Tinctură de propolis

Tinctură de propolis – Beneficii și utilizări

Tinctură de propolis

Tinctura de propolis se utilizează în special pentru întărirea sistemului imunitar, fiind un bun tonic și fortifiant pentru organismul uman. De asemeni extractul de propolis are și rol antiviral, antibacterian, previne răceala și gripa, previne infecțiile, vindecă rănile, ajută digestia, bun pentru hipertensiune,...

Propolisul este o substanță rășinoasă, cu miros puternic și aromat, preparată de albine din rășina culeasă de pe mugurii și ramurile tinere de cireș, vișin, plop, mesteacăn, brad, molid, arin, la care adaugă ceară și secreții proprii.

Propolisul este utilizat de albine pentru a-și proteja stupul, iar pentru oameni este folosit ca antibiotic natural, fiind recunoscut de secole pentru proprietățile sale antiinfecțioase, antiinflamatoare, antibacteriale, antivirale, antioxidante.

Este dovedit că poate combate nu mai puțin de 30 de tipuri de viruși, 21 de bacterii și 9 ciuperci parazite. Se poate utiliza cu succes în peste 70 de afecțiuni.

Propolisul poate fi găsit cel mai des în stare brută, sub forma unor mici bulgări de culoare maronie, dar și în stare lichidă, sub formă de tinctură de propolis.

Tinctura de propolis este extractul alcoolic sau non-alcoolic al propolisului. Obținerea acesteia se face la rece, păstrându-se astfel toate substanțele active benefice din propolis. Este bine de știut că dintre toate produsele de natură vegetală sau apicolă administrate pe cale orală, soluțiile alcoolice și hidroalcoolice sunt cele mai ușor de asimilat de către organism. În această categorie se află și tinctura de propolis de aceea, efectele benefice urmărite prin administrarea ei apar destul de rapid.

Calitățile deosebite ale tincturii de propolis sunt date, în principal, de conţinutul său bogat în flavonoide, compuşi din familia polifenolilor care dau colorit plantelor și au puternice proprietăţi antioxidante, antifungice și antibacteriene. Totodată, tinctura de propolis este un excelent antiviral, antiinflamator, stimulează formarea de anticorpi, fiind un aliat excelent în lupta împotriva răcelii și gripei.

Compoziție tinctură de propolis

Tinctura de propolis este obținută de obicei prin macerare în alcool de minim 40° și are o compoziție foarte complexă ce include:

  • 50% rășini vegetale
  • 30% ceară de albine
  • 10% uleiuri esențiale
  • 5% polen
  • 5% alți compuși organici

Cum se obține tinctura de propolis

Tinctura de propolis non-alcool

Extractul natural de propolis fără alcool este un produs care păstrează calitățile și beneficiile propolisului, eliminând efectul iritant al alcoolului etilic. Dintre produsele naturale administrate pe cale orală, soluțiile fără alcool sunt cel mai ușor asimilate de către organism, extractul putând fi administrat inclusiv copiilor și adulților cu interdicție la alcool etilic.

Se folosesc ca și ingrediente "propolisul" și "apa distilată" în proporții de la 30% pana la 60% propolis și restul apă.

Tinctura de propolis cu alcool

Avem nevoie de cele 2 ingrediente de baza: "propolis" si alcool concentrație (96°), care pot fi folosite în diferite proporții de la 20% până la 80% propolis și restul alcool. Pentru a prepara tinctură de propolis 20% (20% propolis - 80% alcool) ai nevoie de:

  • 50 grame propolis brut
  • 250 ml alcool dublu rafinat cu o concentrație între 70-96°
  • recipient din sticlă închisă la culoare

Mod de preparare tinctura de propolis cu alcool

  • Ține propolisul la frigider 24 de ore, în avans
  • Mărunțește-l bine sau pisează-l și amestecă-l cu alcoolul în recipientul de sticlă
  • Închide ermetic recipientul
  • Lasă amestecul la macerat într-un loc răcoros și ferit de lumină timp de 14 zile
  • În fiecare zi, agită recipientul de 3-4 ori pentru a ușura diluarea propolisului în alcool
  • La finalul perioadei de macerare, lasă sticla la frigider 10-12 ore, iar apoi filtrează compoziția printr-un tifon pentru a îndepărta impuritățile

Cum arată tinctura de propolis și cum se verifica calitatea ei

Produsul finit este un lichid de culoare galbenă spre maro închis și cu un miros specific plăcut. Calitatea tincturii se poate testa, punând câteva picături într-un pahar cu apă. Dacă substanța rămâne la suprafață și nu se împrăștie imediat, tinctura este bună.

Administrarea tincturii de propolis

Doza adecvată de tinctură propolis depinde de mai mulți factori, precum vârsta, starea de sănătate sau existența unor condiții alergice. Ca formulă de calcul simplă, se recomandă administrarea unui număr de picături egal cu greutatea corporală.
⚠ Specialiști în apiterapie recomandă una până la trei picături/kg/corp pe zi.

