Tinctură de propolis

Tincturi Foarte ușor 132 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare10 min
Timp de așteptare14 zile
Timp de gătire--
Gata în14 zile 10 m

Cum ne putem prepara acasă tinctura de propolis!? Tinctura de propolis reprezintă extractul alcoolic al propolisului, fiind obţinută prin macerare la rece. Tinctura de propolis are un spectru larg de acțiune putând fi utilizată atât intern cât și extern: antibiotică, antimicrobiană, antimicotică, antivirală, analgezică, antiinflamatoare, anestezică, cicatrizantă, imunostimulentă, antioxidantă, mucolitică ... Se poate utiliza ca adjuvant în: faringite, amigdalite, laringite, traheite, amigdalite, bronșite, viroze respiratorii, sinuzite, colite, enterocolite, afecțiuni cutanate (eczeme infecțioase, micoze, răni superficiale), ...

Porții

~ 200 ml de tinctură de propolis = ~ 132 de porții, o porție fiind de ~ 30 de picături de tinctură, adică ~1.5 ml

Ingrediente

Ingrediente pentru tinctură concentrație 30% propolis:

Cost estimativ: 4.0

Materiale

  • - recipiente sticlă
  • - seringă pentru extragerea tincturii
  • - recipiente cu picurător din sticlă închisă la culoare

Preparare

  • Tinctură de propolis - Preparare pas 1Propolisul brut se fărâmă în bucăți cât mai mici, ideal cu ajutorul unui cuțit ceramic.
    Unii folosesc râșnița de cafea, pentru a măcina propolisul brut,... Totuși, recomand să evitați râșnița electrică, deoarece se produce o încălzire a propolisului.
    Ține propolisul brut la frigider 24 de ore, în avans (înainte de prepararea tincturii), pentru o mai bună mărunțire și pentru a evita lipirea acestuia....
  • Tinctură de propolis - Preparare pas 2Propolisul fărâmițat/măcinat se adaugă într-un recipient din sticlă.
  • Tinctură de propolis - Preparare pas 3Apoi se completează în recipient (borcan) cu alcool de concentrație/tărie peste 70 grade. E bine ca alcoolul să fie cât mai puternic pentru a dizolva cât mai bine cerurile din propolis.
    Se recomandă alcoolul de cereale din comerț sau țuica din fructe fermentate, de prima mână (acel prim litru obținut cu puritatea cea mai mare). Deci, încercați să vă asigurați că ați folosit un alcool natural, de calitate.
  • Tinctură de propolis - Preparare pas 4Se închide ermetic borcanul cu propolis și alcool, se amestecă energic, iar apoi se lasă minimum 2 săptămâni la macerat, într-un loc întunecat (debara, beci).
    Zilnic, este bine să agităm borcanul energic, pentru o mai bună dizolvare a cerurilor care se depun pe fundul borcanului.
    Timpul de macerare cel mai bun ar fi undeva la 40 de zile.
    Cu o zi înainte de finalizarea macerării, nu vom mai agita amestecul. Aceasta trebuie să fie limpede, de culoare închisă, iar cerurile rămase, să stea liniștite pe fundul borcanului.
    O practică utilă este, ca în ultima zi de macerare, să depozităm amestecul la frigider, pentru a se solidifica cerurile de pe fundul recipientului. Astfel filtrarea va fi mai sigură.
  • Tinctură de propolis - Preparare pas 5După macerare, avem grijă să nu agităm recipientul cu amestecul format (pe fundul borcanului vom vedea cerurile nedescompuse, iar la suprafață, tinctura noastră).
    Pentru extragerea tincturii fără a o amesteca cu cerurile nedescompuse, de pe fundul borcanul, vom folosi o seringă de plastic (fără ac).
    Extragem tinctura în seringă, cu grijă, să nu tulburăm amestecul, apoi o mutăm, recomandat, în sticluțe cu picurător, închise la culoare. Repetăm operația, până rămân doar cerurile nedescompuse pe fundul borcanului.

Observații
→ Proporțiile pentru tinctura concentrație 25% propolis, sunt o parte propolis și 3 parți alcool peste 70 de grade. De exemplu, conform regulei de 3 simplă, pentru a a obține 100 ml de tinctură de propolis, avem nevoie de ~33 g de propolis brut și 100 ml de alcool.
25 g propolis ........... 75 ml alcool
X g propolis ........... 100 ml alcool
------------------------------------
X = 25 * 100 / 75 = ~33 g propolis

→ Proporțiile pentru tinctură concentrație 30% propolis sunt la 30g de propolis vom folosi 70ml alcool, iar pentru a obține 100ml tinctură, avem nevoie (după regula de 3 simplă) de ~43 g propolis (30*100/70 = 42.85).
30 g propolis ........... 70 ml alcool
X g propolis ........... 100 ml alcool
------------------------------------
X = 30 * 100 / 70 = ~43 g propolis

→ Proporțiile pentru tinctură concentrație 40% propolis sunt la 40g de propolis vom folosi 60ml alcool, iar pentru a obține 100ml tinctură, avem nevoie (după regula de 3 simplă) de ~67 g propolis (40*100/60 = 66.66).
40 g propolis ........... 60 ml alcool
X g propolis ........... 100 ml alcool
------------------------------------
X = 40 * 100 / 60 = ~67 g propolis

Timpul de macerare: timpul de macerare este de minim 14 zile, însă dacă puteți aștepta mai mult, vă recomandăm să lăsați la macerat pană la 40 de zile. Practic nu se întâmplă nimic rău, dacă stă și mai mult... Poate fi păstrată și cu cerurile decantate pe fundul recipientului, până la prima utilizare, însă dacă doriți să consumați direct din recipient, va fi mai greu de extras (deci nu se recomandă). Se preferă recipientele cu picurător, deoarece tinctura este protejată mai bine de factorii externi din aer, (practic nu avem contact cu aerul). Dacă ar fi să o păstrăm și să o consumam dintr-un borcan mai mare, imaginați-vă că de fiecare dată când dorim să luăm o porție, ar trebui să deschidem acel borcan, să o extragem de acolo, ... în final, de la prea mult contact cu aerul sau alte materiale, tinctura și-ar pierde din proprietăți.

Păstrare după macerare: se preferă păstrarea în recipiente de dimensiuni mici, închise la culoare (să nu pătrundă lumina) și cu picurător.

⚠ Observație: nu se recomandă consumul tincturii de propolis în apă, deoarece cerurile se întorc rapid în stare solidă, și practic nu vor mai putea fi extrași principalii nutrienți din tinctură.

Perioada de valabilitate: tincturile țin până la 5 ani și e recomandat să fie păstrate în locuri întunecoase, răcoroase și aerisite.

Curățare pete de tinctura de propolis: după cum știm tinctura de propolis pătează foarte puternic și cu cât este mai de calitate, cu atât pătează mai tare, însa nu trebuie să ne facem griji, cu puțin alcool se curăță foarte ușor.

Administrare

Moduri de administrare tinctură de propolis:
Intern: se administrează între 4 și 30 picături de tinctură, de 1-3 ori pe zi, în funcție de vârstă, amestecate în miere, pe pâine sau pe un cub de zahăr.

  • amestecată în miere: se unge o lingură adâncă cu un strat de miere subțire, se adaugă picăturile de tinctură de propolis, apoi iar se pune în lingura adâncă puțină miere, se amestecă/omogenizează bine, apoi se înghite. Putem a ușura procesul, pregătind o cantitate mai mare într-un borcan de sticlă, proporțiile fiind: la o lingură de miere, 30 picături de tinctură de propolis.

  • înghițită pe o bucățică de pâine: pe o bucățică de pâine (fără coajă), se picură cantitatea de tinctură de propolis adecvată, apoi se înghite.

  • pe un cub de zahăr: pe un cub (sau jumătate de cub) de zahăr se picură tinctura, se suge până particule de zahăr se dizolvă, astfel încât sa poată fi înghițite ușor.

Adulți: 30 de picături tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, în miere, pâine sau cub de zahăr.

Copii peste 12 ani: 15-20 picături de tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, în miere, pâine sau cub de zahăr.

Copii 6-12 ani: 8-10 picături de tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, în miere, pâine sau cub de zahăr, recomandat fiind și sfatul medicului.

Copii 2-5 ani: 4-6 picături de tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, în miere, doar cu acordul medicului.

Extern: se aplică direct pe zonele afectate de 1-3 ori pe zi. Se poate aplica în combinație cu diverse creme (în funcție de afecțiune), direct, sau sub formă de badijonaj local.

Efecte

  • antibiotic puternic
  • antiviral
  • antimicotic
  • antiinflamator
  • biostimulator
  • bioregulator
  • mineralizant puternic
  • cicatrizant în plăgi și arsuri (vindecă rănile, tăieturile)
  • bună în cazul inflamării rinichilor sau ficatului
  • bună în hipertensiune
  • remediu excelent în răceală și gripă
  • luptă împotriva febrei
  • întărește sistemul respirator
  • bună în afecțiuni ale stomacului, enterocolite sau infecții la nivelul tubului digestiv
  • bună în afecțiuni stomatologice
  • antidiabetic, reglează nivelului glicemiei
  • adjuvant în afecțiuni tumorale și chemoterapie
  • remediu pentru mahmureală
  • analgezic
  • antimicrobian
  • imunomodulator
  • antioxidant
  • cicatrizant intern
  • anti tumoral
  • antiherpetic (vindecă și ameliorează herpesul)
  • antiseptic
  • infecții de tip reno-urinare: cistită, infecții urinare,...
  • acnee, furunculoză sau julituri
  • mătreață
  • eczeme de tip infecțios
  • ameliorează simptomele candidozei
  • pentru negi și verugi
  • paraziți intestinali
  • prostatită
  • tuberculoză
  • menopauză

Efecte secundare

- pot apărea reacții alergice

Contraindicații

  • copiilor sub 7 ani nu le este recomandată, decât la sfatul medicului
  • sarcină
  • alăptare
  • alergie la propolis
  • persoane cărora le este interzis/limitat consumul de alcool (hepatite virale, toxice și metabolice, steatoză hepatică, ciroza hepatică, sarcină și alăptare)
  • la persoanele cu sensibilitate la stomac se recomanda administrarea produsului după masă.
Alte informații
Propolisul este un amestec de salivă de albină, ceară și seva colectata de la copaci și plante. În felul acesta, albinele etanșează stupii.
Propolisul este alcătuit din peste 300 de compuși și astfel are numeroase beneficii pentru organism.

Propolisul este practic o rășină pe care albinele o culeg din mugurii și din ramurile tinere ale copacilor, adaugă anumite sucuri gastrice ale lor și cu această rășină rezultată tapetează pereții stupului și astfel își protejează stupul.
→ Acest scut protector este răzuit de apicultori când afară sunt peste 20 grade C, ca se înmoaie puțin. Albinele nu rămân fără apărare, continuă să producă propolis ca sa-și tapeteze stupul.
→ Când ne tăiem putem pune tinctura de propolis și rana se vindeca mult mai repede...

→ Citește mai multe despre beneficiile și utilizările tincturii de propolis.
Floris, 27/04/2021

Tinctura de propolis este miraculoasă!

(0) (0)
Evaluează acest remediu:
Generați un alt cod securizat=