Pentru desprinderea boabele de cătină de pe ramuri, se poate folosi și metoda congelării, aceasta fiind mult mai spornică (mult mai rapidă).
Se spală și curăță lămâia de coajă, apoi se desprinde în mai multe felii.
Având cătina cât și lămâia pregătite, în aceasta etapă se va începe stoarcerea cu ajutorului unei storcător cu ax melcat. Feliile de lămâie se adaugă în storcător în timp ce se da și cătina, acestea (feliile de lămâie) având și rol de descongestionare a sitei storcătorului (fluidizează sucul și desfundă sita).
La final peste sucul obținut se adaugă mierea și se amestecă până la omogenizare.
Siropul format se toarnă în recipiente de sticlă care se închid ermetic și se depozitează la loc ferit de lumină și rece (frigider).
Din pulpa obținută aleg lămâia și o arunc, deci păstrez doar pulpa de cătină. Aceasta se pune la uscat și poate fi folosită atât la prepararea de ceaiuri cât și la realizarea pulberei de cătină (prin măcinare, după ce a fost uscată bine).
Observații
În funcție de cantitatea de miere, timpul de valabilitate poate varia între 3 și 12 luni.
Se păstrează obligatoriu la frigider.
Se recomandă consumul într-un timp cât mai scurt de la desfacere.
Cătina, numita și ginsengul românesc, este o polivitamină naturală (C, E, F, D, A, B1, B2) .
Cătina conține în număr incredibil de 190 de nutrienți și fitonutrienți. Cantitatea de vitamina C este de 12 ori mai mare ca cea din portocală.
Cătina este singura plantă de pe planetă care conține omega 7, un acid extrem de greu de găsit.
Păstrare și valabilitate: → Trebuie păstrat obligatoriu la frigider, închis ermetic. → Din când în când se recomandă agitarea sticle. → Este recomandat să fie păstrat în sticle de dimensiuni mici. → Se recomandă consumul în maxim 1 an, dacă nu este deschisă sticlă. → Dacă sticla este deschisă, este recomandat consumul în maximul 3 luni pentru a evita oxidarea principalilor nutrienți în contact cu aerul.
Administrare
Se administrează câte 1-2 linguri de 3-5 ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înainte de mese.
Se poate consuma și în diverse băuturi.
Se recomandă cure de 2-4 săptămâni, mai ales în perioada de toamnă - iarnă.
Efecte și beneficii
întărește imunitatea
tonic general
contribuie la sănătatea vederii
previne răceala și gripa
eficient în afecțiunile sistemului respirator (bronșită cronica, astm etc.)
bun împotriva infecțiilor virale: herpes, cu hepatita virala A, B sau C, cu HIV sau alte infecții virale
ajută sistemul digestiv, ajută la pierderea în greutate
protejează inima
reduce colesterolul rău (LDL)
reduce riscul de ateroscleroză, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale, deoarece exista mai puține blocaje în artere și vasele de sânge
ajută la menținerea echilibrului acizilor grași în organism: omega 3, 6 și 9
bogata în flavonozi care reduc inflamațiile și susțin funcționarea sistemului imunitar
protejează ficatul (hepatita acută/cronică și ciroza în faze incipiente), splina, rinichii
bun în cazul enterocolitelor
tratează anemia, depresia și stresul
vitaminizant, mineralizant: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, P, beta-caroten, celuloză, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu
antioxidant puternic
protejează organismul de radicali liberi
anti-îmbătrânire
bun antiinflamator
citoprotector
ajută sistemul nervos
recomandat copiilor cu rahitism, distrofici sau foarte sensibili la boli
luptă împotriva cancerului
Efecte secundare
- în cantități mari poate deveni diuretic
Contraindicații
nu se recomandă consumul cătinei în perioada sarcinii și a alăptării
nu se recomanda consumul de cătină atât timp cât în paralel se urmează un tratament pe baza de medicamente anticoagulante sau antiplachetare
nu se administrează în paralel cu antiinflamatoarele sau în cazul pancreatitei acute și a colecistitei acute.
Comentarii
Evaluează acest remediu:
18/10/2020
Foarte ușor de facut acasă
(0)(0)
Conținutul acestei pagini este informativ. De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.
Info ingrediente
CătinaFructeCătina, cea mai bogată sursă de polivitamine
LămâieFructeLămâia: beneficii miraculoase pentru sănătate și frumusețe
Info afecțiuni
ImunitateAfecțiuni sistem imunitarImunitate scăzută, Cum să-ți crești imunitatea?, Imunostimulatoare
Răceală și gripăAfecțiuni sistem imunitarRăceala și gripa: diferențe, cauze și simptome, remedii naturiste
Unități de măsură
1 linguriță
1 lingură
Apă
5 g
15 g
Miere
7 g
21 g
1 lingură (~15ml) = 3 lingurițe (~5ml)
Valori farmaceutice:
1 picătură apă = 0.05 ml
1 linguriţă apă = 100 picături
1 ml apă - 20 picături
1 picătură de alte soluții = 0.04 ml
1 linguriţă alte soluții = 125 picături
1 ml alte soluții - 25 picături
Un borcan clasic de 800 g are un volum de 720 ml, însă real încap ~710ml lichid!