→ Fructele de aronia (cu ciorchine) se spală în 2-3 ape, mai exact se pot pune în chiuveta curată, se lasă apa să curgă peste ele cât să le acopere, se lasă să stea în apă 5 - 10 minute, după care se dă drumu la apă, până se scurge total. Această operație se repetă de 2-3 ori. Buchețelele (ciorchinele) cu fructe de aronia se așează pe suprafețe plane, pe prosoape de bucătărie și se lasă ~ 1 oră la zvântat, pentru a se elimina surplusul de apă. → Ghimbirul se spală bine, se curata de coaja dacă nu este din surse bio și apoi se taie în felii subțiri pentru a putea fi procesate de storcător. → Lămâile de asemenea se spală și se curăță de coajă.
Se dau prin storcător concomitent fructele de aronia, ghimbirul și lămâile. Astfel asigurăm o omogenizare bună a ingredientelor și plus ajutăm și storcătorul să nu se înfunde sita.
Sucul obținut se va păstra în recipiente de sticlă, închise ermetic, obligatoriu la frigider. Este recomandat să folosim sticle de dimensiuni mici (~ 250 ml), pentru a evita contactul frecvent cu aerul și lumina, prin deschiderea de mai multe ori a sticlei pe parcursul unei zile. De asemenea este bine să umplem sticlele până-n buză pentru a avea cât mai puțin aer, astfel evitând oxidarea în timp.
Deși poate fi consumat imediat după preparare, este recomandat ca sucul obținut să stea ~24 de ore la macerat în frigider.
Pulpa rezultată în urma stoarcerii se pune la uscat și poate fi folosită în două moduri: - la prepararea ceaiurilor ~ 2-3 linguri de pulpă la o cană de 250 ml, - măcinată/pulbere, luată ca atare 1 linguriță de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor.
Observații
"Suc de aronia cu ghimbir și lămâie preparat la rece, prin stoarce cu un storcător cu ax melcat, cu turații puține, 40-60 rmp".
⚠ Pentru cei care au probleme cu gustul puternic al fructelor de aronia, o soluție buna este includerea ghimbirului și a lămâii în suc.
Păstrare/Valabilitate: → Se recomandă păstrarea în sticle (de sticlă) de dimensiuni mici, obligatoriu la rece, în frigider. → Se recomandă umplerea sticlelor până-n vârf, să fie cât mai puțin aer. → Dacă nu este deschisă, o sticlă cu suc de aronia, poate fi păstrată în frigider până la 6 luni de zile. → De la deschiderea unei sticle, se recomandă consumul în maximum 3 luni. → Recomandăm să evitați pe cât posibil expunerea sucului la contactul cu aerul și lumina, adică, imediat după ce consumați doza recomandată, să închideți sticla ermetic și să o puneți înapoi în frigider. Astfel evitați oxidarea și păstrarea nutrienților pe o durată mai lungă de timp.
→ Se recomandă câte 30-50 ml (~1-2 linguri) de suc de aronia, de 3 ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înaintea meselor. → Se poate consuma ca atare sau diluat în ~200 ml de apă. De asemenea se poate adaugă și în diverse băuturi. → Se recomandă a nu se depăși 150 ml de suc pur pe zi. → Se recomandă una sau mai multe cure de 2 luni cu 2 săptămâni pauză!
Efecte și beneficii
General:
sursă importantă de antioxidanți: antocianine, flavonoide, acizi fenolici;
conține cel mai mare nivel de antociani și proantociani;
bogat în vitaminele: A, B, C, P, K și Q;
bogat în minerale: calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc și mangan;
bogat în caroten, luteină și catehină;
tonic / energizant;
efectul antibacterian;
imuno-protector
vitaminizant/mineralizant;
sursă de fibre
reglează tensiunea;
reglează glicemia;
protejează stomacul;
anti-depresiv;
digestiv;
anti-diareic;
detoxifiant;
efect anti-îmbătrânire;
hepato-protector;
reduce stresul;
protejează corpul de intoxicații;
bogat în proteine;
Susține sistemul imunitar:
întărește imunitatea organismului (aronia fiind bogată vitamina C);
previne răceala și gripa (aronia sunt bogată în acid elagic și miricetina);
previne infecțiile bacteriene la nivelul sistemului respirator;
Efecte anti-tumorale:
reduce riscul de apariție a cancerului de colon sau la sân
luptă împotriva radicalilor liberi;
aronia inhibă creșterea celulelor canceroase în cancerul de colon;
Susține sistemul cardiovascular:
aronia ajută la reglarea tensiunii arteriale datorită conținutului ridicat de potasiu, care are efect dilatator;
ajută în prevenirea și chiar tratarea aterosclerozei;
previne bolile coronariene;
scade riscul de apariție a infarctului miocardic;
curăță eficient sângele;
reduce trigliceridele și colesterolul rău (LDL);
Benefica pentru cei cu diabet:
reglează glicemia (antocianine);
reduce cantitatea de zaharuri și grăsimi din sânge datorită antocianinelor;
previne creșterea bruscă a glicemiei și ține sub control nivelul de zahăr, datorită fibrelor dietetice;
Susține funcțiile cognitive:
ajută la creșterea activității neuronale;
ajută la întărirea legăturilor neuronale;
reduce stresul oxidantiv la nivelul creierului (datorită antocianinelor);
previne depresia și anxietatea, reduce stresul;
ajută în prevenirea bolilor neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson);
previne riscul de demență;
susține memoria și îmbunătățește procesele de învățare;
Ajută vederea:
susține vedere, aronia fiind bogat în caroten (luteina și zeaxantina, antioxidanți flavonoizi prezenți în aronia);
previne degenerarea oculară;
reduce stresul oxidativ de la nivelul ochilor;
reduce inflamațiile la nivelul ochilor;
previne dezvoltarea cataractei;
îmbunătățește vederea pe timp de noapte (antocianinele îmbunătățesc micro-circulația și reduc fragilitatea capilarelor);
Susține sistemul digestiv:
ajută digestia, fiind bogat în fibre;
combate constipația;
combate diareea;
protejează intestinele de bacterii;
detoxifica organismul;
ajută la slăbit (favorizează arderea grăsimilor și creșterea masei musculare);
Altele:
ajuta în combaterea oboselii;
previne și combate alergiile;
contribuie la buna funcționare a ficatului;
oferă un plus de protecție împotriva radiațiilor UV;
recomandat celor cu reumatism și dureri articulare (cianidină și antocianină);
previne și tratează infecțiile urinare, datorita acid chinic;
reduce dezvoltarea bacteriei E. colil și Stafilococul Auriu;
poate combate ușor starea de greață datorita lămâii și ghimbirului;
Efecte secundare
- consumul exagerat suc de aronia poate provoca tulburări de stomac, greată sau vărsături.
Contraindicații
pentru femeile însărcinate sau care alăptează doar cu acordul medicului;
este contraindicat celor cu probleme pietre la rinichi, întrucât aronia conține acid oxalic;
pentru cei cu diabet e necesara recomandarea medicului;
nu este indicat persoanelor cu ulcer gastric/duodenal;
atenție pentru cei cu grad mare de coagulare, mai ales dacă urmează sa aibă intervenții chirurgicale;
Alte informații
- Sursă importantă de antioxidanți. Conține cel mai mare nivel de antociani și proantocianidine, comparativ cu alte alimente deja cunoscute; - Testul ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) arată că nivelul de antioxidanți ai fructelor de aronia este de 16062 pentru 100g; - Bogate în fibre. 100 grame aronia uscată = 16,9 grame fibre; - Doar 100g de aronia oferă 35% din doza zilnică de vitamina C, care susține producerea de colagen, ajută imunitatea și reduce inflamațiile; - Bogate în vitamina P (doza este mai ridicată decât în orice alt fruct consumat); - Au acțiune chemo-preventivă împotriva cancerului de colon;
Comentarii
Evaluează acest remediu:
alex, 19/09/2022
Super rețeta, am sa prepar și eu acest suc de aronia cu ghimbir și lămâie
(0)(0)
Conținutul acestei pagini este informativ. De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.
Info ingrediente
AroniaFructeTot ce trebuie să știi despre fructele de aronia
GhimbirLegumeTot ce trebuie să știi despre ghimbir
Info afecțiuni
ImunitateAfecțiuni sistem imunitarImunitate scăzută, Cum să-ți crești imunitatea?, Imunostimulatoare
Răceală și gripăAfecțiuni sistem imunitarRăceala și gripa: diferențe, cauze și simptome, remedii naturiste