Tinctura de salvie

Tincturi Foarte ușor 60 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare10 min
Timp de așteptare21 zile
Timp de gătire--
Gata în21 zile 10 m

Bun digestiv, combate balonarea și flatulența, reglează nivelul transpirației și sistemului hormonal feminin

Extract hidroalcoolic de salvie, îmbunătățește digestia și asigură funcționarea normală tactului gastro-intestinal, combate balonarea, flatulența, normalizează nivelul de transpirație, reglează ciclul menstrual si susține funcționarea normală a sistemului hormonal feminin.

Porții

Obținem ~150 ml de tinctură de salvie = ~ 60 porții dacă consideram o porție ~50 picături (~2.5ml) la un adult

Video


Ingrediente

Cost estimativ: 2.5

Materiale

  • - recipiente sticlă, borcan 270 ml;
  • - cuțit;
  • - tocător;
  • - strecurătoare / tifon pentru filtrare;

Preparare

  • Tinctura de salvie - Preparare pas 1Vom folosi părți aeriene de salvie (frunze sau tulpina cu frunze). Se poate folosi atât salvie proaspătă cât și salvie uscată.
    Dacă folosim slavie proaspătă, o vom spăla sub jet de apă și o vom lăsa la zvântat/uscat ~ 1 - 2 ore până se evaporă toata apa și umezeala.
    Vom folosi un alcool de concentrație cel puțin 50% (alcool de cereale, țuică, palincă, rachiu)
  • Tinctura de salvie - Preparare pas 2Mărunțim / tocăm mărunt salvia cu ajutorul unui cuțit de preferință nemetalic.
  • Tinctura de salvie - Preparare pas 3Punem salvia mărunțită într-un recipient de sticlă (borcan) curat și uscat, fără a o presa.
  • Tinctura de salvie - Preparare pas 4Adăugăm alcoolul până se umple recipientul și închidem ermetic.
  • Tinctura de salvie - Preparare pas 5Lăsăm la macerat între 3 și 6 săptămâni, într-un loc ferit de lumină, aerisit și ușor răcoros (cămară, raft dulap, debara, beci).
    Este bine să agitați zilnic borcanul pentru a asigura fuziunea completă a plantelor (salvia) cu alcoolul.
  • La sfârșitul perioadei de macerare, strecoară/filtrează tinctura și păstrează doar lichidul. Cel mai eficient mod este folosind un tifon, astfel puteți stoarce bine frunzele mărunțite, îmbibate de alcool. De asemeni se poate folosi o sită, strecurătoare sau cum a fost in cazul meu, neavând tifon, efectiv am scurs tinctura, aceasta separându-se foarte bine.
  • Toarnă lichidul filtrat în recipiente de sticlă, de dimensiuni mici, preferabil închise la culoare și cu picurător.
    Închide recipientele ermetic și etichetează-le cu denumirea plantei, părțile folosite din plantă, tipul de alcool, data preparării.
    Tinctura se va depozita într-un loc răcoros, aerisit, ferit de lumină. Nu e nici o problemă dacă e ținută și la frigider.

Observații

→ Proporția ingredientelor la tinctura de salvie poate oscila de la 25% plantă - 75% alcool până la 50% plantă - 50% alcool. În rețeta actuală am folosit aproximativ 40% - 60%, dar ca să nu cântăriți, într-un recipient puneți minim un sfert de recipient plantă mărunțită (presată bine) și completați cu alcool până la umplere ... Atenție, planta mărunțită ocupă destul de mult volum, cum a fost și în cazul meu, a umplut recipientul.
→ În faza de macerare este bine să nu lăsați prea mult spațiu în borcan, umpleți cu alcool până în buza borcanului și închideți ermetic, deoarece aerul poate altera calitatea plantelor prin oxidare.
Tinctura din plante proaspete este mai eficientă decât cea din plante uscate, deoarece planta proaspătă conține maximum de substanțe volatile care vor fi transferate alcoolului.
→ În cazul plantelor proaspete este recomandat ca după spălare prin clătire sub jet de apă, să se lase la uscat de la 30 minute până la 2-3 ore pentru a scoate umezeala din ele (până se ofilesc ușor).
Pentru a mări concentrația tincturii, se poate repeta procesul, folosind drept alcool tinctura deja formată și alte plante. Astfel poți repeta procesul de macerare de 2 -3 ori, obținând o tinctură de concentrație "dublă" sau "triplă".
→ Pentru planta proaspătă este bine să folosim un alcool de concentrație cât mai mare (90%), deoarece planta are deja apă, iar in cazul plantelor uscate merge și un alcool mai slab (minim 40%).

