Aronia
Tot ce trebuie să știi despre fructele de aronia
Fructele de aronia provin de la arbuști din aceeași familie ca a trandafirilor și sunt pe locul 5 în topul fructelor de pădure proaspete, după conținutul de antioxidanți. Asemănătoare ca aspect afinelor, fructele de aronia pot fi consumate proaspete, înghețate sau sub formă de suplimente alimentare (capsule sau pudră).
Aronia este fructul a trei specii de arbuști (Aronia melanocarpa, Aronia prunifolia și Aronia arbutifolia – care produc fructe negre, mov, respectiv roșii), toate din familia trandafirilor (Rosaceae). În țara noastră, acestor trei specii li se spune scoruș negru, scoruș mov și scoruș roșu. Scorușul mov este un hibrid natural între celelalte două tipuri de aronia. Aceste fructe de pădure sunt din ce în ce mai populare în rândul persoanelor pasionate de o viață sănătoasă: asta deoarece sunt bogate în antioxidanți (polifenoli – acizi fenolici, antocianine, proantocianidine, flavonoli și flavanone), fibre, Vitamina C și mangan, care ajută sistemul imunitar, cardiovascular, digestiv și pot lupta împotriva cancerului.
Scurt istoric
Fructele de aronia sunt originare din America de Nord (dar cresc și în alte zone ale lumii –Europa de Est și Canada), unde amerindienii le foloseau ca remediu naturist împotriva răcelilor. În prezent se regăsesc adesea pe lista „superalimentelor”, deoarece oferă extrem de multe beneficii nutriționale, dar au un număr foarte mic de calorii.
Acești arbuști sunt cultivați și în scop ornamental, cresc bine la umbra copacilor și nu au probleme când clima este secetoasă sau când sunt atacați de insecte și mană. Culoarea intensă a fructelor se datorează polifenolilor din coajă (pigmenți naturali care protejează pulpa și semințele de aronia de radiațiile ultraviolete și de radicalii liberi, la care sunt expuse constant). Prin absorbția razelor UV, pigmenții filtrează lumina puternică, au funcție antioxidantă și asigură perpetuarea speciei. În plus, boabele mov, roșii și negre atrag păsările și animalele, care le consumă, dispersând astfel semințele.
Ce gust are aronia?
Fructele de aronia pot fi consumate proaspete (dar au un gust astringent neplăcut, îți fac gura pungă), dar cel mai des sunt procesate și transformate în: sirop, suc, vin, dulceață, tinctură, ceai, coloranți/arome naturale, fructe uscate sau suplimente alimentare (capsule sau pudră/pulbere).
Informații nutriționale aronia (100 g)
Scara ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), care este autoritatea în domeniu când vine vorba despre măsurători de specialitate ale conținutului de antioxidanți, notează că fructele de aronia abia culese au o valoare antioxidantă de 16.062/100 g. Asta le plasează pe locul 5 în topul fructelor de pădure proaspete, după acai, merișoare, maqui și zmeura neagră. Totodată, au unele dintre cele mai mari valori ale polifenolilor despre care vorbeam mai sus, măsurate deocamdată în regnul vegetal: 1.480 mg de antocianine/100 g și 664 mg proantocianidine/100 g. Cantitatea de antocianine este mai mare în cazul fructelor de aronia negre, iar cea de proantocianidine este mai mare în cazul celor mov și roșii.
Conform nutritiondata.self.com, fructele de aronia proaspete conțin:
Valori nutriționale:
- calorii: 47- carbohidrați: 9,6 g (3% din DZR)
- fibre: 5,3 g (21% din DZR)
- proteine: 1,4 g (3% din DZR)
- grăsimi totale: 0,5 g (1% din DZR)
- grăsimi saturate: 0 g
Vitamine:
- A: 350 UI (7% din DZR)- C: 21 mg (35% din DZR)
- E: 1,6 mg (8% din DZR)
- K: 13,6 mcg (17% din DZR)
- B9: 24 mcg (6% din DZR)
Minerale
- calciu: 30 mg (3% din DZR)- fier: 1,4 mg (8% din DZR)
- mangan: 0,6 mg (32% din DZR)
- potasiu: 105 mg (3% din DZR)
- zinc: 0,8 mg (5% din DZR)
Beneficii și proprietăți
Includerea în alimentație a sucului de aronia, a fructelor uscate sau a suplimentelor alimentare care conțin aronia vine la pachet cu beneficii în lupta împotriva radicalilor liberi, a cancerului, a bolilor cardiovasculare, de ficat și a diabetului – dovedesc studiile de laborator și pe animale. Sunt însă necesare cercetări suplimentare pe oameni, pentru a valida aceste descoperiri. Află mai jos ce proprietăți ale aroniei o pot transforma într-un aliat de nădejde al sănătății tale!
