Balonare

Balonarea: cauze, remedii naturale, alimente (ne)recomandate

Balonare

Balonarea este o senzație de disconfort abdominal, care are cauze multiple, ce țin de digestie, alimentație, schimbări hormonale, stres sau chiar boli grave. Cazurile ușoare de balonare pot fi eliminate prin tratamente naturiste, atenție acordată dietei zilnice, mișcare și/sau cât mai puțin stres.

Balonarea este o tulburare gastrointestinală care te poate afecta indiferent de vârstă și care se manifestă prin senzația de durere sau disconfort la nivelul stomacului (care se umflă), din cauză că sistemul digestiv este plin cu gaze, solide sau lichide. Această senzație nu trece întotdeauna odată cu eliminarea gazelor (prin eructație sau flatulență) sau cu golirea colonului.

Balonarea afectează mai des femeile decât bărbații. De ce? Pentru că acestea au colonul mai lung cu 10 cm, în medie, decât bărbații (posibil pentru a absorbi mai multe lichide în timpul sarcinii), au fluctuații hormonale lunare și pereți abdominali mai slabi.

Pentru a scăpa de balonare rapid și a o evita pe viitor, este important să înțelegi anumite lucruri: ce simptome are, motivele pentru care apare, cum o poți trata acasă, dar și care sunt semnalele de alarmă care trebuie să te trimită la medic. Descoperă mai multe în articolul de față!

Simptome

Cele mai comune simptome ale balonării sunt: durerea, disconfortul și zgomotele de la nivelul stomacului, eliminarea de gaze (prin flatulență sau eructație), diareea sau constipația, starea de greață.

Cauze ale îmbalonarii

Balonarea poate fi declanșată de diverse lucruri. Cele mai comune cauze ale balonării sunt:

Problemele digestive

  • gazele în exces (meteorismul abdominal): apar când înghiți prea mult aer (bând în timpul mesei, cu paiul, mestecând gumă), când mănânci fasole, prea multe fibre solubile și legume crucifere (conopidă, varză, broccoli), prea mult, prea repede, prea dulce, prea sărat sau prea gras, când ai indigestie, o infecție la stomac sau alte boli
  • constipația: scaunul blocat în colon (din cauza deshidratării, lipsei de fibre din alimentație, alergiei sau intoleranței alimentare, sarcinii, deficiențelor de nutrienți, anumitor medicamente sau afecțiuni) crește timpul de fermentare al bacteriilor locale, producând gaze
  • indigestia (dispepsia): este o durere de stomac produsă de mâncatul sau alcoolul în exces, medicamente care irită stomacul, infecțiile la stomac sau boli mai grave (ulcer, cancer, insuficiență hepatică)
  • infecțiile la stomac: sunt provocate de virusuri (ca norovirus sau rotavirus) ori bacterii (ca Escherichia coli sau Helicobacter pylori) și pot fi însoțite de gaze, diaree, vomă, greață și dureri de stomac

Alimentația

Ceea ce mănânci în fiecare zi îți afectează riscul de balonare. Cum arată alimentația care te poate predispune la această problemă? Este săracă în proteine și fibre insolubile, care se regăsesc în cereale integrale, nuci, semințe, varză, broccoli, conopidă, kale, mazăre, dovlecei, piersici, coaja fructelor și legumelor. Este prea bogată în fibre solubile (din orz, ovăz, fasole, sparanghel, soia, ceapă, usturoi, morcovi, banane, portocale, gutui, prune, fructe de pădure, cartofi și paste), sare, grăsimi, băuturi carbogazoase și carbohidrați complecși (zahăr adăugat, fructe bogate în fructoză – mere, pere, pepene roșu, cireșe, mango). În plus, dacă ai intoleranță sau alergie la anumite substanțe și alimente (lactoză, gluten), te poți balona. La fel poți păți și dacă bei prea multă apă în timpul mesei și înghiți aer.

Schimbările hormonale

Multe femei se balonează în timpul menstruației, din cauza schimbărilor hormonale și a retenției de apă din organism. Sarcina vine și ea la pachet cu modificări la nivelul hormonilor și, prin urmare, cu stări de balonare.

Alte cauze

Stresul intens dezechilibrează microflora intestinală, digestia nu mai este o prioritate pentru organism și se instalează balonarea. În plus, există boli care o pot cauza: cancerul (ovarian, uterin, de colon, pancreatic, de stomac), bolile de ficat, diverticulita, boala inflamatorie pelvină (anexita), gastropareza, endometrioza, sindromul colonului iritabil, boala Crohn, colita infecțioasă, ascita, suprapopularea bacteriană a intestinului subţire (SIBO).

Cum poți reduce sau elimina balonarea prin metode naturiste?

Senzația de balonare care apare după o masă bogată se va rezolva, de obicei, de la sine. Dar, dacă vrei să accelerezi procesul și să eviți astel de probleme pe viitor, cea mai bună soluție este să îi determini cauza. În funcție de aceasta, vei ști ce alimente să nu mai consumi în exces (de exemplu, produse extrem de sărate, dulciuri, fasole), dacă sportul te ajută sau ce tratamente naturiste funcționează în cazul tău.

Dacă vrei să încerci un tratament naturist, descoperă mai jos cele mai eficiente plante, uleiuri esențiale și ceaiuri!

Ceaiuri anti-balonare

Menta (Mentha piperita) conține substanțe naturale care pot reduce spasmele musculare, funcționând eficient la nivel intestinal, împotriva balonării. Și nu este singura plantă folosită în mod tradițional pentru a lupta cu balonarea. Pentru relaxarea mușchilor intestinali și o circulație eficientă a conținutului stomacal, poți bea nu doar ceai de mentă, ci și ceai de mușețel (Chamomillae romanae), de roiniță (Melissa officinalis), de pelin (Artemisia absinthium), de fenicul (Foeniculum vulgare), de ghimbir (Zingiber officinale), de ghințură galbenă/gențiană (Gentiana lutea) și de angelică/cucută mare (Angelica archangelica). Cere sfatul medicului apropo de cum te-ar putea ajuta consumul de cărbune activ/medicinal sau de extract de anghinare (Cynara scolymus)!

Uleiuri esențiale anti-balonare

Și uleiurile esențiale te pot ajuta: administrate local sau consumate intern, acestea pot oferi o mână de ajutor persoanelor care suferă de indigestie, gaze și balonare, grație compușilor fenolici (flavonoide) și amioacizilor pe care îi conțin. Încearcă în acest sens uleiul esențial de mentă, ghimbir, fenicul, turmeric, roiniță, mușețel, chimion, cardamon (Elettaria cardamomum), ienupăr (Juniperus communis), grapefruit (Citrus paradisi), piper negru (Piper nigrum) și chiparos (Cupressus sempervirens).

Iată câteva exemple de utilizare internă a uleiurilor esențiale:

  • toarnă 1 picătură de ulei esențial de mentă într-un pahar cu apă și bea amestecul înainte de fiecare masă;
  • toarnă 1-2 picături de ulei esențial de cardamom într-un pahar cu apă și bea amestecul (alternativ, poți turna câteva picături într-un difuzor special și inhala vaporii);
  • toarnă 1-2 picături de ulei esențial de fenicul într-o cană cu ceai și bea amestecul.

Iată și câteva exemple de utilizare externă a uleiurilor esențiale, aplicate local, pe piele:

  • toarnă 2-4 picături de ulei esențial de mușețel (diluat într-o linguriță de ulei purtător) și masează-ți stomacul, în sensul acelor de ceas;
  • toarnă 2-3 picături de ulei esențial de ghimbir în apa din cadă;
  • într-o sticluță, toarnă 1 lingură de ulei de jojoba (care constituie baza purtătoare), 40 de picături de ulei de ienupăr, 30 de picături de ulei de grapefruit, 20 de picături de ulei de piper negru (sau 10 de picături de ulei de ghimbir/cuișoare) și 20 de picături de ulei de ghințură galbenă/gențianăș aplică acest amestec pe întreaga piele, înainte de culcare; pentru a crește efectul acetui diuretic (care îșiva face efectul a doua zi dimineață), îți poți ruga partenerul de viață să îți facă un masaj viguros; înainte de toate, testează-ți pielea cu o picătură din fiecare ulei menționat mai sus, pentru a te asigura că nu ai o reacție alergică la niciunul.

Alte tratamente împotriva balonării

Ține cont și de sfaturile de mai jos, care vin în completarea tratamentelor naturiste menționate anterior.

Atenție la alimentație

Pentru a-ți ajuta digestia, mănâncă porții mici, la intervale regulate. Asigură-te că nu ai nicio alergie sau intoleranță alimentară, la lactoză, frunctoză, gluten, ouă sau grâu. Consumă treptat mai multe fibre, pentru a evita constipația, până ajungi la doza recomandată, de 25-38 g/zi (pentru femei, respectiv bărbați). Nu mai consuma o perioadă alimente care promovează constipația și retenția de apă, pentru a analiza cum te simți: fasole, linte, varză, conopidă, broccoli, kale, morcovi, porumb, grâu, drojdie, ceapă, caise, citrice, mere, pere, prune uscate, produse cu îndulciori naturali/artificiali (fructoză, sorbitol, xylitol, manitol), pline de cafeină, grăsimi și de sare, lactate, sucuri carbogazoase, carbohidrați rafinați.

