Ceapa roșie

Ceapa roșie - un elixir pentru sănătatea ta

Ceapa roșie este un aliment bogat în sulf, quercetina și crom. Consumul de ceapă roșie îți menține sănătatea sistemului circulator, a inimii, previne diabetul și elimina toxinele din corp. Mai bine tolerată de persoanele cu stomac sensibil, ceapa roșie este o sursă de sănătate și te ajută în dietele pentru slăbit.

Dacă îți place ceapa, cu siguranță ai gustat și ceapa roșie. Comparativ cu ceapă albă, ceapa roşie este mai dulce, mai puţin picantă şi conține o cantitate dublă de antioxidanți. Această legumă conţine vitaminele A, B şi C, săruri minerale, substanţe cu caracter antibiotic şi diuretice. Gustul specific este dat de sulfide, care odată ingerate, produc la rândul lor, în organism, cisteine, nişte substanţe cu rol important în slăbire şi detoxifiere.

Ceapa galbenă și ceapa albă sunt foarte sănătoase, deoarece conțin compuși de sulf, quercetină și crom. Cu toate acestea, ceapă roșie este singura ceapă care are antocianine și, prin urmare, este mai densă în nutrienți decât orice altă varietate de ceapă.

Valori nutriționale ceapă roșie (100g)

- Fibre: 1,3 g
- Calorii: 23
- Proteine: 0,9 g
- Potasiu: 40 mg
- Calciu: 31 mg.
- Fosfor: 32 mg.
- Vitamina C: 25 mg.

Beneficii ceapă roșie

Ceapa este una dintre cele mai cunoscute si iubite legume din întreaga lume. În timp ce majoritatea copiilor adoră gustul înțepător și aroma cepei, adulții au păreri împărțite. Însă ceapa roșie este într-adevăr delicioasă în salate, mâncăruri sau conserve.

Ceapa roșie conține de două ori mai mulți anti-oxidanți decât orice alt sortiment de ceapă, fiind recomandată pentru o dietă sănătoasă și un stil de viață corect. Ceapa roșie este renumită pentru diferite grupe de sulfiți, inclusiv sulfidele dialilice: DMS, DDS, DTS și DTTS. Aceste grupe de sulfiți ajută la producerea cisteinei în organism fiind eficiente pentru pierderea în greutate, detoxifiere și prevenirea cancerului. Cercetări științifice au arătat că sulfitii au o puternică valoare anti-oxidantă.

Compușii pe baza de sulf din ceapă roșie scad colesterolul LDL și trigliceridele, în timp ce cresc nivelul colesterolului bun HDL. Consumul de ceapă roșie ajută la îmbunătățirea funcției membranei celulare în globulele roșii, a funcției cardiovasculare, precum și metabolismul grăsimilor.

Ceapa roșie este, de asemenea, o sursă bogată de quercetină anti-oxidantă și antocianină, polifenoli. Acești anti-oxidanți împiedică oxidarea acizilor grași și celulari. Medicii susțin că absorbția de quercetină din ceapă este mai eficientă decât adminstrarea extractelor de quercetină ca supliment. Organismul este capabil să recunoască mai bine nutrientul atunci când este într-o formă naturală și are asociate alte componente sinergice.

Ceapa roșie este, de asemenea, o sursă fantastică de crom, care scade glicemia și îmbunătățește sensibilitatea la insulină celulară. Deficiențele de crom duc la diabet și boli de inimă.

Flavonoidele anti-oxidante sunt extrem de bogate în straturile exterioare ale cepei. Mulți oameni elimina primele straturi ale cepei și vor pierde o mare parte din acești nutrienți esențiali. Asigurați-vă că utilizați cand gatiti porțiunile comestibile externe ale cepei roșii. Totodată, datorită proprietăţilor sale multiple, ceapa roşie se regăseşte pe lista alimentelor permise în timpul curelor de slăbire. Ceapa are efect alcalinizant asupra organismului, este de folos pentru eliminarea toxinelor din corp fiind si un excelent diuretic.

Contraindicații și efecte adverse ceapă roșie

Este recomandat ca bolnavii de gastrită, colita, ulcer sau colon iritabil să consume cu prudenţă ceapă crudă. Ingerarea acestui aliment poate genera arsuri gastrice, hiperaciditate, mergând până la apariţia stărilor de greaţă şi a indigestiei. Dacă aveți stomacul sensibil, încercați doze mici de ceapă roșie. Majoritatea persoanelor care au probleme stomacale suportă mai ușor ceapa roșie față de ceapa galbenă sau ceapa albă, de apă.

Cum consumăm ceapă roșie

Dacă gătim ceapă, procesul termic va deteriora unele antocianine, dar nu și quercetina. Quercetina se regăsește în supă sau borș. Cu cât este mai mică temperatura,, cu atât mai multe substanțe nutritive vor fi conținute în mâncare. Studiile au arătat că 4-7 porții de ceapă roșie în fiecare săptămână (echivalent cu aproximativ 2-3 cepe) au fost asociate cu cel mai mare beneficiu în reducerea cancerului colorectal, oral, laringian, esofagian și ovarian

Ceapa roșie trebuie păstrată într-o zonă rece și uscată, într-un spațiu aerisit. Până la consumare, cepele nu trebuie depozitate în frigider sau ținute în pungă de plastic, deoarece s-a dovedit că accelerează stricarea. Odată desfăcute sau tăiate, este mai bine să le păstrați în frigider.

Proprietăți benefice ceapă roșie

  • previne bolile cardiovasculare
  • menține sănătatea vaselor de sânge
  • scade riscul de tumori și cancer
  • lupta împotriva infecțiilor
  • îmbunătățește funcția pulmonară la asmatici
  • ajută la detxifierea organismului
  • scade trigliceridele
  • scade tensiunea arterială
Florin, 11/09/2021

Este considerata cea mai valoroasa ceapa dpdv nutrițional!

(0) (0)
Evaluează acest ingredient:
Generați un alt cod securizat=