Tinctură de măceșe proaspete în alcool

Tincturi Foarte ușor 166 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare5 min
Timp de așteptare45 zile
Timp de gătire--
Gata în45 zile 5 m

Tonic general, întărește imunitatea, are efect sedativ, combate procesele inflamatorii și bacteriene!

Tinctura alcoolică de măceșe susține aparatul cardio-vascular, sistemul circulator periferic, sistemul digestiv, aparatul respirator, combate răceala și gripa, susține aparatul uro-genital, aparatul osteo-articular și este adjuvant în boli metabolice și endocrine.

Porții

Se obțin ~250 ml de tinctură alcoolică de măceșe, adică ~166 porții a câte 30 picături (1.5 ml)

Ingrediente


Materiale

  • - borcan 500 ml

Preparare

  • Tinctură de măceșe proaspete în alcool - Preparare pas 1Se spală bine măceșele (le vom folosi întregi), apoi se lasă la uscat pe un prosop de hârtie ~15 minute (pentru a îndepărta surplusul e apă).
  • Tinctură de măceșe proaspete în alcool - Preparare pas 2Adăugăm măceșele proaspete întregi într-un borcan.
  • Tinctură de măceșe proaspete în alcool - Preparare pas 3Turnăm alcoolul peste măceșe, neapărat măceșele să fie acoperite de alcool.
  • Tinctură de măceșe proaspete în alcool - Preparare pas 4Închidem borcanul cu un capac și lăsăm la macerat minim 45 de zile în locuri ferite de lumină și aerisite. Pe perioada macerării este recomandat să agităm borcanul măcar o dată pe zi.
    → La final filtrăm tinctura obținută și eventual, o mai putem lăsa la decantat în frigider încă 3-7 zile pentru o deplină limpezire. Vom folosi doar partea limpede, îndepărtându-se eventualul reziduu depus pe fundul vasului.
    → Vom depozita tinctura în sticluțe mici, închise la culoare și ideal cu picurător pentru a evita contactul cu aerul și lumina.
    → Se recomandă consumul în maxim 2 ani de la preparare.

Observații
În general raportul minim dintre fructe și alcool pentru prepararea tincturii este de 20% fructe și 80% alcool.
În cazul meu, am folosit măceșe întregi și am folosit procente egale 50% măceșe și 50% alcool.

⚠ Măceșele conțin o cantitate imensă de vitamina C (acidul ascorbic), iar aceasta, într-un agent alcoolic, este absorbită integral.

Compozitie tinctură de măceșe în alcool:
  • beta caroten
  • minerale
  • vitamina K
  • acizi organici
  • tocoferol
  • taninuri
  • riboflavină
  • tiamină
  • flavonoide
  • acid folic
Tinctură alcoolică de măceșe este bogata în minerale precum:
  • fier
  • mangan
  • magneziu
  • potasiu
  • cupru
  • zinc
  • calciu
  • fosfor

Administrare

→ Înainte de utilizare se recomandă agitarea tincturii, mai ales dacă se observă depuneri pe perioada păstrării.

→ Intern se recomandată 30 de picături (~1.5 ml) de 3 ori pe zi, diluate în puțină apă fiartă și răcită (~50 ml), cu 30 de minute înainte de mese.

⚠ Se recomandată cure de maxim 2 săptămâni cu pauze de 2 săptămâni.

⚠ Fiind o soluție alcoolică de concentrație/tărie mare, tinctura de măceșe nu se va consuma ca atare, ci doar diluata sau în compoziție cu alte alimente care ii vor tăia din tărie:
  • diluată în apă distilată (apă fiartă și răcită: ~50 ml);
  • diluată în ceaiuri călduțe;
  • amestecată într-o linguriță de miere de albine;
  • turnată pe o bucată de pâine uscată;
  • turnată pe un cub de zahăr;

Efecte

Susține aparatul cardio-vascular:

  • îmbunătățește funcția inimii;
  • întărește mușchiul inimii;
  • întărește vasele de sânge
  • crește elasticitatea pereților vasculari;
  • îmbunătățește circulația sângelui;
  • reglează tensiunea arterială;
  • scade colesterolul;
  • bună în insuficiențe cardiace;
  • combate infarctul miocardic;
  • bună în nevroză cardiacă;
  • bună în angină pectorală;
  • prevenire ateroscleroza;

Susține sistemul circulator periferic:

  • bună pentru varice;
  • bună pentru flebite;
  • bună pentru hemoroizi;
  • întărește capilarele;
  • reduce permeabilitatea și fragilitatea capilarelor (vitaminele B1, B2, B3, B4 și B9);

Susține aparatul respirator, combate răceala și gripa:

  • crește rezistența la bolile virale: viroze, răceală, gripă, guturai;
  • adjuvant în amigdalite, rinite, faringite, laringite, traheite, bronşite, astm;
  • adjuvant în pneumonii;
  • adjuvant în sinuzite;
  • adjuvant în rinolaringite;
  • promovează recuperarea rapidă după infecții virale;

Susține sistemul digestiv:

  • calmează balonarea;
  • calmant în stări spastice ale aparatului digestiv;
  • combate diareea;
  • susține funcționarea tractului gastro-intestinal;
  • reduce aciditatea stomacului;
  • accelerează scurgerea bilei și poate preveni colecistita;

Boli metabolice și endocrine:

  • adjuvant în diabet zaharat;
  • bună în afecțiuni ale tiroidei;
  • bună în insuficienţă cortico-suprarenală;

Susține aparatul uro-genital:

  • ajută la scăderea inflamație a tractului urinar (cistite, pielite);
  • îmbunătățește starea în cazul bolilor ginecologice;
  • are un efect benefic asupra activității sistemului reproductiv la femei și bărbați;

Susține aparatul osteo-articular:

  • artroze, spondiloze, coxartroze;
  • are efect antiinflamator fiind bună împotriva bolilor articulare și a gutei;
  • protejează cartilajul articular datorită lipidelor conținute;

General:

  • întărește imunitatea;
  • bun tonic, energizant, combate oboseala;
  • mineralizant / vitaminizant;
  • are efect sedativ;
  • combate procesele inflamatorii și bacteriene;
  • protejează împotriva bolilor hematologice / anemiei;
  • bună în inapetență sau lipsa poftei de mâncare;
  • bună în boli ale pielii (dermatologice);
  • bună în afecțiuni alergice - urticarie, prurit, eriteme;
  • îmbunătățește activitatea creierului;
  • bună în bolile oncologice;

Contraindicații

  • contraindicată în boli hepatice grave;
  • contraindicată celor cu tromboză și tromboflebită;
  • contraindicată celor cu insuficiență renală;
  • contraindicată celor cu hipertensiune;
  • contraindicată celor în timpul sarcinii și alăptării;
  • contraindicată celor care suferă de alcoolism;
  • contraindicată celor alergici la ingredientele folosite;
  • contraindicată celor care au smalțul dinților cu sensibilitate;
Alte informații
Măceșele sunt o sursă excelentă de vitamina C naturală (acidul ascorbic), unele specii având un conținut de până la 8% vitamina C.
→ În pulpa măceșelor mai găsim pectine, taninuri, zaharuri, acizi organizi şi săruri minerale, uleiuri esențiale, catechine şi flavonoizi, carotenoide și betacoaroten (precursor al vitaminei A, de unde și culoarea roșie a fructelor).
→ Au conținut mare de vitamine din setul de B-uri (B1, B2, B3/PP, B4 și B9), vitamina A, E și împreună cu vitamina C reduc permeabilitatea și fragilitatea capilarelor. Mai conțin vitamina K și acid nicotinic.
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=