Varice

Varicele – cauze, simptome și metode de tratament prin remedii naturiste

Varice

Varicele sunt o problemă de sănătate a aparatului circulator, întâlnită în special la femeile gravide sau persoanele supraponderale. Sunt localizate cel mai adesea la nivelul gambelor. Simptomele asociate varicelor pot fi prevenite sau ameliorate cu ajutorul remediilor naturiste.

Varicele reprezintă vene dilatate, cu diametrul lărgit, care se află sub stratul cutanat și ies în relief, la nivelul pielii. Orice venă superficială poate deveni varicoasă, însă fenomenul se manifestă în special la nivelul gambelor. Acest lucru se datorează presiunii crescute la nivelul circulației venoase, datorate posturii verticale și mersului. Varicele pot provoca disconfort sau chiar durere, dincolo de aspectul inestetic. În anumite cazuri, venele varicoase pot duce și la complicații mai severe, precum ulcerele varicoase sau cheagurile de sânge.

Telangiectaziile – venele păianjen

O altă formă de vene varicoase este reprezentată de venele păianjen, numite în termeni medicali telangiectazii. Acestea sunt vase de mici dimensiuni care se lărgesc și devin vizibile la nivelul pielii. De obicei, aceste vene se dilată sub formă de cluster, asemănător unei pânze de păianjen. Acest tip de vene varicoase nu dor, sunt mult mai mici decât varicele și pot apărea în mai multe zone de pe corp, însă cu predilecție sunt observate pe față. Tratamentul lor este mai degrabă cosmetic decât medical.

Simptomele varicelor

Diagnosticul de vene varicoase sau varice se pune atunci când pacientul prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome:
  • Vene colorate intens în purpuriu și albastru închis
  • Vene care par încrucișate, învârtite, umflate
  • Glezne umflate
  • Durere sau senzație de greutate la nivelul picioarelor
  • Senzație de arsură, pulsații, crampe musculare sau umflături la nivelul gambelor
  • Amplificarea durerii după ce pacientul stă jos sau în picioare o perioadă mai lungă de timp
  • Mâncărimi în jurul venelor
  • Decolorarea pielii în zona unde sunt vizibile venele

Din ce cauză apar varicele

Sistemul circulator este format din artere și vene. Arterele transportă sângele încărcat cu oxigen de la inimă către toate organele corpului, în timp ce venele transportă sângele cu dioxid de carbon înapoi la inimă pentru a fi recirculat. Pentru ca sângele să ajungă de la nivelul picioarelor la inimă, venele lucrează împotriva gravitației. Astfel, contracțiile musculare de la nivelul gambelor echivalează cu o pompă care împinge în sus sângele, în timp ce pereții elastici ai venelor îl conduc către inimă. În interiorul venelor există mici valve care se deschid pentru a permite fluxului sangvin să urce și se închid la loc, pentru a împiedica sângele să coboare sub acțiunea gravitației. Atunci când aceste valve slăbesc sau sunt deteriorate, sângele curge înapoi și se poate aduna în vene, făcându-le să se lărgească și să se răsucească. Astfel apar venele varicoase.

Factorii de risc – cine e mai predispus la varice

Cu toate că varicele pot apărea la orice persoană și orice vârstă, ele sunt mai des întâlnite în cazul gravidelor, al persoanelor supraponderale și al celor mai în vârstă.

Principalii factori de risc pentru apariția varicelor sunt:
  • Vârsta: odată cu vârsta, valvele din interiorul venelor se uzează și slăbesc. Astfel, sângele începe să curgă și în jos și este colectat în anumite puncte, unde venele să lărgesc.
  • Sexul: femeile sunt mai predispuse la această afecțiune din cauza schimbărilor hormonale din timpul sarcinii, al ciclului menstrual sau al menopauzei. Estrogenul și alți hormoni feminini contribuie la înmuierea pereților vaselor de sânge. În cazul venelor, efectul este apariția varicelor.
  • Sarcina: în timpul sarcinii, volumul de sânge din organism crește, pentru a susține dezvoltarea fătului. Venele de la nivelul gambei se lărgesc și pot apărea varicele.
  • Istoricul familial: dacă ai în familie persoane cu varice, șansele să apară și în cazul tău cresc.
  • Obezitatea: persoanele supraponderale sunt mai predispuse la varice pentru că greutatea în plus pune presiune pe venele de la nivelul picioarelor și șansa ca sângele să stagneze crește.
  • Menținerea posturii pentru o perioadă îndelungată: sângele nu circulă bine atunci când ești nevoit să stai jos sau în picioare foarte mult timp.

Cum prevenim apariția varicelor

Chiar dacă varicele nu pot fi complet prevenite, anumite acțiuni sau remedii care îmbunătățesc circulația și tonusul muscular la nivelul picioarelor reduc riscul apariției lor și ameliorează simptomele. Printre acestea se numără:

  • Exercițiile fizice: mișcarea este un bun remediu pentru prevenția sau ameliorarea varicelor. Mersul pe jos îmbunătățește circulația la nivelul picioarelor.
  • Menținerea unei diete și greutăți normale: greutatea în plus este un factor de risc pentru apariția varicelor, astfel că este bine să o ții sub control. În plus, dieta ar trebui să fie săracă în sare, pentru a preveni retenția de apă care duce la umflarea picioarelor.
  • Îmbrăcămintea adecvată: pantalonii foarte strâmți și tocurile înalte favorizează apariția varicelor pentru că îngreunează circulația sângelui. Medicii recomandă pantofi cu talpă joasă și haine lejere.
  • Ridicarea picioarelor: pentru a îmbunătăți circulația la nivelul picioarelor, este bine ca acestea să stea ridicate deasupra nivelului inimii, câteva minute în fiecare zi.
  • Evitarea menținerii aceleiași posturi timp îndelungat: cu cât este schimbată mai des postura, cu atât este încurajată circulația sângelui.

Tratamentul varicelor

Tratamentul standard pentru venele varicoase poate fi atât medicamentos cât și chirurgical, însă există mai multe remedii naturiste care reduc severitatea simptomelor și disconfortul provocat de varice.

  • Oțet din cidru de mere: este un remediu eficient pentru venele varicoase, fiind un produs natural care îmbunătățește circulația sangvină. Atunci când sângele curge în mod natural, senzația de greutate și umflare de la nivelul varicelor dispare. Oțetul din cidru de mere se folosește la masajul zonelor afectate de varice, dimineața și seara, pentru cel puțin câteva luni.
  • Piperul cayenne: este considerat un tratament miraculos pentru varice, pentru că este bogat în vitamina C și bioflavonoide, care susțin circulația sângelui, ameliorează durerile și reduc inflamația venelor. Se adaugă o linguriță de pudră de piper cayenne într-un pahar cu apă caldă și se amestecă foarte bine. Se consumă de trei ori pe zi, timp de cel puțin două luni.
  • Uleiul de măsline: masajul cu ulei de măsline realizează drenajul limfatic și îmbunătățește circulația la nivelul venelor varicoase. Se amestecă părți egale din ulei de măsline și vitamina E uleioasă și se masează zona gambelor de două ori pe zi, cel puțin o lună.
  • Usturoiul: este un remediu excelent care reduce inflamația venelor varicoase. În plus, elimină toxinele din sânge și îmbunătățește circulața. Șase câței de usturoi se taie și se pun într-un borcan împreună cu sucul de la trei portocale și două linguri de ulei de măsline. Amestecul obținut se lasă 12 ore după care poate fi folosit pentru masajul zonelor afectate de varice. Masajul se face cu mișcări circulare, timp de 15 minute. Zona se acoperă apoi cu o cârpă de bumbac și se lasă astfel peste noapte.
  • Ghimpele pădureț: această plantă conține un compus numit ruscogenină care ajută la reducerea inflamației în timp ce venele se contractă. Suplimentele cu ghimpe pădureț conțin vitaminele B și C, calciu, crom, magneziu, mangan, potasiu, seleniu și zinc. Toți acești nutrienți ajută la strâmtarea și îndreptarea venelor varicoase și scad inflamația de la nivelul picioarelor.
  • Nucul vrăjitoarelor (Hamamelis virginiana) întărește vasele de sânge și reduce simptomele provocate de venele varicoase. Este un astringent care conține acid galic și uleiuri esențiale care reduc inflamația și durerea asociate cu varicele. Se pot face băi călduțe în care se toarnă 10, 20 de picături de apă de hamamelis, sau se pot folosi comprese cu apă de hamamelis, pe zonele afectate.
  • Mugurii de castan sălbatic: castanul sălbatic este cunoscut de sute de ani pentru proprietățile sale anti-inflamatoare. Mugurii săi sunt folosiți în tratamentul vaselor de sânge, pentru că acționează ca un tonic vascular și reduc aspectul varicelor. Aceste proprietăți se datorează unei substanțe numite aescină care îmbunătățește elasticitatea venelor și împiedică producerea unor enzime care afectează pereții vaselor de sânge. Unguentele cu extract de muguri de castan sălbatic se folosesc pentru masajul zonelor afectate de varice, de două ori pe zi. Nu este indicat femeilor gravide.
  • Pătrunjelul: această plantă bogată în vitamina C este un antioxidant puternic care stimulează producția de colagen și susține reconstrucția celulară. Pătrunjeulul conține substanțe care întăresc vasele capilare și reduc simptomele asociate varicelor. O legătură de pătrunjel se fierbe timp de 5 minute și se strecoară după ce s-a răcit puțin. Se adaugă o picătură de ulei esențial de trandafir și una de ulei de gălbenele. Soluția obținută se dă la frigider timp de câteva minute. Ulterior se tamponează cu ajutorul unei dischete de bumbac zona afectată de varice. Procedeul se repetă zilnic, timp de câteva luni, pentru rezultate vizibile.
  • Extractul din semințe de struguri: studiile au arătat că extractul din semințe de struguri poate trata simptomele insuficienței venoase cronice, datorită concentrației de vitamina E și flavonoide. Suplimentele cu extract din sâmburi de struguri nu sunt indicate în cazul persoanelor care iau tratament anticoagulant.

În concluzie, remediile naturiste și un stil de viață sănătos pot ameliora simptomele varicelor. În cazurile mai severe sau atunci când aspectul varicelor este profund inestetic, se recomandă tratamentul medicamentos sau chirurgical.

Comentarii

Evaluează această afecțiune:

Ana, 05/10/2021

Super

(0) (0)
Florian, 12/09/2021

Un articol bun despre varice, bv!

(0) (0)