Măceșele se vor spăla în mai multe ape.
Se umple borcanul pe jumătate cu apă.
Se stoarce lămâia. Dacă aveți lămâie bio, puteți tăia și coaja feliuțe și să o adăugați în borcan.
Zeama de la lămâie se toarnă peste miere și se amestecă bine până la omogenizare (mierea va deveni mult mai fluidă).
Opțional: dacă lămâia este bio, tăiați coaja de lămâie în feliuțe de ~5 mm și adăugați-le în borcan.
Amestecul de miere cu lămâie se toarnă în borcanul umplut pe jumătate cu apă și se amestecă bine cu o lingură de lemn până la omogenizare.
Mărunțim măceșele cu ajutorul unui blender: punem măceșele în cana blenderlui, adăugăm puțină apă și mixăm ~30 secunde. În funcție de dimensiunea blenderului vom mărunți măceșele în una sau mai multe tranșe.
Pasta de măceșe mărunțită (cu tot cu sâmburi) o turnăm în borcan și amestecăm bine.
Adăugăm frunzele de mentă și amestecăm.
Adăugăm apă până se umple borcanul și amestecam bine.
Acoperim borcanul cu o folie alimentare, în care dăm câteva găuri cu vârful unui cuțit.
⚠ Borcanul nu se va închide ermetic pentru că amestecul va fermenta.
Puteți pune și un capac fără a-l închide bine, sau chiar un tifon, astfel încât atunci când amestecul fierbe, gazele să aibă pe unde ieși.
Ideal ar fi dacă ați găsi un sistem de fermentare (dop de fermentare), precum cel folosit la damingenile de vin.
Se va lăsa la fermentat/macerat minim 3 zile pentru o băutură răcoritoare nealcoolizată.
→ Pentru a obține o băutură slab alcoolizată (cidru de măceșe): se lasă la fermentat 3 săptămâni. Fermentarea se va face la temperatura camerei (~20 grade C).
→ Timpul de fermentare poate fi de până la 8 săptămâni, dar veți obține o băutură alcoolizată, practic vin de măceșe.
⚠ Este recomandat să amestecăm/agităm zilnic cu o lingură lungă, de lemn, deoarece procesul de fierbere va împinge fructele de măceșe zdrobite la suprafața borcanului.
După perioada de fermentare lichidul se filtrează / strecoară cu ajutorul unei site sau a unui tifon. Se pune în sticle și se depozitează la rece, în frigider.Observații
→ Aceasta rețetă poate fi făcută și cu zahăr, însă se procedează puțin altfel: se face un sirop de zahăr cu apă și lămâie. Practic se fierbe apa la foc mic împreună cu zahărul și zeama de lămâie pentru aproximativ 10 minute. Unii preferă să lase lămâia cu tot cu coajă tăiată felii la fiert, ... alții pun zeama de lămâie la final după ce se formează siropul de zahăr și apă, când e ușor răcit. Eu prefer varianta fără zahăr și fără procesare termică.
⚠ În amestecul nostru opțional puteți adăuga 1 lingură de oțet de mere (9 grade).
⚠ Timpul de fermentare poate fi de la minim 24 ore până la 3 săptămâni în general pentru o băutură nealcoolizată sau slab alcoolizată. Cu cât se lasă mai mult, cu atât se va alcooliza mai tare. Dacă se lasă mai mult timp, devine vin de măceșe.
Pentru a obține o băutură alcoolizată (vin de măceșe) timpul de fermentare este de 6-8 săptămâni.
⚠ Verificați nivelul de alcool, pentru a fi sigur ca nu consumați un produs alcoolizat. În cazul meu, după 3 zile de fermentare, nivelul de alcool a fost zero.
Păstrare și valabilitate:
→ Se recomandă păstrarea în recipiente de sticlă, închise ermetic în locuri răcoroase, aerisite și ferite de lumină.
→ Pentru versiunea nealcoolizată sau slab alcoolizată (cidru de măceșe), se recomandă păstrarea la rece în frigider și consumul într-un timp cât mai scurt, maximum 3 zile de la desfacere. Dacă sticla cu cidru e închisă ermetic, ținută la rece în frigider și nu se umblă la ea, se poate păstra și până la 3 luni.
Administrare
► Pentru varianta nealcoolizată sau ușor alcoolizată
→ Se recomandă consumul a câte o cană (~250 ml) de cidru/suc de măceșe de 3 ori pe zi, preferabil cu 30 de minute înaintea meselor.
► Pentru varianta alcoolizată
→ Pentru o persoană sănătoasă, fără restricții la alcool, se recomandă 1 - 2 pahare / zi, înaintea meselor.
→ Cidrul sau vinul de măceșe (varianta alcoolizată) poate fi consumat și fiert, extraordinar de bun în cazul răcelilor.
⚠ Pentru cei cu probleme de stomac, consumați doar după masă, la cel puțin 30 de minute.
→ În cazul copiilor se va consuma doar în varianta nealcoolizată.
Efecte și beneficii
- vitaminizant, bogat în vitaminele C, B1, B2, B3, A, D, E, F, K, P, dar și provitamina A;
- mineralizant: zinc, magneziu, cupru;
- bogat în acizi esențiali;
- bogat în taninuri și acid malic;
- tonic, energizant;
- stimulează imunitatea;
- previne răceala și gripa;
- previne infecțiile respiratori;
- tonic pentru sistemul circulator;
- reglează tensiunea arterială;
- reduce colesterolul rău;
- detoxifiant al sângelui;
- excelent diuretic;
- drenor / tonic hepatic;
- bogat în antioxidanți: flavonoide, carotenoide, compuși fenolici;
- antiinflamator;
- reduce nivelul seric al proteinei C-reactive al creatininei;
- bun pentru mobilitatea articulațiilor;
- antianemic;
- ajută la secreția de colagen;
- ajută sistemul nervos;
- stimulează metabolismul;
- susține sistemul digestiv;
- crește pofta de mâncare;
Efecte secundare
- alergii, în cazul celor alergici la ingrediente;
Contraindicații
- contraindicat celor cu probleme de colon iritabil
- contraindicat persoanelor alergice la oricare din ingrediente
- varianta alcoolizată este contraindicata celor cu restricții la alcool (probleme hepatice, ...)
Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.
Info ingrediente

MăceșeFructeMăceșele, aliatele sistemului imunitar Info afecțiuni

ImunitateAfecțiuni sistem imunitarImunitate scăzută, Cum să-ți crești imunitatea?, Imunostimulatoare 
Răceală și gripăAfecțiuni sistem imunitarRăceala și gripa: diferențe, cauze și simptome, remedii naturiste Ultimele articole
Unități de măsură
| 1 linguriță | 1 lingură |
---|
Apă | 5 g | 15 g |
---|
Miere | 7 g | 21 g |
---|
1 lingură (~15ml) = 3 lingurițe (~5ml)Valori farmaceutice:
- 1 picătură apă = 0.05 ml
- 1 linguriţă apă = 100 picături
- 1 ml apă - 20 picături
- 1 picătură de alte soluții = 0.04 ml
- 1 linguriţă alte soluții = 125 picături
- 1 ml alte soluții - 25 picături
Un borcan clasic de 800 g are un volum de 720 ml, însă real încap ~710ml lichid!
Densitate miere: 1l = ~1.45 kg