După filtrare tinctura mai poate fi lăsată câteva zile (~3 zile) la decantat, în frigider, pentru o limpezire mai bună. Personal, în clipul video, am omis acest pas (nu e absolut nici o problemă).
În pasul final, tinctura de urzică filtrată, se va păstra în flacoane de sticlă, închise la culoare, prevăzute cu dop pipetă sau cu picurător. Se preferă flacoanele de sticlă de dimensiuni cât mai mici de la 50 ml până la 100 ml, pentru a se consuma într-un timp cât mai scurt, deoarece această tinctură este sensibilă la oxidare, iar desfacerea frecventa a flaconului poate duce la oxidare.
Observații
⚠ Tinctura de urzică se poate face atât din frunze (inclusiv tulpina) cât și rădăcini de urzică!
Recoltarea frunzelor de urzică se face începând cu sfârșitul lunii mai, iar recoltarea rădăcinilor de urzică se face primăvara, devreme, sau toamna, târziu.
Se va folosi un alcool alimentar de preferat din cereale sau țuică, rachiu, pălincă făcută în casă (40º-70º tărie).
Concentrația alcoolului trebuie sa fie în funcție de ce parte a plantei vom folosi: - planta fără rădăcină (partea vegetativa) - alcool 40 - 42 de grade - rădăcini: alcool peste 70 de grade
⚠ Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării.
⚠ Păr mai sănătos, mai des și plin de volum !
Administrare
Înainte de utilizare, flaconul cu tinctura de urzică se va agita.
Se poate administra atât intern cât și extern.
Administrare internă: se ia, de regulă, câte o linguriță de tinctură diluată în jumătate de pahar, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Intern, tinctura de urzică este eficientă în caz de anemie, astenie, litiază urinară, uricemie, gută, edeme, prostatite, hemoragii, diaree, reumatism, hipertensiune arterială, diabet, hemoroizi, varice, hipovitaminoze, geriatrie, convalescență, hipertrofie de prostată benignă, retenție de apă, detoxifiere, parodontită.
Administrare externă: de obicei se șterge sau tamponează zona, cu o compresă (disc demachiant) îmbibată în tinctură, de 2-3 ori pe zi. Utilizări externe: - tamponări cu comprese îmbibate în tinctură (diluată) de 2-3 ori pe zi: afecțiuni cutanate (acnee, seboree, eczeme, psoriazis, dermatoze infecțioase), mătreață, căderea parului, alopecie, hemoroizi... - spălături locale cu tinctura diluată 1 linguriță la 100 ml apă: eczeme, mătreață, căderea parului... - fricționări cu tinctură de urzică: în alopecie se fricționează/masează pielea capului cu tinctură, de 2 ori.
În caz de mătreață, căderea părului, alopecie: se masează energic scalpul cu tinctură de urzică diluată în 100 ml de apă.
Efecte și beneficii
Acțiune terapeutică internă:
antianemică
diuretică
depurativă
astringentă
hemostatică
antidiareică
antiinflamatoare
hipoglicemiantă
imunostimulentă (imunostimulator)
inhibitor al 5-α-reductazei (enzima implicată în hipertrofia benigna de prostată)
tonic general
neurotonic
geriatric
antiseptică.
Acțiune terapeutică externă:
astringentă
cicatrizantă
hemostatică
antiseptică
revulsivă
tonic capilar
combate mătreața.
Contraindicații
contraindicată persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă, ulcer gastric, ulcer duodenal, hepatită virală, hepatită cronică, hepatită toxică, hepatită metabolică, ciroză hepatică, steatoză hepatică, sarcină, alăptare (din cauza conținutului de alcool).
nerecomandat celor cu alergie la urzică.
Alte informații
Tinctura: extract alcoolic al plantei! Ca și proporții, în prepararea tincturilor: se umple recipientul cu 3 sferturi de planta tocată și apoi se completează cu alcool (peste 40º din fructe sau secară, organic, preparat în casă), cât să acopere plantele . Practic, după minim 2 săptămâni de macerat, se strecoară, iar tinctura astfel obținută se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează câte o linguriță de tinctură diluată în puțină apă, de 3-4 ori pe zi, înainte de mesele principale.
- Cistita, nefrita, pielo-nefrita: studiile au arătat că tinctura de urzica este benefică contra infecțiilor reno-urinare. Se administrează 1 linguriță de tinctură diluată în 100 ml de apă, de 3-6 ori pe zi, în cure de câte 1 lună cu 2 săptămâni pauză. Tratamentul va reduce inflamația rinichilor și a căilor urinare, are efect ușor antibacterian, diminuează sau elimină usturimile și durerile la urinare și favorizează refacerea epiteliilor reno-urinare. Pentru rezultate maxime, se recomanda și asocierea urzicii cu ienupăr și coada-șoricelului.
- Întărește funcția inimii și reduce scleroza: tinctura de urzică ajută la combaterea tensiunii arteriale și a tahicardiilor. Se recomanda o cura de 1 lună, câte o linguriță, cu jumătate de oră înainte de masă și înainte de culcare.
- Combate anemiile: datorită conținutului bogat în fier al urzicilor, tinctura de urzică este indicată și în combaterea anemiilor ușoare, astenii de primăvară. Urzica are proprietăți antianemice, remineralizate, hemostatice și echilibrează sistemul de apărare al organismului, sistemul imunitar și lupta împotriva anemiei. Se recomanda câte o linguriță cu tinctura de 3-4 ori pe zi, vreme de 1 lună.
- Detoxifica organismul: tinctura de urzică favorizează eliminarea toxinelor din organism.
- Sângerări gingivale și nazale: se bea câte o linguriță de tinctură de urzică diluată în apă sau ceai, de 3 ori pe zi, vreme de 1 lună, iar apoi se poate relua cu pauze de 2 săptămâni.
Comentarii
Evaluează acest remediu:
Nu există comentarii
Conținutul acestei pagini este informativ. De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.
Info ingrediente
UrziciPlanteUrzicile – beneficii pentru sănătate și modalități de utilizare
Info afecțiuni
ReumatismAfecțiuni reumatologiceReumatismul și cum poate fi ameliorat prin remedii naturiste
ImunitateAfecțiuni sistem imunitarImunitate scăzută, Cum să-ți crești imunitatea?, Imunostimulatoare