Exemplu: La 60 kg, doza zilnică recomandată este de 60 picături. Acestea se împart la 3 și se administrează astfel: dimineața 20 picături, la prânz 20 picături și seara 20 picături.

În general, produsele apicole se recomandă copiilor peste 12 luni.

Tinctura de propolis se poate administra împreună cu mierea, pe o bucată de pâine sau în puțină apă cu o jumătate de oră înainte de masă.

Utilizările tincturii de propolis - uz intern

Intern, aceasta este recomandată pentru o varietate de afecțiuni:

Febra cauzată de boli infecțioase

Dacă te confrunți cu febră cauzată de boli de tip infecțios, pe lângă tratamentul recomandat de medicul specialist, se recomandă și administrarea a câte 30 de picături de tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, până la vindecare.

Inflamarea rinichilor sau ficatului

Tinctura de propolis este un adjuvant foarte eficient în cazul inflamării rinichilor sau ficatului. Se vor administra câte 30 - 40 picături de tinctură combinate cu o lingură de miere, de 4 ori pe zi, timp de 90 de zile.

Hipertensiune

În cazul hipertensiunii tinctura de propolis, administrată pe cale internă, face minuni. Se administrează câte 30 - 50 de picături zilnic. Administrarea se face înaintea fiecărei mese principale din zi, pe stomacul gol.

Gripă, angină, bronșită, faringită, tuse

Intern, tinctura de propolis are o acțiune benefică asupra sistemului respirator. Are proprietăți antibacteriene, antivirale și antimicotice. Este un analgezic și un antiinflamator eficient, stimulează sistemul imunitar și ajută la eliminarea mucusului, în cazul răcelilor.

O poți utiliza cu încredere împotriva gripei, anginei, traheitei, bronșitei, faringitei, tusei uscate sau convulsive. În oricare dintre aceste cazuri se recomandă gargară cu un amestec format dintr-o linguriță de tinctură de propolis cu o lingură de miere de albine într-un pahar de 200 ml cu apă caldă.

Extractul de propolis poate preveni sau scurta în mod natural răceala și ameliorează considerabil tusea și durerile în gât. Pentru aceasta îți recomandăm spray pentru dureri de gât și tuse făcut acasă.

Cistită, pielonefrită, nefrită, infecții de tip reno-urinare

Pentru tratarea acestor afecțiuni se recomandă administrarea unei lingurițe de tinctură de propolis de câte 3-4 ori pe zi, timp de 5-7 zile.

Afecțiuni ale stomacului, enterocolite sau infecții la nivelul tubului digestiv

La nivel digestiv tinctura de propolis contribuie la diminuarea simptomelor colitei, gastritei, durerilor de stomac, ulcerului gastric, enterocolitelor și problemelor determinate de dezechilibre ale florei intestinale.

Administrată zilnic are efecte cicatrizante și de reglare a secrețiilor gastrice și stimularea secreției biliare. Ameliorează durerile de stomac, dar și simptomele unor afecțiunilor mai grave precum ulcer, enterite, colite și alte boli alte stomacului.

Pentru combaterea enteritelor, durerilor de stomac și tratarea ulcerului gastro-duodenal se recomandă 50 picături puse în 100 ml lapte cald (pentru a nu agrava anumite simptome, din cauza compoziției de alcool), remediu consumat zilnic, pe stomacul gol.

În cazul parazitozelor intestinale, ia 50 de picături de tinctură de propolis, împreună cu o lingură de miere, de două ori pe zi, înainte de mese.

Afectiuni stomatologice

Tinctura de propolis contribuie la îmbunătățirea sănătății întregii cavități bucale, incluzând dantura ajutând la:
- prevenirea formării cariilor dentare și a tartrului
- prevenirea și tratarea gingivitei
- dezinfectarea cavității bucale

Clătirea cu tinctură de propolis pe post de apă de gură, de cinci ori pe zi, timp de o săptămână, accelerează vindecarea și reduce inflamațiile după intervențiile chirurgicale la nivelul gurii. De asemenea, reduce durerile și rănile provocate de afte bucale.

În cazul durerilor de măsele pune vată îmbibată în tinctură pe locul dureros pentru a alina durerea și a împiedica infecția.

Mahmureală

Tinctura de propolis este remediul perfect pentru mahmureală. Ia 50 de picături de tinctură de propolis, împreună cu o lingură de miere și mahmureala se va ameliora ușor până la dispariție.

Tulburări de menopauză

La menopauză, femeile li se recomandă să ia, timp de un an, câte 1-20 de picături zilnic pentru a trece mai ușor peste această perioadă.

Tratarea TBC Pulmonar

În tratarea TBC‑ului pulmonar se recomandă de trei ori/zi câte 30 de picături, completate cu inhalații de două ori pe săptămână. Pentru inhalație, la 250 ml apă fierbinte, adaugă 100 de picături de tinctură.

Reglarea nivelului glicemiei

Propolisul reglează glicemia și metabolismul glucozei și al lipidelor din sânge. De asemenea, duce la scăderea ratelor de peroxidare a lipidelor și elimină radicalii liberi.

