Măceșe

Măceșele, aliatele sistemului imunitar

Măceșe

Măceșele sunt fructe bogate în vitamine și substanțe nutritive, ce au multiple beneficii asupra sănătății fizice și psihice, fiind utilizate atât în scopuri medicinale, anume în îmbunătățirea sistemului imunitar și în prevenirea cancerului ori a bolilor cardio-vasculare, cât și în cosmetică, îmbunătățind aspectul pielii, dar și în bucătărie, datorită aromei specifice.

Măceșele sunt fructele plantei de măceș (popular numit și trandafir sălbatic, rosa canina), ce sunt folosite în bucătărie și în scopuri medicinale, având multiple efecte beneficii asupra omului, bogate fiind într-o varietate de nutrienți și vitamine: vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K,, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B5, vitamina B6, vitamina B8, vitamina B9, betaină, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru și mangan. Conform studiilor istorice, măceșele au fost folosite, încă din antichitate, ca remediu naturist, atât de populațiile europene (greci, romani), cât și de cele asiatice (perși, indieni, arabi, chinezi), ori de către triburile amerindiene.

Măceșele se cultivă, în zilele noastre, aproape pe toată suprafața globului, atât în câmpuri și sere destinate agriculturii de masă, cât și în grădinile oamenilor entuziaști de beneficiile ce le oferă – de neuitat, totuși, faptul că măceșele cresc și în sălbăticie.

Măceșele sunt utilizate, deseori, în bucătărie, drept condimente (datorită funcției de aromare și beneficiilor pentru sănătate), la prepararea diverselor rețete: vin de măceșe, tinctură de măceșe, măceșe cu miere, ceai din frunze și flori de măceș, ulei din sâmburi de măceșe presat la rece, dulceață de măceșe, oțet din măceșe, sirop de măceșe, gem de măceșe, lichior de măceșe, decoct de măceșe, macerat de măceșe, pulbere de măceșe, ș.a.

Valori nutriționale măceșe (per 100g)

  • Calorii: 162 kcal
  • Proteine: 1.6 g
  • Carbohidrați: 38.2 g
  • Lipide/Grăsimi: 0.3 g
  • Fibre: 24.1 g
  • Glucide: 38.2 g
  • Zaharuri: 0 g
  • Vitamina A: 4345 IU
  • Vitamina C: 426 mg
  • Vitamina D: 0 UI
  • Vitamina E: 5.8 mg
  • Vitamina K: 25.9 µg
  • Vitamina B1: 0.346 mg
  • Vitamina B2: 0.2 mg
  • Vitamina B3: 1.3 mg
  • Vitamina B4: 0 mg
  • Vitamina B5: 0.8 mg
  • Vitamina B6: 0.1 mg
  • Vitamina B8: 12 mg
  • Vitamina B9: 3 µg
  • Vitamina B12: 0 µg
  • Betaină: 2.9 mg
  • Calciu: 169 mg
  • Fier: 1.1 mg
  • Magneziu: 69 mg
  • Fosfor: 61 mg
  • Potasiu: 429 mg
  • Sodiu: 4 mg
  • Zinc: 0.3 mg
  • Iod: 0 µg
  • Seleniu: 0 µg
  • Cupru: 0.1 mg
  • Mangan: 1 mg

Ce anume se consuma de la măceș?

  • fructele de măceș: sunt cele mai frecvent folosite;
  • petalele de măceș: petalele de măceș au efect hipotensiv, reglator de tensiune și sedativ;
  • mugurii sau mlădițele tinere de măceș: se face un extract de alcool, triglicerină, rezultând un antiinflamator puternic;
  • frunzele de măceș: mai rar folosite.

Beneficiile consumului de măceșe

Măceșele dispun de o multitudine de beneficii, atât de natură fizică, cât și psihică, îmbunătățind sistemul imunitar, prevenind cancerul și afecțiunile cardio-vasculare, îmbunătățind digestia, detoxificând organismul, îmbunătățind aspectul pielii și reducând durerea – fie ea acută sau cronică.

