalescență;
Contraindicații
- atenție pentru cei diabetici, cărora consumul de dulce le este interzis
- atenție la cei alergici la ingredientele menționate
Alte informații
Frunzele de păpădie sunt bogate în proteine (14% din doza zilnica recomandata), mai mult de cât spanacul, și conțin toți aminoacizii esențiali, 1 ceașcă de frunze tocate de păpădie conține 1.5g proteine.
Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.Info ingrediente
PăpădiePlantePăpădia, principalul detoxifiant natural Info afecțiuni
Steatoza hepaticăAfecțiuni hepaticeSteatoza hepatică (ficatul gras) - Cauze și remedii naturiste Colesterolul măritAfecțiuni circulatoriiTotul despre colesterolul mărit: nivel normal, cauze și remedii naturale Ultimele articole
Unități de măsură
| 1 linguriță | 1 lingură |
---|
Apă | 5 g | 15 g |
---|
Miere | 7 g | 21 g |
---|
1 lingură (~15ml) = 3 linguriţe (~5ml)Valori farmaceutice:
- 1 picătură apă = 0.05 ml
- 1 linguriţă apă = 100 picături
- 1 ml apă - 20 picături
- 1 picătură alte soluții = 0.04 ml
- 1 linguriţă alte soluții = 125 picături
- 1 ml alte soluții - 25 picături
Un borcan clasic de 800 g are un volum de 720 ml, insa real incap ~710ml lichid!
Densitate miere: 1l / ~1.45 kg