Feliile de lămâie, usturoiul și mierea se așează în borcan, în straturi: așezăm o felie de lămâie, punem câțiva caței de usturoi (ușor zdrobiți cu o lingură) și turnăm miere. Repetăm până se umple borcanul.
La final, închidem borcanul cu un capac sau îl sigilăm borcanul cu o folie și un elastic. Lăsăm la macerat 2 săptămâni, la frigider, după care poate fi consumat.
Observații
Încă din cele mai vechi timpuri, usturoiul a fost considerat penicilina omului sărac, iar combinația cu miere și lămâie nu face decât să-i potențeze efectul antibiotic/anti-microbian/anti-bacterian .
→ Se recomandă o miere de albine naturală, crudă, necristalizată, cât mai lichidă pentru a se scurge bine printre cățeii de usturoi și pentru a putea avea loc fermentarea/macerarea.
→ Compusul cheie din usturoi este alicina, iar aceasta este eliberată imediat după zdrobirea sau mestecarea usturoiului, fapt pentru care se recomandă consumul usturoiului crud, proaspăt și imediat după ce a fost curățat.
→ Alicina din usturoi ajută la curățarea vaselor de sânge, reducerea nivelului de colesterol rău LDL și al trigliceridelor, și astfel o circulație mai bună a sângelui.
→ Mierea are proprietăți antibacteriene, antibiotice, antiseptice, antifungice și de conservare.
→ Lămâia este bogată în minerale precum: potasiu, calciu, fosfor și magneziu, și deși acidă, este un aliment care devine alcalin în corp .
→ Păstrare și valabilitate: • la frigider acest preparat poate fi păstrat până la 3-4 luni; • la temperatura camerei se recomandă consul într-un timp cât mai scurt, 3-7 zile. Se va păstra închis cu un capac, în locuri răcoroase, aerisite și ferite de lumină.
Administrare
→ Pentru prevenție se ia câte 1 lingură cu 1-2 căței de usturoi și o bucată din felia de lămâie, de obicei, dimineața, pe stomacul gol. → Pentru situații mai grave se pot lua până la 5 linguri pe zi ! ⚠ Se recomandă cure de 2-4 săptămâni cu pauze de minimum 2 săptămâni !
→ La copii dozele vor fi mult mai mici, (de obicei la jumătate sau chiar mai mici în funcție de vârstă).
→ Acest preparat nu este recomandat bebelușilor!
→ Pentru copii de până la 3 ani cereți obligatoriu și sfatul medicului.
Efecte și beneficii
Proprietăți și efecte:
antibiotic;
antiviral;
germicid;
antiseptic;
antimicrobian;
antifungic;
expectorant;
antiinflamator;
antioxidant;
imunizant;
tonic;
anticancerigen;
General:
ajută la întărirea sistemului imunitar;
ajută la creșterea tonusului muscular;
antioxidant puternic cu efect regenerator al celulelor;
detoxifiant;
reduce nivelul de zahar din sânge;
este hepato-protector;
bun în tratamentul anemiei și malnutriție, reduce oboseala;
antiinflamator, bun pentru gută sau alte afecțiuni reumatice;
calmează durerile cauzate de osteoartrită;
luptă împotriva cancerului;
util persoanelor care fac chimioterapie;
Răceala și gripă:
previne răceala și gripa;
susține aparatul respirator;
calmează tusea și durerile de gât;
fluidifică secrețiile nazale și la nivelul gatului;
reduce nivelul colesterolului rău (LDL) și al trigliceridelor;
ajută la scăderea concentrației de grăsimi din sânge;
curăță și subțiază sângele, desfundă arterele;
bun în angină pectorală;
bun în cazul varicelor, ateroscleroză, ischemie miocardică;
Susține sistemul digestiv:
contribuie la normalizarea metabolismului;
bun în constipație, diaree, flatulență, balonare;
distruge bacteriile și paraziții intestinali (Streptococi, Salmonella, Stafilococi);
diminuează pofta de mâncare, datorită alicinei din usturoi, ajutând la pierderea în greutate;
Efecte secundare
alergii, dacă sunteți alergic la ingredientele folosite;
crește aciditatea la stomac;
usturoiul poate interacționa cu anticoagulantele, aspirina și alte medicamente;
Contraindicații
contraindicat celor care sunt alergici;
contraindicat celor care au probleme gastrice;
contraindicat celor care au tulburări de coagulare a sângelui;
contraindicat celor care urmează să aibă intervenții chirurgicale, cu cel puțin 10 zile înainte, cât și după intervenție .
Alte informații
→ Studiile cercetătorilor din New Delhi, India, au scos la iveală faptul că 98% din persoanele care ajung până la veritabila vârstă de 100 de ani sau mai mult, consumă cel puțin un cățel de usturoi pe zi → Întrebuințările usturoiului datează de acum 5.000 de ani î.Hr.