O metodă mai eficientă este măcinarea măceșelor uscate cu ajutorul unei râșnițe. Chiar dacă măceșele uscate sunt întregi, cu tot cu sâmburi, îndepărtarea sâmburilor nu va fi o problemă, deoarece râșnița nu-i va putea sfărma, la final vom cerne pulberea de măceșe.
Adăugăm măceșele uscate, fără sâmburi (bucăți sau pulbere de măceșe) în recipient (borcan).
Adăugăm alcoolul (neapărat să acoperite măceșele uscate) până se umple recipientul. Ideal este să folosim un alcool cât mai pur de peste 50 º tărie. Se poate folosi și țuică sau palincă.
Închidem recipientul cu un capac și lăsăm 4 săptămâni la macerat, la loc întunecos și aerisit. Pe perioada macerării este recomandat să agităm borcanul măcar o dată pe zi. → La final, ideal este ca tinctura obținută să fie filtrată cu ajutorul unei site / tifon, apoi se lasă la decantat, în frigider, timp de 3-7 zile, pentru o deplină limpezire. Partea limpede se toarnă în sticluțe mici, închise la culoare și cu picurător pentru a evita contactul cu aerul și lumina în timpul utilizării. → Pentru cantități mici și dacă bucățile de măceșe uscate sunt mari, nu e neparat nevoie să filtrați tinctura, o puteți păstra așa cum este (cu tot cu măceșe). → Se recomandă consumul în maxim 2 ani de la preparare.
Observații
→ Raportul minim dintre fructe și alcool pentru prepararea tincturii este de 20% fructe și 80% alcool. Deci dacă dorim să facem 100 ml de tinctură, vom avea nevoie de 20 g măceșe uscate fără sâmburi mărunțite sau chiar pulbere. Eu, în această rețetă am folosit 80 g de măceșe uscate din ceai de măceșe cumpărat din plafar. → Pe durata macerării este bine să agitați tinctura în formare de 3-4 ori pe zi. → Timpul de macerare poate varia în funcție de tăria alcoolului și de cum au fost folosite măceșele: bucăți (din ceai) sau pulbere. De exemplu pentru pulbere de măceșe și alcool de concentrație 80%, timpul minim de macerare este de 7 zile.
⚠ Măceșele conțin o cantitate imensă de vitamina C (acidul ascorbic), iar aceasta, într-un agent alcoolic, este absorbită integral.
Compozitie tinctură de măceșe în alcool:
beta caroten
minerale
vitamina K
acizi organici
tocoferol
taninuri
riboflavină
tiamină
flavonoide
acid folic
Tinctură alcoolică de măceșe este bogata în minerale precum:
fier
mangan
magneziu
potasiu
cupru
zinc
calciu
fosfor
Administrare
→ Intern se recomandată 30 de picături (~1.5 ml) de 3 ori pe zi, diluate în puțină apă fiartă și răcită (~50 ml), cu 30 de minute înainte de mese.
⚠ Se recomandă cure de maxim 2 săptămâni cu pauze tot de 2 săptămâni.
⚠ Fiind o soluție alcoolică de concentrație/tărie mare, tinctura de măceșe nu se va consuma ca atare, ci doar diluată sau în compoziție cu alte alimente care îi vor tăia din tărie:
diluată în apă distilată (apă fiartă și răcită: ~50 ml);
diluată în ceaiuri călduțe;
amestecată într-o linguriță de miere de albine;
turnată pe o bucată de pâine uscată;
turnată pe un cub de zahăr;
Înainte de utilizare se recomandă agitarea sticlei/sticluței/flaconului în care este păstrează tinctura, pentru a evita depunerile.
Efecte și beneficii
Susține aparatul cardio-vascular:
îmbunătățește funcția inimii;
întărește mușchiul inimii;
întărește vasele de sânge;
crește elasticitatea pereților vasculari;
îmbunătățește circulația sângelui;
reglează tensiunea arterială;
scade colesterolul;
bună în insuficiențe cardiace;
previne infarctul miocardic;
bună în nevroză cardiacă;
bună în angină pectorală;
prevenire ateroscleroza;
Susține sistemul circulator periferic:
bună pentru varice;
bună pentru flebite;
bună pentru hemoroizi;
întărește capilarele, scade fragilitatea;
Susține aparatul respirator, combate răceala și gripa:
crește rezistența la bolile virale: viroze, răceală, gripă, guturai;
adjuvant în amigdalite, rinite, faringite, laringite, traheite, bronşite, astm;
adjuvant în pneumonii;
adjuvant în sinuzite;
adjuvant în rinolaringite;
promovează recuperarea rapidă după infecții virale;
Susține sistemul digestiv:
calmează balonarea;
calmant în stări spastice ale aparatului digestiv;
combate diareea;
susține funcționarea tractului gastro-intestinal;
reduce aciditatea stomacului;
accelerează scurgerea bilei și poate preveni colecistita;
Boli metabolice și endocrine:
adjuvant în diabet zaharat;
bună în afecțiuni ale tiroidei;
bună în insuficienţă cortico-suprarenală;
Susține aparatul uro-genital:
ajută la scăderea inflamație a tractului urinar (cistite, pielite);
îmbunătățește starea în cazul bolilor ginecologice;
are un efect benefic asupra activității sistemului reproductiv la femei și bărbați;
Susține aparatul osteo-articular:
artroze, spondiloze, coxartroze;
are efect antiinflamator fiind bună împotriva bolilor articulare și a gutei;
protejează cartilajul articular datorită lipidelor conținute;
General:
întărește imunitatea;
bun tonic, energizant, combate oboseala;
mineralizant / vitaminizant;
are efect sedativ;
combate procesele inflamatorii și bacteriene;
protejează împotriva bolilor hematologice / anemiei;
bună în inapetență sau lipsa poftei de mâncare;
bună în boli ale pielii (dermatologice);
bună în afecțiuni alergice - urticarie, prurit, eriteme;
îmbunătățește activitatea creierului;
bună în bolile oncologice;
Contraindicații
contraindicată în boli hepatice grave;
contraindicată celor cu tromboză și tromboflebită;
contraindicată celor cu insuficiență renală;
contraindicată celor cu hipertensiune;
contraindicată celor în timpul sarcinii și alăptării;
contraindicată celor care suferă de alcoolism;
contraindicată celor alergici la ingredientele folosite;
contraindicată celor care au smalțul dinților cu sensibilitate;
Alte informații
→ Măceșele sunt o sursă excelentă de vitamina C naturală (acidul ascorbic), unele specii având un conținut de până la 8% vitamina C. → În pulpa măceșelor mai găsim pectine, taninuri, zaharuri, acizi organici și săruri minerale, uleiuri esențiale, catechine şi flavonoizi, carotenoide și betacoaroten (precursor al vitaminei A, de unde și culoarea roșie a fructelor). → Au conținut mare de vitamine din setul de B-uri (B1, B2, B3/PP, B4 și B9), vitamina A, E și împreună cu vitamina C reduc permeabilitatea și fragilitatea capilarelor. Mai conțin vitamina K și acid nicotinic.
Comentarii
Evaluează acest remediu:
Nu există comentarii
Conținutul acestei pagini este informativ. De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.
Info ingrediente
MăceșeFructeMăceșele, aliatele sistemului imunitar
Info afecțiuni
ImunitateAfecțiuni sistem imunitarImunitate scăzută, Cum să-ți crești imunitatea?, Imunostimulatoare
Rinita alergicăAfecțiuni alergiiRinita alergică: ce este, simptome, cauze și tratamente diverse