Păstrare și valabilitate:
→ Se va păstra în sticluțe de dimensiuni mici, eventual închise la culoare și cu picurător, obligatoriu în locuri ferite de lumină, aerisite și răcoroase (debara, beci, chiar și frigider).
→ Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agita flaconul înainte de utili­zare.
Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării.

Administrare

Tinctura de slavie poate fi utilizata atât intern cât și extern prin aplicări locale, badijonări, clătiri, gargară, diluată cu apă.

Intern:
→ La adulți se recomandă 30-60 picături de tinctură de salvie diluată în 100 ml de apă, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
→ La copii de până în 12 ani se va consuma doar cu recomandarea specialistului și în general la copii 7-12 ani se recomanda între 10-30 picături de tinctură, diluate în 100 ml apă (jumătate de pahar) de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
→ Pentru copii sub 7 ani, tinctura de salvie nu este recomandă.

⚠ La persoanele cu sensibilitate la stomac se recomandă administrarea produsului după masă.

Extern:
Tinctura de slavie poate fi utilizata extern, diluată cu apa, prin aplicări locale, badijonări, clătiri, gargară.
→ Pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii (transpirație excesivă) se fac badijonări locale cu tinctură ca atare sau diluată în apă (între 50-200 picături la 100 ml de apă, în funcție de sensibilitatea pielii);
→ Pentru menținerea și refacerea sănătății cavitații bucale și a gâtului, se clătește gura sau se face gargară cu soluție diluată: 10 - 50 picături de tinctură de salvie la 50 ml apă;

Efecte și beneficii

Intern:

  • susține funcționarea normală a sistemului hormonal feminin;
  • contribuie la confortul organismului în perioada menopauzei;
  • reducerea stărilor neplăcute care apar la menopauză (dismenoree menopauză, transpirații excesive, stări de nervozitate, amețeli);
  • recomandată femeilor în menstruații neregulate;
  • în sarcină, poate fi utilizat de femeile care au lactație excesivă (diminuează secreția lactată);
  • normalizează nivelul de transpirație, reducând transpirația excesivă;
  • susține funcționarea normală a sistemului digestiv (a tactului gastro-intestinal);
  • îmbunătățește digestia;
  • contribuie la stimularea producerii și eliminării de bilă (pentru dischinezii biliare);
  • bun în dureri de stomac pe fond nervos;
  • reduce spasmele gastro-intestinale;
  • combate balonarea;
  • combate flatulența;
  • ameliorează simptomele dispeptice;
  • asigură funcționarea in condiții optime a memoriei;
  • revigorant, reface tonusul organismului;
  • reduce surmenajul, oboseala fizică, psihică și intelectuală;
  • combate depresia, stresul, stările de nervozitate;
  • ajuta in nevralgii;
  • contribuie la funcționarea normală a aparatului respirator;
  • ușurează respirația;
  • bună în bronșite, viroze;
  • antioxidant, combate acțiunea nocivă a radicalilor liber;
  • susține sistemul imunitar;

Extern:

  • menține sănătatea cavitații bucale (a mucoaselor) prin clătiri cu 10 - 50 picături de tinctură de salvie la 50 ml apă;
  • reface și menține sănătatea mucoaselor de la nivelul gâtului (amigdale, faringe, laringe) prin gargară cu 10-50 picături la 50 ml apă;
  • reduce transpirația excesivă și disconfortul la nivelul pielii prin spălaturi locale sau badijonări cu 50-200 picături de tinctură de salvie la 100 ml apă;
  • reducerea riscului de sângerare;

Efecte secundare

  • supradozarea poate genera efecte neurotoxice;
  • în alăptare scade secreția lactică;
  • supradozarea poate genera hipertensiune arterială;
  • supradozarea poate genera epilepsie;

Contraindicații

  • contraindicat persoanelor cu intoleranță la oricare dintre componentele produsului;
  • contraindicat persoanelor cărora le este interzis/limitat consumul de alcool;
  • în sarcină, alăptare neapărat de cerut sfatul medicului;

Comentarii

Evaluează acest remediu:




Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.