  • Crește imunitatea

    Măceșele, datorită cantității considerabile de vitamina C, întăresc și stimulează sistemul imunitar al organismului, prevenind afecțiuni virale precum răceala, gripa sau pneumoniile și facilitând tratarea acestora, conferind rezistență organismului, în fața infecțiilor de orice tip – de asemenea, măceșele sunt recomandate ca adjuvant în scăderea febrei.
  • Previne cancerul

    Măceșele, datorită proprietăților anti-oxidante și cantității ridicate de flavonoide și polifenoli, îngreunează multiplicarea și răspândirea celulelor canceroase în corp, prevenind cancerul și facilitând tratarea acestuia – conform studiului realizat în cadrul Universității de Stat, secția Agricultură și Tehnică, din North Carolina, administrarea orală de concentrații extrase de măceșe, de la 0.25 la 1.0 mg/ml, a redus procesul de multiplicare și răspândire a celulelor canceroase cu minim 25% și maxim 45%.
  • Previne afecțiunile cardio-vasculare

    Măceșele, datorita aportului ridicat de vitamine (vitamina C, bioflavonoide, vitaminele din complexul B), îmbunătățește reacțiile sistemului cardio-vascular la stimuli stresanți, prevenind așadar episoadele de hipertensiune, ce, în timp, pot cauza afecțiuni cardio-vasculare considerabile (de notat și importanța leucoantocianinelor și compușilor polifenolici în prevenirea bolilor de inimă) – de asemenea, măceșele facilitează tratarea varicelor, aterosclerozei și tromboflebitei, acționând ca vaso-dilatator.
  • Îmbunătățește digestia

    Măceșele, datorită proprietăților anti-inflamatoare și diuretice (ușor laxative), reglează și stimulează digestia, totodată normalizând flora intestinală și îmbunătățind tranzitul intestinal (de folos în cazul constipației) – totodată, măceșele pot elimina viermii intestinali și facilita tratarea crampelor, senzațiilor de vomă, intoxicațiilor, gastritelor, hemoragiilor stomacale, enterocolitelor și inflamațiilor intestinale
  • Detoxifică organismul

    Măceșele stimulează metabolismul și sistemul imunitar, eliberând toxinele și sărurile nedorite din corp (cu precădere rinichi și ficat), detoxificând organismul – acest fapt stimulează, în fond, digestia și determină o creștere a frecvenței urinării.
  • Îmbunătățește aspectul pielii

    Măceșele, aplicate topic, pe piele (măști naturale cu măceșe, pastă de măceșe fără sâmburi cu aspirină – chiar este posibil ca simpla consumare a măceșului să contribuie la înfrumusețarea pielii), îmbunătățesc considerabil aspectul acesteia, reducând inflamația (așadar utile în cazul acneei), hidratând și regenerând structurile pielii – fapte ce se datorează aportului ridicat de vitamine (cu precădere vitamina C).
  • Reduce durerea

    Măceșele, datorită proprietăților anti-inflamatoare și analgezice (asociate carotenoizilor și flavonoidelor) reduc considerabil durerea, fie ea cronică (artrită) sau acută (entorse sau leziuni) – de asemenea, în cazul osteoartritei și artritei reumatoide, măceșele îmbunătățesc mobilitatea și reduc inflamația.
  • Măceșul ajuta la stimularea formarii de colagen

    Măceșul ajută la stimularea formarii de colagen datorita conținutului mare de vitamina C.

Riscuri și efecte adverse

Măceșele, în anumite condiții de consum și utilizare, pot fi riscante, existând posibilitatea unor efecte adverse considerabile.

  • Iritarea tractului digestiv

    : consumul și digerarea semințelor de măceșe poate duce la iritarea tractului digestiv.
  • Crampe stomacale

    : consumul de măceșe, în exces, poate duce la crampe stomacale.
  • Greață

    : consumul de măceșe, în exces, poate duce la senzații de greață.

Contraindicații consum măceșe

Măceșele, chiar dacă dispun de o mulțime de efecte benefice pentru organism, pot să nu priască anumitor categorii de persoane.

  • Astm bronșic: consumul de semințe de măceșe trebuie evitat de către suferinzii de astm bronșic, întrucât pot irita aparatul respirator și provoca o serie de crize alergice (astmatice) neplăcute.
  • Femei însărcinate și care alăptează Tincturile și extractele din măceșe trebuie utilizate cu precauție de către femeile însărcinate și cele aflate în stadiul de alăptare – de asemenea, ceaiul și semințele de măceșe trebuie consumate în cantități moderate.

Concluzie

Măceșele sunt extrem de benefice pentru sănătatea fizică și psihică a omului, cât timp sunt consumate în moderație, în cantități optime și sigure pentru organism, ținându-se cont totodată de riscurile asociate și efectele adverse posibile, dar și de contraindicații.

Știați...?

  • Măceșele conțin astaxantina, un carotenoid care poate avea proprietăți anti-îmbătrânire, acesta contribuind la prevenirea descompunerii colagenului.
  • Măceșele inhiba producția de proteine ​​inflamatorii, reducând astfel inflamația.
  • Măceșele sunt de 50 ori mai bogate în vitamine decât lămâile
  • Măceșele conțin de 100 de ori mai multa vitamina C decât cireșile, vișinile și mandarinele
  • Măceșele conțin de 200 de ori mai multa vitamina C decât merele
  • Marele avantaj al fructelor de măceș este că în compoziția sa exista niște substanțe care favorizează asimilarea vitaminei C de către organism , practic o mai buna metabolizare a acesteia.
  • Măceșele se culeg când sunt roșii și încă tari, apoi se pun la uscat în spatii aerisite și astfel pot rezista pana la 2 ani.

Sumar

Efecte benefice:

  • anti-răceala, anti-gripale
  • bogate în vitamine A, C
  • antialergice: de la rinite simple pana la alergii grave
  • anti-tromboză: împotriva formarii cheagurilor de sânge
  • anti-inflamatore
  • anti-virale
  • regulator al circulație sangvine, vaso-dilatatore
  • imuno-modulatoare, imun-simulatoare
  • astringente
  • antidiareice
  • drenor hepatic și tonic hepatic
  • ușor laxative
  • anti-oxidante
  • tonic: mărește rezistenta la efort fizic
  • bun în stări de oboseală
  • diuretice: stimulează diureza
  • diminuează starea de greață
  • anti-cancerigen

Efecte secundare:

  • iritarea tractului digestiv
  • crize alergice (astmatice)

Contraindicații:

  • astm bronșic, persoane cu alergii
  • femei însărcinate
  • femei care alăptează

Comentarii

Evaluează acest ingredient:

Elena-Gabriela, 22/10/2022

Ma numesc Gabriela și sunt din Brașov! Nu am știut că macesele au atâtea beneficii asupra organismului! Am citit cu mare atentie și interes acest articol! Problema mea este aceea că , ținând cont de varsta (62ani) și de bolile cronice pe care le am,nu stiu cât este voie să consum pasta de macese fără zahar făcută la rece? Ce cantitate și în ce moment al zilei, pt creșterea imunității?

(0) (0)
Răspuns Leacuri vechi:

Buna ziua Gabriela
În mod normal, dacă aveți și alte afecțiuni, este bine de cerut și sfatul medicului privind consumul de măceșe și mai ales sub ce formă. De exemplu, dacă aveți afecțiuni grave ale ficatului, tinctura alcoolică de măceșe nu este recomandată, dar poate fi folosită pasta de măceșe preparată la rece sau la cald.
De exemplu pentru pasta de măceșe se recomandă câte o lingură de 1-3 ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înainte de mese, nu mai târziu de ora 18.
În site găsiți mai multe rețete cu măceșe.