Tinctura de măceșe proaspete, măcinate, în alcool

Tincturi Foarte ușor 466 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare10 min
Timp de așteptare21 zile
Gata în21 zile 10 m

Remediu împotriva proceselor inflamatorii și bacteriene cu efect tonic, imunizant, cardio si vaso protector!

Tinctura de măceșe (extractul de măceșe în alcool) combate procesele inflamatorii și bacteriene, susține aparatul cardio-vascular, sistemul circulator periferic, sistemul digestiv, aparatul respirator, susține aparatul uro-genital, aparatul osteo-articular și este adjuvant în boli metabolice și endocrine.

Porții

Rezultă ~700ml de tinctură de măceșe, adică ~ 466 porții, o porție fiind ~1.5ml (30 de picături)

Video


Ingrediente

Cost estimativ: 11.0

Materiale

  • - recipiente de sticlă
  • - blender

Preparare

  • Tinctura de măceșe proaspete, măcinate, în alcool - Preparare pas 1Se spală bine măceșele proaspete în 2-3 ape, apoi se lasă la uscat pe un prosop de hârtie, pe o tavă plată ~15 minute.
  • Tinctura de măceșe proaspete, măcinate, în alcool - Preparare pas 2Zdrobim/mărunțim măceșele cu ajutorul unui blender, însă nu foarte fin.
  • Tinctura de măceșe proaspete, măcinate, în alcool - Preparare pas 3Adăugăm măceșele zdrobite/mărunțite într-un borcan.
  • Tinctura de măceșe proaspete, măcinate, în alcool - Preparare pas 4Turnăm alcoolul peste măceșele mărunțite. Se prefera un alcool de concentrație (tărie) cat mai mare intre 60º - 90º. Se poate folosi: țuică, palincă, răchie, votcă.
  • Tinctura de măceșe proaspete, măcinate, în alcool - Preparare pas 5Închidem borcanul ermetic si lăsăm preparatul la macerat minim 3 săptămâni in locuri ferite de lumină si aerisite. Pe perioada macerării este recomandat să agităm borcanul măcar o dată pe zi.
  • Tinctura de măceșe proaspete, măcinate, în alcool - Preparare pas 6După macerare, filtrăm amestecul cu un tifon sau o sită. Avem grijă să stoarcem bine pulpa de măceșe, astfel încât să obținem cât mai multă tinctură concentrată.
    → Eu personal, neavând ce face cu pulpa rezultată, am aruncat-o. Dar dacă produceți alcool, o puteți folosi la tescovina sau poate fi folosită ca îngrășământ de sol.
    → Pentru o limpezire deplina a tincturii vom urma pasul 7 (a doua filtrare prin decantare la rece).
    → Tinctura obținută se va păstra in recipiente de sticlă, preferabil închise la culoare, de dimensiuni cât mai mici si eventual cu picurător.
    → Se recomandă consumul în maxim 2 ani de la preparare.
  • Tinctura de măceșe proaspete, măcinate, în alcool - Preparare pas 7Opțional: Pentru o limpezire maxima a tincturii, se poate folosi aceasta etapă: după prima filtrare punem tinctura într-o sticlă în frigider pentru 3-7 zile, fără a o agita. Deși filtrată, vom observa pe fundul sticlei o decantare a particulelor din pulpa de măceșe. Practic vom turna ușor, fără să agităm, partea limpede într-o altă sticlă.

Observații

Raportul minim dintre fructe și alcool pentru prepararea tincturii este de 20% fructe și 80% alcool.
Eu în aceasta rețetă, am folosit procente egale 50% măceșe și 50% alcool.

Păstrare și valabilitate: ca orice alta tinctura, valabilitatea tincturii de măceșe este de 2 ani de la data preparării. Se recomandă păstrarea în sticle de sticlă, de dimensiuni cat mai mici, închise la culoare, eventual cu picurător. Se recomanda depozitarea în locuri ferite de lumină, aerisite si răcoroase.

Compozitie tinctură de măceșe în alcool:
  • beta caroten
  • minerale
  • vitamina K
  • acizi organici
  • tocoferol
  • taninuri
  • riboflavină
  • tiamină
  • flavonoide
  • acid folic
Tinctură alcoolică de măceșe este bogata în minerale precum:
  • fier
  • mangan
  • magneziu
  • potasiu
  • cupru
  • zinc
  • calciu
  • fosfor

Administrare

→ Înainte de utilizare se recomandă agitarea tincturii, mai ales dacă se observă depuneri pe perioada păstrării.

→ Intern se recomandată 30 de picături (~1.5 ml) de 3 ori pe zi, diluate în puțină apă fiartă și răcită (~50 ml), cu 30 de minute înainte de mese.

⚠ Se recomandată cure de maxim 2 săptămâni cu pauze de 2 săptămâni.

⚠ Fiind o soluție alcoolică de concentrație/tărie mare, tinctura de măceșe nu se va consuma ca atare, ci doar diluata sau în compoziție cu alte alimente care ii vor tăia din tărie:
  • diluată în apă distilată (apă fiartă și răcită: ~50 ml);
  • diluată în ceaiuri călduțe;
  • amestecată într-o linguriță de miere de albine;
  • turnată pe o bucată de pâine uscată;
  • turnată pe un cub de zahăr;

Efecte și beneficii

Susține aparatul cardio-vascular:

Susține sistemul circulator periferic:

Susține aparatul respirator, combate răceala și gripa:

Susține sistemul digestiv:

Boli metabolice și endocrine:

Susține aparatul uro-genital:

Susține aparatul osteo-articular:

General:

Contraindicații

Alte informații
Măceșele sunt o sursă excelentă de vitamina C naturală (acidul ascorbic), unele specii având un conținut de până la 8% vitamina C. Într-un agent alcoolic, vitamina C (acidul ascorbic) este absorbit integral!
→ În pulpa măceșelor mai găsim pectine, taninuri, zaharuri, acizi organizi şi săruri minerale, uleiuri esențiale, catechine şi flavonoizi, carotenoide și betacoaroten (precursor al vitaminei A, de unde și culoarea roșie a fructelor).
→ Au conținut mare de vitamine din setul de B-uri (B1, B2, B3/PP, B4 și B9), vitamina A, E și împreună cu vitamina C reduc permeabilitatea și fragilitatea capilarelor. Mai conțin vitamina K și acid nicotinic.

Comentarii

Evaluează acest remediu:




Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.