Fructele de aronia nu se vor desprinde de pe ciorchine, astfel acestea vor rezista mai mult timp fără a-și pierde din proprietăți. Mierea trebuie să fie cât mai lichidă, eventual de salcâm, să cristalizeze cât mai greu.
Într-un recipient de sticla (borcan) așezăm fructele de aronia cu tot cu ciorchine, fără a le presa.
Turnam mierea peste fructele de aronia, astfel încât acestea să fie acoperite.
Închidem borcanul ermetic și îl depozitam în locuri răcoroase (4-10 grade C), aerisite și ferite de lumină (beci sau chiar în frigider). Este recomandat să stea astfel, la macerat minim 1 săptămână, după care poate fi consumat. După deschidere se va păstra numai în frigider până la consumul total. Mierea se va subția ușor, iar pe măsură ce trece timpul fructele de aronia se vor stafidi.
Observații
Se preferă o miere cât mai lichidă și care, la rece, în frigider, nu cristalizează, sau cristalizează mai greu, cum ar fi mierea de salcâm.
Am ales să folosesc fructele de aronia cu tot cu ciorchine, pentru că astfel fructele pot rezista o perioadă mai lungă de timp.
Păstrare/Valabilitate: → Se recomandă păstrarea în recipiente (de sticlă) de dimensiuni mici, obligatoriu în locuri răcoroase (4-10 grade C), aerisite și ferite de lumină (beci sau chiar în frigider. → Dacă nu este deschis, un borcan de aronia cu miere poate fi păstrat în frigider până la 12 luni. → De la deschidere, se recomandă consumul în maximum 3 luni și păstrarea doar în frigider.
Administrare
Se va consuma doar siropul și fructele de aronia, partea de ciorchine se va arunca. Recomandăm 1 lingură cu vârf (~30 g) de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor.
Efecte și beneficii
General:
sursă importantă de antioxidanți: antocianine, flavonoide, acizi fenolici;
conține cel mai mare nivel de antociani și proantociani;
bogat în vitaminele: A, B, C, P, K și Q;
bogat în minerale: calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc și mangan;
bogat în caroten, luteină și catehină;
tonic / energizant;
efectul antibacterian;
imuno-protector
vitaminizant/mineralizant;
sursă de fibre
reglează tensiunea;
reglează glicemia;
protejează stomacul;
anti-depresiv;
digestiv;
anti-diareic;
detoxifiant;
efect anti-îmbătrânire;
hepato-protector;
reduce stresul;
protejează corpul de intoxicații;
Susține sistemul imunitar:
întărește imunitatea organismului (aronia fiind bogată vitamina C);
previne răceala și gripa (aronia sunt bogată în acid elagic și miricetina);
previne infecțiile bacteriene la nivelul sistemului respirator;
Efecte anti-tumorale:
reduce riscul de apariție a cancerului de colon sau la sân
luptă împotriva radicalilor liberi;
aronia inhibă creșterea celulelor canceroase în cancerul de colon;
Susține sistemul cardiovascular:
aronia ajută la reglarea tensiunii arteriale datorită conținutului ridicat de potasiu, care are efect dilatator;
ajută în prevenirea și chiar tratarea aterosclerozei;
previne bolile coronariene;
scade riscul de apariție a infarctului miocardic;
curăță eficient sângele;
reduce trigliceridele și colesterolul rău (LDL);
Susține funcțiile cognitive:
ajută la creșterea activității neuronale;
ajută la întărirea legăturilor neuronale;
reduce stresul oxidantiv la nivelul creierului (datorită antocianinelor);
previne depresia și anxietatea, reduce stresul;
ajută în prevenirea bolilor neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson);
previne riscul de demență;
susține memoria și îmbunătățește procesele de învățare;
Ajută vederea:
susține vedere, aronia fiind bogat în caroten (luteina și zeaxantina, antioxidanți flavonoizi prezenți în aronia);
previne degenerarea oculară;
reduce stresul oxidativ de la nivelul ochilor;
reduce inflamațiile la nivelul ochilor;
previne dezvoltarea cataractei;
îmbunătățește vederea pe timp de noapte (antocianinele îmbunătățesc micro-circulația și reduc fragilitatea capilarelor);
Susține sistemul digestiv:
ajută digestia, fiind bogat în fibre;
combate constipația;
combate diareea;
protejează intestinele de bacterii;
detoxifica organismul;
ajută la slăbit (favorizează arderea grăsimilor și creșterea masei musculare);
Altele:
ajută în combaterea oboselii;
previne creșterea bruscă a glicemiei și ține sub control nivelul de zahăr , datorită fibrelor dietetice;
previne și combate alergiile;
contribuie la buna funcționare a ficatului;
oferă un plus de protecție împotriva radiațiilor UV;
recomandat celor cu reumatism și dureri articulare (cianidină și antocianină);
previne și tratează infecțiile urinare, datorita acid chinic;
reduce dezvoltarea bacteriei E. colil și Stafilococul Auriu;
Efecte secundare
- consumul exagerat poate duce în unele cazuri la tulburări gastro-intestinale;
Contraindicații
pentru femeile însărcinate sau care alăptează a se consuma doar cu acordul medicului;
este contraindicat celor cu probleme pietre la rinichi, întrucât aronia conține acid oxalic;
pentru cei cu diabet e necesara recomandarea medicului, iar dacă folosiți miere, să fie de salcâm;
nu este indicat persoanelor cu ulcer gastric/duodenal;
atenție pentru cei cu grad mare de coagulare, mai ales dacă urmează sa aibă intervenții chirurgicale;
Comentarii
Evaluează acest remediu:
08/11/2022
La ce ajuta dacă e și ciorchinele?
(0)(0)
Conținutul acestei pagini este informativ. De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.
Info ingrediente
AroniaFructeTot ce trebuie să știi despre fructele de aronia
Miere de salcâmApicoleMierea de salcâm – cea mai pură formă de sănătate
Info afecțiuni
ImunitateAfecțiuni sistem imunitarImunitate scăzută, Cum să-ți crești imunitatea?, Imunostimulatoare
Răceală și gripăAfecțiuni sistem imunitarRăceala și gripa: diferențe, cauze și simptome, remedii naturiste