Pentru a lupta împotriva balonării din interior, încorporează în alimentație fructele, legumele, lactatele și condimentele potrivite. Gătește folosind chimion (Cuminum cyminum), anason stelat (Illicium verum), scorțișoară (Cinnamomum verum), turmeric (Curcuma longa) și oțet din cidru de mere. Și umple-ți mai des cămara și frigiderul cu spanac, banane, castraveți, sparanghel, papaya, avocado, cartofi dulci și iaurt cu probiotice.

Scapă de gaze

Gazele din sistemul digestiv sunt pe jumătate înghițite, pe jumătate produse de bacteriile intestinale care contribuie la digestia alimentelor consumate. Dacă acestea nu avansează eficient prin tractul gastrointestinal, gazele se acumulează în intestine și apare meteorismul. Combate-l mâncând lent și fără a vorbi în timpul mesei – dacă înghiți rapid mâncarea, poți introduce aer în tractul digestiv; același lucru se întâmplă dacă bei mereu cu paiul, mesteci des gumă, bei sucuri carbogazoase sau mănânci bomboane tari. Și stresul te poate determina să înghiți mai mult aer, deci caută să scapi de anxietate prin exerciții de respirație, relaxare musculară sau yoga.

Fă mișcare în fiecare zi

Sportul contribuie la regularizarea scaunelor, eliminarea gazelor din corp și a sodiului în exces (prin transpirație, te scapă de retenția de apă) și poate ușura simptomele ciclului menstrual (printre care se numără și neplăcuta balonare). Asigură-te că bei destulă apă în timp ce faci mișcare, pentru a evita deshidratarea, care nu ar face decât să agraveze constipația. Ieși la plimbare în parc, mergi cu bicicleta, plimbă-ți cățelul sau mergi pe jos câteva stații de autobuz, până acasă – în total, ar trebui să ajungi la 2,5 ore de mișcare în fiecare săptămână.

Scapă de stres

Pentru a combate stresul, poți apela la yoga (există anumite poziții speciale, care încurajează eliberarea gazelor în exces) sau la o baie relaxantă, în fiecare seară (adăugând în cadă și 1-2 dintre uleiurile esențiale de mai sus, care combat balonarea).

Încearcă masajul abdominal

Masajul la nivelul abdomenului poate fi și el o soluție. Mișcările care trebuie făcute sunt următoarele: pune-ți palmele deasupra osului șoldului drept; masează zona cu mișcări circulare, apăsând ușor când ajungi în dreapta coastelor; masează drept deasupra stomacului, spre stânga coastelor; mișcă mâinile ușor în jos, spre osului șoldului stâng. Dacă masajul îți provoacă durere, oprește-l imediat.

Încearcă suplimentele cu enzime digestive și probiotice

Probioticele sunt bacterii benefice, care trăiesc în intestine și care te pot ajuta. Un supliment de probiotice îți poate regla bacteriile care produc gaze, reducând simptomele asociate balonării. La fel se poate întâmpla în cazul consumului de suplimente alimentare pe bază de enzime (care descompun carbohidrații nedigerabili) sau cele de potasiu (care contribuie la echilibrarea nivelului de sodiu din corp, reduce retenția de apă și crește producția de urină). Discută cu doctorul tău despre asta!

Când trebuie să mergi la medic?

Răspunsul la întrebarea de mai sus este următorul: dacă balonarea este cronică, nu îți trece după câteva zile și/sau se agravează, dacă ai suspiciuni legate de o posibilă afecțiune mai gravă care o provoacă sau – pur și simplu – dacă ai încercat toate remediile de mai sus, fără succes. Doar doctorul îți poate face analizele necesare pentru a înțelege ce îți provoacă balonarea și/sau a diagnostica o boală mai gravă.

Simptomele care trebuie să te determine să mergi imediat la medic sunt:

  • pierdere a poftei de mâncare
  • diaree sau constipație acută (mai lungă de 3 zile)
  • vărsături
  • febră
  • dureri de burtă intense
  • pierdere în greutate (în special, dacă vorbim despre o slăbire de peste 10% din greutatea corporală)
  • scaun cu sânge
  • sângerări vaginale în afara ciclului menstrual

Știai că...?

  • Acumpunctura și reflexoterapia sunt și ele tratamente alternative ale balonării.
  • Dacă bei mereu apă foarte rece, scoasă direct din frigider, poți să îți crești riscul de balonare? Asta deoarece stomacul tău va fi îngreunat de efortul depus pentru a aduce apa la temperatura corpului tău.

Comentarii

Evaluează această afecțiune:

06/10/2021

Super

(0) (0)