Tinctura de propolis poate fi utilizată ca agent antidiabetic în cazul persoanelor afectate de sindromul rezistenței la insulină.

Adjuvant în afecțiuni tumorale și chemoterapie

Administrarea tincturii poate fi o formă de terapie complementară, întrucât s-a demonstrat că reduce posibilitatea ca anumite celule să devină canceroase și împiedică celule canceroase să se multiplice.

  • inhibă angiogeneza tumorală (dezvoltarea vaselor de sânge care au ca rol vascularizarea și hrănirea tumorei, infometând practic cancerul)
  • suprimă activarea NF-kB care intervine direct în procesul tumorigenezei
  • inhibă înmulțirea celulelor canceroase
  • micșorează cantitativ populația de celule stem canceroase
  • sporește activarea macrofagelor
  • induce apoptoza (moartea programată a celulelor canceroase) prin intermediul activării căii mitocondriale dependente de caspază și inhibă proteinele anti-apoptozice
  • inhibă VEGF (factorul de creștere al endoteliului vascular)
  • posedă efect citostatic și acționează chemopreventiv, mărind în același timp eficiența radioterapiei și chimioterapiei, scăzându-le acestora și gradul de toxicitate

Utilizările tincturii de propolis - uz extern

Pe cale externă, tinctura de propolis se folosește astfel:

Cicatrizant în plăgi și arsuri

Multe afecțiuni ale pielii, în special bătăturile, rănile vechi, arsurile și micozele, locurile bolnave se pot vindeca prin tamponare cu tinctură de propolis, aceasta având acțiune cicatrizantă, ajutând la formarea noilor țesuturi. Se aplică direct pe zonele afectate de 1-2 ori pe zi.

Acnee, furunculoză sau julituri

Oricând ai de-a face cu oricare dintre acestea trei, poți curăța zona cu tinctură de propolis.

Mătreață

Pentru a scăpa de mătreață, atunci când te speli, după aplicarea șamponului, masează energic scalpul cu tinctură de propolis. Masează fără a folosi unghiile. După masare, lasă tinctura să acționeze timp de 30 de minute, după care clătește cu apă din abundență.

Eczeme de tip infecțios

În astfel de cazuri, tinctura de propolis se aplică pe zona afectată cu ajutorul unui tampon de vată și se lasă să se usuce. Acest proces se repeta de 2 ori pe zi.

Vindecă și ameliorează herpesul

În cazul apariției unui herpes se aplică tinctură de propolis cu ajutorul unei pipete. Procesul se repetă de 2-3 ori pe zi, până când herpesul dezvoltă o crustă, care în timp se va tot usca și va cădea, fără să lase cicatrice.

Ameliorează simptomele candidozei

Candida sau candidoza este o infecție ce afectează pielea și alte mucoase, în momentele în care imunitatea este foarte scăzută. Tinctura de propolis are acțiune antifungică în organism și are efecte asupra a 40 de tulpini diferite de ciuperci inclusiv Candida Albicans.

Tinctură de propolis cu sau fără alcool

Majoritatea opțiunilor disponibile în magazine sunt formule obținute prin macerare în alcool etilic (alimentar) de 40 până la 95 de grade (indicator care descrie tăria alcoolului) cu sau fără adaos de apă (produs hidroalcoolic). Concentrația acestor variante este cuprinsă între 30 și 80%, opțiunile mai diluate fiind mai deschise la culoare.

Numeroși specialiști prezintă această metodă de extragere a substanțelor active drept cea mai eficientă, însă, pentru copii și persoanele care au interdicție completă la alcool, există și variante obținute prin macerare în apă distilată, de obicei în combinație cu glicerină (produs hidrogliceric). Aceste formule au o concentrație mai redusa (30 - 60%), dar se dizolvă mai rapid în apă sau ceai.

Știai că

  • Propolisul mai este cunoscut și ca „lipiciul albinelor” sau “antibioticul românesc”. Datorită naturii proprietăților sale mecanice, albinele folosesc propolisul în construcția și reparația stupilor - pentru a etanșa deschiderile și crăpăturile și a netezi pereții interiori, dar și pereții interni ai celulelor din faguri.
  • Denumirea de ”propolis” provine din limba greacă și înseamnă „partea dinaintea cetății”. Învățații greci l-au denumit așa, observând că acesta joacă un rol foarte important în apărarea albinelor de toți factorii externi ce le-ar putea dăuna: microbi, bacterii, mucegaiuri, dăunători. Astfel, propolisul transformă stupul într-o adevărată cetate.
  • În Egiptul Antic, era folosit, în special de către preoții care controlau medicina și chimia, pentru prevenirea răspândirii infecțiilor, pentru tratarea rănilor și pentru efectuarea mumificării.

Efecte benefice tinctura propolis

- analgezic
- antiinflamator
- antimicrobian
- antimicotic
- antiviral
- imunomodulator
- antioxidant
- cicatrizant
- antidiabetic
- anti tumoral
- antiherpetic
- antiseptic

Contraindicaţii

- copii sub 7 ani
- sarcină
- alăptare
- alergie la propolis

Comentarii

Evaluează acest ingredient: