Pentru desprinderea boabele de cătină de pe ramuri, se poate folosi și metoda congelării, aceasta fiind mult mai spornică (mult mai rapidă).
Se spală și curăță lămâia de coajă, apoi se desprinde în mai multe felii.
Având cătina cât și lămâia pregătite, în aceasta etapă se va începe stoarcerea cu ajutorului unei storcător cu ax melcat.
Feliile de lămâie se adaugă în storcător în timp ce se da și cătina, acestea (feliile de lămâie) având și rol de descongestionare a sitei storcătorului (fluidizează sucul și desfundă sita).
La final peste sucul obținut se adaugă mierea și se amestecă până la omogenizare.
Siropul format se toarnă în recipiente de sticlă care se închid ermetic și se depozitează la loc ferit de lumină și rece (frigider).
Din pulpa obținută aleg lămâia și o arunc, deci păstrez doar pulpa de cătină. Aceasta se pune la uscat și poate fi folosită atât la prepararea de ceaiuri cât și la realizarea pulberei de cătină (prin măcinare, după ce a fost uscată bine).
Se administrează câte 1-2 linguri de 3-5 ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înainte de mese.
Se poate consuma și în diverse băuturi.
Se recomandă cure de 2-4 săptămâni, mai ales în perioada de toamnă - iarnă.
- întărește imunitatea
- tonic general
- contribuie la sănătatea vederii
- previne răceala și gripa
- eficient în afecțiunile sistemului respirator (bronșită cronica, astm etc.)
- bun împotriva infecțiilor virale: herpes, cu hepatita virala A, B sau C, cu HIV sau alte infecții virale
- ajută sistemul digestiv, ajută la pierderea în greutate
- protejează inima
- reduce colesterolul rău (LDL)
- reduce riscul de ateroscleroză, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale, deoarece exista mai puține blocaje în artere și vasele de sânge
- ajută la menținerea echilibrului acizilor grași în organism: omega 3, 6 și 9
- bogata în flavonozi care reduc inflamațiile și susțin funcționarea sistemului imunitar
- protejează ficatul (hepatita acută/cronică și ciroza în faze incipiente), splina, rinichii
- bun în cazul enterocolitelor
- tratează anemia, depresia și stresul
- vitaminizant, mineralizant: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, P, beta-caroten, celuloză, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu
- antioxidant puternic
- protejează organismul de radicali liberi
- anti-îmbătrânire
- bun antiinflamator
- citoprotector
- ajută sistemul nervos
- recomandat copiilor cu rahitism, distrofici sau foarte sensibili la boli
- luptă împotriva cancerului
- în cantități mari poate deveni diuretic
- nu se recomandă consumul cătinei în perioada sarcinii și a alăptării
- nu se recomanda consumul de cătină atât timp cât în paralel se urmează un tratament pe baza de medicamente anticoagulante sau antiplachetare
- nu se administrează în paralel cu antiinflamatoarele sau în cazul pancreatitei acute și a colecistitei acute.
În funcție de cantitatea de miere, timpul de valabilitate poate varia între 3 și 12 luni.
Se păstrează obligatoriu la frigider.
Se recomandă consumul într-un timp cât mai scurt de la desfacere.
Cătina, numita și ginsengul românesc, este o polivitamină naturală (C, E, F, D, A, B1, B2) .
Cătina conține în număr incredibil de 190 de nutrienți și fitonutrienți.
Cantitatea de vitamina C este de 12 ori mai mare ca cea din portocală.
Cătina este singura plantă de pe planetă care conține omega 7, un acid extrem de greu de găsit.
Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un disgnostic si tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.


CătinaFructeCătina, cea mai bogată sursă de polivitamine 
LămâieFructeLămâia: beneficii miraculoase pentru sănătate și frumusețe 
ImunitateAfecțiuni sistem imunitarImunitate scăzută, Cum să-ți crești imunitatea?, Imunostimulatoare 
Răceală și gripăAfecțiuni sistem imunitarRăceala și gripa: diferențe, cauze și simptome, remedii naturiste