Maceratul de păpădie cu miere

Macerate Foarte ușor 25 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare15 min
Timp de așteptare15 zile
Timp de gătire--
Gata în15 zile 15 m

Maceratul de păpădie cu miere (mierea de păpădie) nu trebuie să lipsească nimănui din cura de primăvară. Acesta ajută la curățarea/detoxifierea organismului, înlăturând în special toxinele din ficat și sânge, scade tensiunea arterială, ținând sub control colesterolul, bogat în vitamine și minerale, diuretic, îmbunătățește digestia și previne balonările.

Porții

~500 ml de sirop de păpădie obținut prin macerare în miere, ~25 porții, 1 porție = ~ 1 lingură

Ingrediente

Cost estimativ: 3.0

Materiale

  • - sită sau tifon
  • - lingură de lemn
  • - recipiente sticlă/borcan

Preparare

  • Maceratul de păpădie cu miere - Preparare pas 1Florile de păpădie se culeg în zile însorite, în jurul prânzului, când sunt deschise maxim. Atenție: culegem doar floarea fără tijă.
    Acestea se spală prin clătire în 1-2 ape, iar apoi se scutură bine de surplusul de apă și se așează pe o hârtie la uscat (~ o oră). Este foarte important să eliminăm surplusul de apă, pentru a evita fermentarea!
    Aduse în casă, veți observa cum florile de păpădie se închid!
  • Maceratul de păpădie cu miere - Preparare pas 2Într-un borcan se așează în straturi mierea și florile de păpădie. Punem puțină miere, apoi așezăm câteva flori de păpădie, iar miere și tot așa. Bineînțeles, am putea, simplu să amestecam florile de păpădie cu mierea cu o lingura de lemn, făcând un terci acolo... Nu este greșit, este poate chiar mai bine, însă eu am vrut să arate bine și în borcan.
  • Maceratul de păpădie cu miere - Preparare pas 3Borcanul se închide cu un capac și se lasă la macerat 15-30 de zile, într-un loc răcoros, aerisit și întunecat.
    Opțional se poate adaugă și zeama de la o lămâie. Aceasta va grăbi putin procesul de macerare și va da un gust acrișor.
    Este recomandat să verificăm zilnic borcanul. Când mierea începe să-și schimbe compoziția și devine prea lichidă, maceratul nostru este aproape de gata (însă să aibă minim 14 zile).
    Dacă observați că maceratul ar da mici semne de fermentare (se poate întâmpla mai ales când adăugați și lămâie), atunci înseamnă că locul în care îl țineți este prea cald și este recomandat să-l mutați într-un loc mai rece, eventual frigider (dacă e ținut la frigider, amestecul va trebui să stea mai mult la macerat, spre 30 de zile).
  • Când maceratul este gata, acesta se strecoară cu o sită sau un tifon și se pune într-un recipient de sticlă curat.
    Acesta se va depozita obligatoriu la rece, la frigider, închis ermetic.
    Este recomandat să se consume într-un timp cât mai scurt, maxim 3-6 luni.

Administrare

Poate fi consumat ca atare, de 2-3 ori pe zi, câte o lingură pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă. Foarte importantă este administrarea dimineața pe stomacul gol.

De asemeni poate fi consumat și ca băutură răcoritoare cu apă plată sau minerală.

Efecte

  • detoxifică organismul (elimină toxinele din corp)
  • un extraordinar hepatoprotector: favorizează secrețiile biliare și hepatice, stimulează activitatea ficatului, protejează ficatul;
  • curăță “nămolul” de la fiere (vezica biliara);
  • purifică sângele (curăță sângele de toxine)
  • scade tensiunea arterială
  • previne apariția bolilor de inimă;
  • ține sub control colesterolul rău (LDL), împiedica depunerea de grăsimi pe vasele de sânge
  • poate preveni diabetul
  • stimulează sistemul imunitar
  • efect antioxidant, luptă împotriva radicalilor liberi, previne îmbătrânirea celulară
  • tratează bolile rinichilor
  • diuretic
  • îmbunătățește digestia și previne balonările
  • antiinflamator
  • bogat în vitamine : A, C, B1, B6, H, K (357 din dzr)
  • bogat în minerale :magneziu, calciu, potasiu, siliciu, cupru, fosfor, zinc, mangan și fier
  • bogat în luteina,
  • bogat în betacaroten (are cantități de comparative cu cele ale morcovilor)
  • ajută în tratarea ganglionilor inflamați
  • efecte beneficie asupra reglării hormonale
  • – efecte antiinflamatoare
  • – efecte anti-reumatice
  • – efecte laxative
  • – efecte anticancerigene
  • – efecte hipoglicemiante
  • – efecte coleretice
  • – energizant, recomandat în perioadele de suprasolicitare fizică și intelectuală sau de convalescență;

Contraindicații

  • atenție pentru cei diabetici, cărora consumul de dulce le este interzis
  • atenție la cei alergici la ingredientele menționate
Observații
Maceratul de păpădie cu miere este mai valoros decât siropul de păpădie cu zahăr. Marele dezavantaj este că acesta nu poate fi păstrat prea mult timp.
Ambele ar putea fi numite "Mierea de păpădie", deși uzual se folosește acest termen pentru siropul de păpădie cu zahăr.

Fitoterapeuții spun că acest sirop/macerat de păpădie nu ar trebui să lipsească din cura nimănui primăvara!

Florile de păpădie se culeg în zile însorire, la ora prânzului, când acestea sunt deschise la maxim. De asemeni, veți observa că aduse în casă, florile încep să se închidă. Este important ca planta sa fie culeasa din zone nepoluate.

De la păpădie se poate folosi cam tot în diverse remedii (ceaiuri, tincturi, siropuri): flori, tije, rădăcină. Unii mănâncă chiar și frunzele în salate.

Păpădiile conțin foarte mult potasiu și acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale.

⚠ Maria Treben recomandă în cărțile sale siropul de păpădie ca tratament naturist pentru curățarea sângelui, ficatului și rinichilor.
Alte informații
Frunzele de păpădie sunt bogate în proteine (14% din doza zilnica recomandata), mai mult de cât spanacul, și conțin toți aminoacizii esențiali, 1 ceașcă de frunze tocate de păpădie conține 1.5g proteine.
Adriana, 07/06/2021

Super, chiar foarte bună și ca gust și ca proprietăți mierea de păpădie!

(0) (0)
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=