Aronia are o concentrație mare de antioxidanți
Așa cum scriam mai sus, fructele de aronia sunt extrem de bogate în antioxidanți (polifenoli), iar studiile dovedesc că aceste substanțe naturale pot reduce inflamația (2014) și luptă împotriva radicalilor liberi, care provoacă stresul oxidativ, îmbătrânirea prematură și diverse boli cronice (2011, 2014). Aronia conține cel mai mare nivel de antociani și proantociani (de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele, merișoarele sau rodiile).
Aronia poate combate cancerul
Cercetătorii de specialitate au analizat, în studii pe animale și de laborator, potențialul anticancerigen al acestor fructe de pădure. Aceste analize arată că antocianinele cu rol antioxidant din aronia pot lupta împotriva cancerului (1997), pot stopa dezvoltarea celulelor canceroase de colon (2003, 2004, 2006) și pot reduce stresul oxidativ în cazul cancerului de sân (2009, 2012). În concluzie, consumul de fructe de aronia poate reduce riscul de apariție a cancerului de colon sau la sân.
Aronia contribuie la sănătatea inimii
Aceleași proprități antioxidante ale acestor fructe de pădure le pot transforma într-un sprijin natural împotriva bolilor de inimă și împotriva sindromului metabolic: extractele de aronia relaxează țesuturile și arterele, permit circulația liberă a sângelui și normalizează tensiunea, pot reduce trigliceridele și colesterolul „rău”/LDL și total, pot proteja împotriva bolii arteriale coronariene (cunoscută și drept cardiopatie ischemică), notează studii din 2012, 2013 și 2015.
Aronia ajută la reglarea tensiunii arteriale, datorită conținutului ridicat de potasiu, care are efect dilatator.
Aronia poate avea efect anti-diabetic
Extractul de aronia a fost testat pe animale, apropo de efectele anti-diabetice ale acestui fruct de pădure. Cercetările au indicat faptul că aronia combate rezistența la insulină pe mai multe niveluri, putând preveni apariția diabetului (2012), poate reduce inflamația asociată acestei boli (2015) și afectează pozitiv nivelul glucozei din sânge și al obezității (2016). Aronia reglează glicemia, reducând zaharurile și grăsimile din sânge, datorita antocianinellor. Aronia conține fibre dietetice ce previn creșterea bruscă a glicemiei.
Aronia poate proteja ficatul
Cercetări pe animale arată că sucul de aronia reduce severitatea și simptomele asociate leziunilor hepatice și protejează ficatul (2016, 2017). Aceste atuuri se datorează tot activității antioxidante intense a acestor fructe, în stare proaspătă.
Aronia sprijină sănătatea digestivă
Consumate tot sub formă de suc, fructele de aronia pot reduce severitatea simptomelor afecțiunilor care deteriorează învelișul stomacal; cel puțin asta arată un studiu pe animale, din 2017. Cercetarea sugerează că acest beneficiu se datorează faptului că aronia poate crește producția de mucus, luptând – în paralel – cu stresul oxidativ. Fiind bogat în fibre, consumul de aronia ajută digestia, combate constipația, combate diareea, protejează intestinele de bacterii, detoxifică organismul și chiar ajută la slăbit.
Aronia ajută imunitatea
Consumul de aronia poate întări și sprijini sistemul imunitar (2014), extractul de aronia stopează dezvoltarea celulelor bacteriene Escherichia coli și Bacillus Cereus (2013) și poate lupta împotriva virusului gripal (2013), în timp ce sucul de aronia combate infecțiile tractului urinar (2014). Fiind o sursă de vitamina C și bogate în acid elagic si miricetina, consumul aronia previne răceala și gripa și previne infecțiile bacteriene de la nivelul sistemului respirator.
Aronia ajută vedere
Fiind bogate în caroten, consumul de fructe de aronia susține vederea, reducând inflamațiile și stresul oxidativ de la nivelul ochilor. Astfel se previne dezvoltarea cataractei. De asemenea, antioxidanții flavonoizi luteina şi zeaxantina, prezenți în fructele de aronia, filtrează razele UV, protejând ochii de degenerare maculară și inflamație oculară. Antocianinele îmbunătățesc micro-circulația și reduc fragilitatea capilarelor, astfel se îmbunătățește vederea, mai ales pe timp de noapte.
