→ Eu personal, neavând ce face cu pulpa rezultată, am aruncat-o. Dar dacă produceți alcool, o puteți folosi la tescovina sau poate fi folosită ca îngrășământ de sol. → Pentru o limpezire deplina a tincturii vom urma pasul 7 (a doua filtrare prin decantare la rece). → Tinctura obținută se va păstra in recipiente de sticlă, preferabil închise la culoare, de dimensiuni cât mai mici si eventual cu picurător. → Se recomandă consumul în maxim 2 ani de la preparare.
Opțional: Pentru o limpezire maxima a tincturii, se poate folosi aceasta etapă: după prima filtrare punem tinctura într-o sticlă în frigider pentru 3-7 zile, fără a o agita. Deși filtrată, vom observa pe fundul sticlei o decantare a particulelor din pulpa de măceșe. Practic vom turna ușor, fără să agităm, partea limpede într-o altă sticlă.
Observații
Raportul minim dintre fructe și alcool pentru prepararea tincturii este de 20% fructe și 80% alcool. Eu în aceasta rețetă, am folosit procente egale 50% măceșe și 50% alcool.
Păstrare și valabilitate: ca orice alta tinctura, valabilitatea tincturii de măceșe este de 2 ani de la data preparării. Se recomandă păstrarea în sticle de sticlă, de dimensiuni cat mai mici, închise la culoare, eventual cu picurător. Se recomanda depozitarea în locuri ferite de lumină, aerisite si răcoroase.
Compozitie tinctură de măceșe în alcool:
beta caroten
minerale
vitamina K
acizi organici
tocoferol
taninuri
riboflavină
tiamină
flavonoide
acid folic
Tinctură alcoolică de măceșe este bogata în minerale precum:
fier
mangan
magneziu
potasiu
cupru
zinc
calciu
fosfor
Administrare
→ Înainte de utilizare se recomandă agitarea tincturii, mai ales dacă se observă depuneri pe perioada păstrării.
→ Intern se recomandată 30 de picături (~1.5 ml) de 3 ori pe zi, diluate în puțină apă fiartă și răcită (~50 ml), cu 30 de minute înainte de mese.
⚠ Se recomandată cure de maxim 2 săptămâni cu pauze de 2 săptămâni.
⚠ Fiind o soluție alcoolică de concentrație/tărie mare, tinctura de măceșe nu se va consuma ca atare, ci doar diluata sau în compoziție cu alte alimente care ii vor tăia din tărie:
diluată în apă distilată (apă fiartă și răcită: ~50 ml);
diluată în ceaiuri călduțe;
amestecată într-o linguriță de miere de albine;
turnată pe o bucată de pâine uscată;
turnată pe un cub de zahăr;
Efecte și beneficii
Susține aparatul cardio-vascular:
îmbunătățește funcția inimii;
întărește mușchiul inimii;
întărește vasele de sânge
crește elasticitatea pereților vasculari;
îmbunătățește circulația sângelui;
reglează tensiunea arterială;
scade colesterolul;
bună în insuficiențe cardiace;
combate infarctul miocardic;
bună în nevroză cardiacă;
bună în angină pectorală;
prevenire ateroscleroza;
Susține sistemul circulator periferic:
bună pentru varice;
bună pentru flebite;
bună pentru hemoroizi;
întărește capilarele;
reduce permeabilitatea și fragilitatea capilarelor (vitaminele B1, B2, B3, B4 și B9);
Susține aparatul respirator, combate răceala și gripa:
crește rezistența la bolile virale: viroze, răceală, gripă, guturai;
adjuvant în amigdalite, rinite, faringite, laringite, traheite, bronşite, astm;
adjuvant în pneumonii;
adjuvant în sinuzite;
adjuvant în rinolaringite;
promovează recuperarea rapidă după infecții virale;
Susține sistemul digestiv:
calmează balonarea;
calmant în stări spastice ale aparatului digestiv;
combate diareea;
susține funcționarea tractului gastro-intestinal;
reduce aciditatea stomacului;
accelerează scurgerea bilei și poate preveni colecistita;
Boli metabolice și endocrine:
adjuvant în diabet zaharat;
bună în afecțiuni ale tiroidei;
bună în insuficienţă cortico-suprarenală;
Susține aparatul uro-genital:
ajută la scăderea inflamație a tractului urinar (cistite, pielite);
îmbunătățește starea în cazul bolilor ginecologice;
are un efect benefic asupra activității sistemului reproductiv la femei și bărbați;
Susține aparatul osteo-articular:
artroze, spondiloze, coxartroze;
are efect antiinflamator fiind bună împotriva bolilor articulare și a gutei;
protejează cartilajul articular datorită lipidelor conținute;
General:
întărește imunitatea;
bun tonic, energizant, combate oboseala;
mineralizant / vitaminizant;
are efect sedativ;
combate procesele inflamatorii și bacteriene;
protejează împotriva bolilor hematologice / anemiei;
bună în inapetență sau lipsa poftei de mâncare;
bună în boli ale pielii (dermatologice);
bună în afecțiuni alergice - urticarie, prurit, eriteme;
îmbunătățește activitatea creierului;
bună în bolile oncologice;
Contraindicații
contraindicată în boli hepatice grave;
contraindicată celor cu tromboză și tromboflebită;
contraindicată celor cu insuficiență renală;
contraindicată celor cu hipertensiune;
contraindicată celor în timpul sarcinii și alăptării;
contraindicată celor care suferă de alcoolism;
contraindicată celor alergici la ingredientele folosite;
contraindicată celor care au smalțul dinților cu sensibilitate;
Alte informații
→ Măceșele sunt o sursă excelentă de vitamina C naturală (acidul ascorbic), unele specii având un conținut de până la 8% vitamina C. Într-un agent alcoolic, vitamina C (acidul ascorbic) este absorbit integral! → În pulpa măceșelor mai găsim pectine, taninuri, zaharuri, acizi organizi şi săruri minerale, uleiuri esențiale, catechine şi flavonoizi, carotenoide și betacoaroten (precursor al vitaminei A, de unde și culoarea roșie a fructelor). → Au conținut mare de vitamine din setul de B-uri (B1, B2, B3/PP, B4 și B9), vitamina A, E și împreună cu vitamina C reduc permeabilitatea și fragilitatea capilarelor. Mai conțin vitamina K și acid nicotinic.