→ La final filtrăm tinctura obținută și eventual, o mai putem lăsa la decantat în frigider încă 3-7 zile pentru o deplină limpezire. Vom folosi doar partea limpede, îndepărtându-se eventualul reziduu depus pe fundul vasului. → Vom depozita tinctura în sticluțe mici, închise la culoare și ideal cu picurător pentru a evita contactul cu aerul și lumina. → Se recomandă consumul în maxim 2 ani de la preparare.
Observații
În general raportul minim dintre fructe și alcool pentru prepararea tincturii este de 20% fructe și 80% alcool. În cazul meu, am folosit măceșe întregi și am folosit procente egale 50% măceșe și 50% alcool.
⚠ Măceșele conțin o cantitate imensă de vitamina C (acidul ascorbic), iar aceasta, într-un agent alcoolic, este absorbită integral.
Compozitie tinctură de măceșe în alcool:
beta caroten
minerale
vitamina K
acizi organici
tocoferol
taninuri
riboflavină
tiamină
flavonoide
acid folic
Tinctură alcoolică de măceșe este bogata în minerale precum:
fier
mangan
magneziu
potasiu
cupru
zinc
calciu
fosfor
Administrare
→ Înainte de utilizare se recomandă agitarea tincturii, mai ales dacă se observă depuneri pe perioada păstrării.
→ Intern se recomandată 30 de picături (~1.5 ml) de 3 ori pe zi, diluate în puțină apă fiartă și răcită (~50 ml), cu 30 de minute înainte de mese.
⚠ Se recomandată cure de maxim 2 săptămâni cu pauze de 2 săptămâni.
⚠ Fiind o soluție alcoolică de concentrație/tărie mare, tinctura de măceșe nu se va consuma ca atare, ci doar diluata sau în compoziție cu alte alimente care ii vor tăia din tărie:
diluată în apă distilată (apă fiartă și răcită: ~50 ml);
diluată în ceaiuri călduțe;
amestecată într-o linguriță de miere de albine;
turnată pe o bucată de pâine uscată;
turnată pe un cub de zahăr;
Efecte și beneficii
Susține aparatul cardio-vascular:
îmbunătățește funcția inimii;
întărește mușchiul inimii;
întărește vasele de sânge
crește elasticitatea pereților vasculari;
îmbunătățește circulația sângelui;
reglează tensiunea arterială;
scade colesterolul;
bună în insuficiențe cardiace;
combate infarctul miocardic;
bună în nevroză cardiacă;
bună în angină pectorală;
prevenire ateroscleroza;
Susține sistemul circulator periferic:
bună pentru varice;
bună pentru flebite;
bună pentru hemoroizi;
întărește capilarele;
reduce permeabilitatea și fragilitatea capilarelor (vitaminele B1, B2, B3, B4 și B9);
Susține aparatul respirator, combate răceala și gripa:
crește rezistența la bolile virale: viroze, răceală, gripă, guturai;
adjuvant în amigdalite, rinite, faringite, laringite, traheite, bronşite, astm;
adjuvant în pneumonii;
adjuvant în sinuzite;
adjuvant în rinolaringite;
promovează recuperarea rapidă după infecții virale;
Susține sistemul digestiv:
calmează balonarea;
calmant în stări spastice ale aparatului digestiv;
combate diareea;
susține funcționarea tractului gastro-intestinal;
reduce aciditatea stomacului;
accelerează scurgerea bilei și poate preveni colecistita;
Boli metabolice și endocrine:
adjuvant în diabet zaharat;
bună în afecțiuni ale tiroidei;
bună în insuficienţă cortico-suprarenală;
Susține aparatul uro-genital:
ajută la scăderea inflamație a tractului urinar (cistite, pielite);
îmbunătățește starea în cazul bolilor ginecologice;
are un efect benefic asupra activității sistemului reproductiv la femei și bărbați;
Susține aparatul osteo-articular:
artroze, spondiloze, coxartroze;
are efect antiinflamator fiind bună împotriva bolilor articulare și a gutei;
protejează cartilajul articular datorită lipidelor conținute;
General:
întărește imunitatea;
bun tonic, energizant, combate oboseala;
mineralizant / vitaminizant;
are efect sedativ;
combate procesele inflamatorii și bacteriene;
protejează împotriva bolilor hematologice / anemiei;
bună în inapetență sau lipsa poftei de mâncare;
bună în boli ale pielii (dermatologice);
bună în afecțiuni alergice - urticarie, prurit, eriteme;
îmbunătățește activitatea creierului;
bună în bolile oncologice;
Contraindicații
contraindicată în boli hepatice grave;
contraindicată celor cu tromboză și tromboflebită;
contraindicată celor cu insuficiență renală;
contraindicată celor cu hipertensiune;
contraindicată celor în timpul sarcinii și alăptării;
contraindicată celor care suferă de alcoolism;
contraindicată celor alergici la ingredientele folosite;
contraindicată celor care au smalțul dinților cu sensibilitate;
Alte informații
→ Măceșele sunt o sursă excelentă de vitamina C naturală (acidul ascorbic), unele specii având un conținut de până la 8% vitamina C. → În pulpa măceșelor mai găsim pectine, taninuri, zaharuri, acizi organizi şi săruri minerale, uleiuri esențiale, catechine şi flavonoizi, carotenoide și betacoaroten (precursor al vitaminei A, de unde și culoarea roșie a fructelor). → Au conținut mare de vitamine din setul de B-uri (B1, B2, B3/PP, B4 și B9), vitamina A, E și împreună cu vitamina C reduc permeabilitatea și fragilitatea capilarelor. Mai conțin vitamina K și acid nicotinic.