Tinctură de măceșe uscate în alcool

Tincturi Foarte ușor 133 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare4 min
Timp de așteptare28 zile
Gata în28 zile 4 m

Tonic, imuno-stimulator, antiinflamator, aliat împotriva bolilor articulare și a gutei

Tinctura alcoolică de măceșe este un tonic general pentru organism, combate oboseala, crește elasticitatea pereților vasculari, întărește capilarele, crește rezistența la bolile virale, susține funcționarea tractului gastro-intestinal, are efecte antiinflamatoare și este un aliat împotriva bolilor articulare și a gutei.

Porții

Se obțin ~200 ml de tinctură alcoolică de măceșe, adică ~133 porții a câte 30 picături (1.5 ml)

Video


Ingrediente

Cost estimativ: 4.0 €

Materiale

- recipient sticlă (borcan)

Preparare

  • Tinctură de măceșe uscate în alcool - Preparare pas 1Vom folosi măceșe uscate, fără sâmburi din ceai sau dacă avem măceșe uscate întregi, le vom tăia în jumătăți și vom scoate sâmburii.
    O metodă mai eficientă este măcinarea măceșelor uscate cu ajutorul unei râșnițe. Chiar dacă măceșele uscate sunt întregi, cu tot cu sâmburi, îndepărtarea sâmburilor nu va fi o problemă, deoarece râșnița nu-i va putea sfărma, la final vom cerne pulberea de măceșe.
  • Tinctură de măceșe uscate în alcool - Preparare pas 2Adăugăm măceșele uscate, fără sâmburi (bucăți sau pulbere de măceșe) în recipient (borcan).
  • Tinctură de măceșe uscate în alcool - Preparare pas 3Adăugăm alcoolul (neapărat să acoperite măceșele uscate) până se umple recipientul. Ideal este să folosim un alcool cât mai pur de peste 50 º tărie. Se poate folosi și țuică sau palincă.
  • Tinctură de măceșe uscate în alcool - Preparare pas 4Închidem recipientul cu un capac și lăsăm 4 săptămâni la macerat, la loc întunecos și aerisit. Pe perioada macerării este recomandat să agităm borcanul măcar o dată pe zi.
    → La final, ideal este ca tinctura obținută să fie filtrată cu ajutorul unei site / tifon, apoi se lasă la decantat, în frigider, timp de 3-7 zile, pentru o deplină limpezire. Partea limpede se toarnă în sticluțe mici, închise la culoare și cu picurător pentru a evita contactul cu aerul și lumina în timpul utilizării.
    → Pentru cantități mici și dacă bucățile de măceșe uscate sunt mari, nu e neparat nevoie să filtrați tinctura, o puteți păstra așa cum este (cu tot cu măceșe).
    → Se recomandă consumul în maxim 2 ani de la preparare.

Observații

Raportul minim dintre fructe și alcool pentru prepararea tincturii este de 20% fructe și 80% alcool. Deci dacă dorim să facem 100 ml de tinctură, vom avea nevoie de 20 g măceșe uscate fără sâmburi mărunțite sau chiar pulbere. Eu, în această rețetă am folosit 80 g de măceșe uscate din ceai de măceșe cumpărat din plafar.
→ Pe durata macerării este bine să agitați tinctura în formare de 3-4 ori pe zi.
→ Timpul de macerare poate varia în funcție de tăria alcoolului și de cum au fost folosite măceșele: bucăți (din ceai) sau pulbere. De exemplu pentru pulbere de măceșe și alcool de concentrație 80%, timpul minim de macerare este de 7 zile.

⚠ Măceșele conțin o cantitate imensă de vitamina C (acidul ascorbic), iar aceasta, într-un agent alcoolic, este absorbită integral.

Compozitie tinctură de măceșe în alcool:
  • beta caroten
  • minerale
  • vitamina K
  • acizi organici
  • tocoferol
  • taninuri
  • riboflavină
  • tiamină
  • flavonoide
  • acid folic
Tinctură alcoolică de măceșe este bogata în minerale precum:
  • fier
  • mangan
  • magneziu
  • potasiu
  • cupru
  • zinc
  • calciu
  • fosfor

Administrare

→ Intern se recomandată 30 de picături (~1.5 ml) de 3 ori pe zi, diluate în puțină apă fiartă și răcită (~50 ml), cu 30 de minute înainte de mese.

⚠ Se recomandă cure de maxim 2 săptămâni cu pauze tot de 2 săptămâni.

⚠ Fiind o soluție alcoolică de concentrație/tărie mare, tinctura de măceșe nu se va consuma ca atare, ci doar diluată sau în compoziție cu alte alimente care îi vor tăia din tărie:
  • diluată în apă distilată (apă fiartă și răcită: ~50 ml);
  • diluată în ceaiuri călduțe;
  • amestecată într-o linguriță de miere de albine;
  • turnată pe o bucată de pâine uscată;
  • turnată pe un cub de zahăr;
Înainte de utilizare se recomandă agitarea sticlei/sticluței/flaconului în care este păstrează tinctura, pentru a evita depunerile.

Efecte și beneficii

Susține aparatul cardio-vascular:

Susține sistemul circulator periferic:

Susține aparatul respirator, combate răceala și gripa:

Susține sistemul digestiv:

Boli metabolice și endocrine:

Susține aparatul uro-genital:

Susține aparatul osteo-articular:

General:

Contraindicații

Alte informații
Măceșele sunt o sursă excelentă de vitamina C naturală (acidul ascorbic), unele specii având un conținut de până la 8% vitamina C.
→ În pulpa măceșelor mai găsim pectine, taninuri, zaharuri, acizi organici și săruri minerale, uleiuri esențiale, catechine şi flavonoizi, carotenoide și betacoaroten (precursor al vitaminei A, de unde și culoarea roșie a fructelor).
→ Au conținut mare de vitamine din setul de B-uri (B1, B2, B3/PP, B4 și B9), vitamina A, E și împreună cu vitamina C reduc permeabilitatea și fragilitatea capilarelor. Mai conțin vitamina K și acid nicotinic.

Comentarii

Evaluează acest remediu:




Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.