Aronia susține funcțiile cognitive
Prezenţa antocianinelor din fructele de aronia, intensifică activitatea neuronală, întărește legăturile neuronale și reduce stresul oxidantiv la nivelul creierului. Astfel consumul fructelor de aronia ajută în prevenirea bolilor neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson) și reduc riscul de demență. De asemenea, susține memoria și îmbunătățește proceselor de învățare
Aronia susține ficatul
Consumul de aronia contribuie la buna funcționare a ficatului. În 2016 au fost făcute studii pe șoareci cu ficatul afectat, iar după o luna de dieta cu aronia s-au observat îmbunatățiri considerabile. Ulterior același studiu s-a făcut și pe oameni cu rezultate bune.
Aronia bună în reumatism și dureri articulare
Aronia are efect antiinflamator și este recomandată celor cu reumatism și dureri articulare (în tratamentul artritei reumatoide). Cianidina și antocianina inhibă activitatea enzimelor responsabile de starea de inflamație și durere.
Aronia are efect antibacterian puternic
Aronia poate ajuta în lupta împotriva E.Coli și Stafilococul Auriu, dar și a bacteriilor care provoacă infecțiile urinare, datorita acidului chinic.
Contraindicații și efecte adverse
Studiile făcute până în prezent notează că fructele de aronia sunt sigure pentru consumul uman și nu au efecte adverse serioase. Totuși, dacă vrei să incluzi și tu aronia în alimentația ta, cere înainte sfatul medicului! În stare proaspătă, aceste fructe un gust astringent puternic, dar în țara noastră nu se găsesc de cumpărat așa, ci sub formă uscată, de suc sau de supliment alimentar.
Mod de utilizare și administrare
Pentru a te bucura de beneficiile pe care le poate aduce aronia sănătății tale, include în alimentația proprie fructele uscate. Acestea pot fi consumate peste cereale integrale, sub formă de gustare, ca ingredient în salate sau rețete dulci. Sau alege să cumperi suplimente de aronia – capsule sau pudră (din care poți prepara ceaiuri sau smoothie-uri, pe care o poți presăra în apă, sucuri, iaurt, salate sau include în deserturi făcute în casă). Ori bea suc de aronia, pe care îl găsești de cumpărat în numeroase magazine naturiste.
Dozele zilnice recomandate (sau folosite în studiile de specialitate) apropo de aronia sunt de: 1 lingură/zi pentru fructele uscate, 300 mg/zi pentru extractul de aronia, 1-3 lingurițe/zi pentru varianta pudră și 100 ml de suc simplu, diluat și/sau îndulcit/zi (de preferat, după masă).
Știai că...?
- În engleză, fructelor de aronia li se spune „chokeberries”, din cauza gustului lor astringent;
- Aronia sau scoruşul negru mai este numit și "Fructul Astronauților";
- Aronia este considerat de mulți "cel mai sănătos fruct de pe pământ".
- Fructele de aronia conțin de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele, merișoarele sau rodiile.
Efecte benefice
- antioxidant
- antiinflamator
- antibacterian
- anti-cancerigen
- antidiabetic
- imuno-protector
- hepatoprotector
- tonic/energizant
- vitaminizant
- mineralizant
- sursă de fibre
- sursă de caroten
- sursă de potasiu
- reglează tensiunea
- reglează glicemia
- protejează stomacul
- anti-depresiv
- digestiv
- anti-diareic
- detoxifiant
Efecte adverse/Contraindicații
- Persoanele care suferă de anumite boli, femeile însărcinate sau care alăptează sunt sfătuite să ceară sfatul medicului, înainte de a consuma aronia!
Sumar
Efecte benefice:
- bogate în antioxidanți: antocianine, flavonoide, acizi fenolici;
- bogate în vitaminele: A, B, C, P, K si Q;
- bogate în minerale: calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc și mangan;
- bogate în caroten, luteina și catehina;
- reglează tensiunea arteriala;
- tonic / energizant;
- efectul antibacterian;
- efectul antiinflamator;
- reglează glicemia;
Contraindicații:
- pentru femeile însărcinate sau care alăptează doar cu acordul medicului;
- este contraindicat celor cu probleme pietre la rinichi ,întrucât aronia conține acid oxalic;
- pentru cei cu diabet e necesara recomandarea medicului;
- nu este indicat persoanelor cu ulcer gastric/duodenal;
- atenție pentru cei cu grad mare de coagulare, mai ales dacă urmează sa aibă intervenții chirurgicale;
Videos
Aronia 360º
Comentarii
Top antioxidanti
Super fructe
Aronia este un fruct extraordinar, păcat ca nu e asa bine promovat la noi!
Aronia este nr 1 în ceea ce privește antioxidanții