Scorţişoară

Scorţişoara și beneficiile acesteia

Folosită, cel mai frecvent, în deserturi, scorţişoara, poate deveni însă nelipsită în antreuri sau chiar feluri principale. Sfaturile despre înfrumusețare și menținerea unui corp sănătos pot conține de asemenea îndemnul de a utiliza, cu încredere, scorțișoara. Are importante proprietăți antibacteriene, ceea ce o aduce în prim-plan atunci când ne dorim o sănătate de fier.

Ce poate n-am știut până acum, este faptul că scorțisoara provine din scoarța unui arbore tropical din familia Cinnamomun. Este răzuită și ulterior uscată pentru a putea fi pregătită pentru consum. În timpul procesului de uscare ia forma binecunoscută a batonului. Pe rafturile magazinelor o vom gasi sub forma bețigașelor sau pudră.

Există doua tipuri: Ceylon și Cassia. Ambele sunt sănătoase și aduc multiple beneficii, contrar opiniei ca doar cea dintâi ar fi cea reală. Convingerea vine din cauza denumirii- Cinnamomum verum. Cea mai mare parte din scorțișoara Ceylon vine din Sri Lanka, aproximativ 80-90%. Cassia își are originea predominant în Indonezia. Restul provine din China și Vietnam.

Scorțișoara de tip Ceylon are un gust dulce și delicat, culoarea pulberii catifelate fiind maro deschis. Cassia este aspră și grunjoasă, de culoare maro închis; aromatizează intens preparatele.

Modalitatea de păstrare e una comună și simplă pentru acest tip de ingredient. Astfel, vom depozita praful sau rulourile în recipiente bine închise, în care nu va pătrunde aerul și nici căldura, într-un loc întunecos. Rulourile pot fi păstrate în acest mod până la 3 ani, pe când pulberea va fi valabilă aproximativ 6 luni.

Valori nutriționale per 100 grame

Valori nutriționale

- Calorii: 247 Kcal
- Carbohidrați: 80,59 g
- Fibre: 53,1g
- Glucide: 2,17 g;
- Lipide: 1,24 g
- Acizi grași saturați: 0,345 g
- Colesterol: 0 g

Minerale

- Ca: 1002 mg
- Fe: 8,32 mg
- Mg: 60 mg
- P: 64 mg
- K: 431 mg
- Na: 10 mg
- Zn: 1,83 mg

Vitamine

- C: 3,8 mg
- B1: 0,022 mg
- B2: 0,041 mg
- B3: 1,332 mg
- A: 295 IU
- E: 2,32 mg

Beneficiile scorţişoarei pentru organism

Utilizarea ingredientelor cât mai naturale, fără adaosuri, coloranți sau conservanți va aduce beneficii multiple pentru sănătate. Proprietățile antibacteriene, antiinflamatoare și importantul efect antioxidant fac din condimentul aromat un adjuvant prețios în prepararea leacurilor pentru susținerea unui organism sănătos.

Ameliorarea simptomelor în diabetul de tip II: reglarea glicemiei și amplificarea efectului produs de insulină. Utilizare: ceai de scorțișoară (½ linguriță scorțișoara la 250 ml apă) -infuzie, servit dimineața pe stomacul gol.

Proprietăți antimicrobiene: uleiul esențial de scorțișoară, cu adevărat pur, poate fi utilizat într-un difuzor pentru a da un aer proaspăt încăperii. Inhalat, își va aduce aportul benefic. Simptomele din gripele și răcelile, frecvente în sezonul rece, sunt ameliorate datorită efectului antimicrobian al pulberii aromate. Utilizare: ceai de scorțișoara sau câteva picături de ulei esențial difuzate de 2-3 ori pe zi.

Tratament pentru Candida: scorțișoara de tip Ceylon este cea potrivită în lupta cu diferite tipuri de Candida. Datorită nivelului reduse de cumarină 0,02% ( Cassia-0,04-0,08%) este puțin probabil sa provoace toxicitate, să afecteze ficatul. Studiile efectuate evidențiază un proces logic foarte clar. Candida proliferează în medii, în care nivelul de zahăr este ridicat. Scorțișoara este renumita pentru faptul că poate ține sub control nivelul de zahăr din sânge, fiind în felul acesta utilă în tratarea afecțiunii. Utilizare: 2-3 picături de ulei esențial adăugate în băutura preferată (fiind excluse cafeaua sau ciocolata calda); fierberea unui rulou de scorțișoară in aproximativ 250 ml apa - băutura rezultată se poate aromatiza cu o linguriță de suc de lime/lămâie, proaspăt stors.

Ar putea ajuta în tratamentul HIV: Studiile din laborator au evidențiat că poate fi utilă în tratarea HIV-1, virus ce duce la degradarea sistemului imunitar. Rezultatele obșinute trebuie, însă certificate de testele efectuate pe oameni ce suferă de SIDA.

Ajută în afecțiuni precum Alzheimer si Parkinson: compușii găsiți în scorțișoară ajută la protejarea neuronilor și la îmbunătățirea modului în care se realizează conexiunile la nivel cerebral.

Reduce riscul bolilor cardiovasculare: Împreună cu exercițiile fizice și o alimentație echilibrată, poate contribui la reducerea nivelului colesterolului total, al colesterolului LDL și al trigliceridelor.

Calmează migrenele: Efectul antiinflamator împreună cu puterea de a elibera tensiunea la nivel cerebral recomandă scorțișoara drept adjuvant în tratarea durerilor de cap severe.

Are beneficii antioxidante: Bogată in polifenoli, scorțișoara devanseaza super-alimente precum usturoiul și oregano. Antioxidanții sunt indispensabili vieții și au un efect antiinflamator important.

Menținerea unei respirații plăcute: Datorită efectului antimicrobian ajută la prevenirea degradării danturii și contribuie la o respirație plăcut mirositoare.

Repelent natural pentru insecte: Distruge, în special larvele țânțarilor.

Înfrumusețează parul și pielea: Întărește firul de păr și îî redă elasticitatea. Ajută la exfoliere și la eliminarea problemelor cauzate de nedorita mătreață. Tenul afectat de acnee va reveni la normal, dacă veți folosi o mască în ale cărei ingrediente să introduceți, fără ezitare, scorțișoara.

Contraindicații și efecte adverse

Cea mai importanta contraindicație vizează persoanele care au deja afecțiuni hepatice. Conținutul mare de cumarină poate agrava starea, beneficiile transformându-se în neplăceri. Bineînțeles că și persoanele sănătoase trebuie să consume moderat pentru a nu afecta funcția hepatică a organismului.

Aftele bucale au fost asociate consumului de scorțișoară fără moderație.

Ca în orice tratament complementar celui medicamentos trebuie precauție. Consumată împreună cu medicație destinată tratării diabetului, bolilor cardiovasculare, celor hepatice, poate amplifica efectele benefice sau le poate intensifica pe cele adverse. Niciuna din situații nu e de dorit.

Comentarii

Evaluează acest ingredient: