Se spală bine măceșele, ghimbirul și portocala. Măceșele spălate se lasă pe un prosop de hârtie la uscat ~ 30 de minute. De la portocala vom folosi doar coaja, de aceea este de preferat sa folosim portocale bio. Mai exact vom folosi jumătate din coaja pe care o tăiem în felii subțiri. Curățăm ghimbirul și îl tăiem în felii subțiri.
Mărunțim fructele de măceșe cu un mixer (blender), însă nu foarte mărunt. Punem măceșele mărunțite într-un borcan.
Adăugăm alcoolul în borcan peste măceșele mărunțite.
Adăugăm ghimbirul feliat în borcan și amestecăm cu o lingură nemetalică.
Adăugăm feliile de coajă de la portocală în borcan și amestecăm.
Adăugăm și ultimul ingredient, mierea și amestecăm bine.
Se închide ermetic borcanul cu un capac și se lasă la macerat minim 4 săptămâni într-un loc aerisit și ferit de lumină. Pe perioada macerării puteți zilnic agita borcanul de câteva ori (proces nu neapărat obligatoriu).
După perioada de macerare, urmează filtrarea amestecului. Pentru filtrare vom folosi fie o sită fină, fie un tifon. Eu am ales să folosesc un tifon deoarece mi-a permis să storc foarte bine amestecul de măceșe, ghimbir și coji de portocală îmbibate în alcool. Practic într-un vas am așezat un tifon care să cuprindă toată suprafața acestuia și am turnat amestecul. Așa am reușit să storc foarte bine toate licoarea. S-a format ca un mic boț de caș în acel tifon.
Opțional: extra-filtrarea. Pentru o limpezire deplină a licorii, acesta se mai poate lăsa la decantat în frigider între 3 și 7 zile, după care se strecoară iar printr-o sită fină. Va rezulta un lichior dulceag și aromat, plăcut la gust cu note ușoare de portocal și ghimbir.
Observații
→ Păstrare și valabilitate: recomandăm păstrarea în locuri aerisite, răcoroase și ferite de lumină, depozitată în sticle de sticlă, eventual închise la culoare. De asemenea, se recomandă consumul acestei licori semi-dulci în decurs de 1 an de zile de la data preparării.
→ Se va folosi un alcool de concentrație/tărie medie 40º.
Administrare
→ Tinctura lichior se poate administra ca atare sau diluată în apă distilată (fiartă și răcită).
→ Se recomandă administrarea a 1-3 linguri de tinctură-lichior pe zi.
→ Fiind o soluție alcoolică, este contraindicată copiilor (eventual cereți sfatul medicului)!
⚠ Sunt recomandate cure de maxim 2 săptămâni cu pauze tot de 2 săptămâni.
⚠ Deși poate fi servită ca un lichior, recomandăm folosirea acestei licori doar în scopuri terapeutice și în dozajele recomandate.
Efecte și beneficii
întărește imunitatea;
tonic, energizant;
mineralizant / vitaminizant;
combate oboseala;
are efect sedativ;
combate procesele inflamatorii și bacteriene;
anti-anemic;
redă pofta de mâncare;
îmbunătățește activitatea creierului;
bună în bolile oncologice;
întărește vasele de sânge, crescând elasticitatea pereților;
reglează tensiunea arterială;
prevenire ateroscleroza;
întărește capilarele;
bună pentru hemoroizi, varice;
combate răceala și gripa;
crește rezistența la bolile virale;
adjuvant în amigdalite, rinite, faringite, laringite, traheite, tuse, astm;
adjuvant în pneumonii, sinuzite;
combate diareea;
calmează balonarea;
accelerează scurgerea bilei;
susține funcționarea tractului gastro-intestinal;
bună în afecțiuni ale tiroidei;
ajută la scăderea inflamație a tractului urinar;
are efect antiinflamator fiind bună împotriva bolilor articulare și a gutei;
protejează cartilajul articular datorită lipidelor conținute;
combate stresul și alergiile;
Efecte secundare
- fiind o soluție alcoolică, consumul în doze mari poate afecta capacitatea șoferilor de a conduce.
Contraindicații
contraindicată celor cu restricții la alcool
contraindicată celor alergici la unul din ingrediente
contraindicată copiilor
contraindicată celor cu boli hepatice grave
Alte informații
→ Măceșele sunt o sursă excelentă de vitamina C naturală (acidul ascorbic), unele specii având un conținut de până la 8% vitamina C. → În pulpa măceșelor mai găsim pectine, taninuri, zaharuri, acizi organizi şi săruri minerale, uleiuri esențiale, catechine şi flavonoizi, carotenoide și betacoaroten (precursor al vitaminei A, de unde și culoarea roșie a fructelor). → Au conținut mare de vitamine din setul de B-uri (B1, B2, B3/PP, B4 și B9), vitamina A, E și împreună cu vitamina C reduc permeabilitatea și fragilitatea capilarelor. Mai conțin vitamina K și acid nicotinic.
Comentarii
Evaluează acest remediu:
adi, 07/02/2022
O licoare cu un gust deosebit și în plus cu foarte multe beneficii
(1)(0)
Răspuns Leacuri vechi:
Chiar este ;)
Conținutul acestei pagini este informativ. De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.
Info ingrediente
MăceșeFructeMăceșele, aliatele sistemului imunitar
Miere de salcâmApicoleMierea de salcâm – cea mai pură formă de sănătate
Info afecțiuni
ImunitateAfecțiuni sistem imunitarImunitate scăzută, Cum să-ți crești imunitatea?, Imunostimulatoare
Rinita alergicăAfecțiuni alergiiRinita alergică: ce este, simptome, cauze și tratamente diverse
Chiar este ;)