Aronia

Tot ce trebuie să știi despre fructele de aronia

Fructele de aronia provin de la arbuști din aceeași familie ca a trandafirilor și sunt pe locul 5 în topul fructelor de pădure proaspete, după conținutul de antioxidanți. Asemănătoare ca aspect afinelor, fructele de aronia pot fi consumate proaspete, înghețate sau sub formă de suplimente alimentare (capsule sau pudră).

Aronia este fructul a trei specii de arbuști (Aronia melanocarpa, Aronia prunifolia și Aronia arbutifolia – care produc fructe negre, mov, respectiv roșii), toate din familia trandafirilor (Rosaceae). În țara noastră, acestor trei specii li se spune scoruș negru, scoruș mov și scoruș roșu. Scorușul mov este un hibrid natural între celelalte două tipuri de aronia. Aceste fructe de pădure sunt din ce în ce mai populare în rândul persoanelor pasionate de o viață sănătoasă: asta deoarece sunt bogate în antioxidanți (polifenoli – acizi fenolici, antocianine, proantocianidine, flavonoli și flavanone), fibre, Vitamina C și mangan, care ajută sistemul imunitar, cardiovascular, digestiv și pot lupta împotriva cancerului.

Scurt istoric

Fructele de aronia sunt originare din America de Nord (dar cresc și în alte zone ale lumii –Europa de Est și Canada), unde amerindienii le foloseau ca remediu naturist împotriva răcelilor. În prezent se regăsesc adesea pe lista „superalimentelor”, deoarece oferă extrem de multe beneficii nutriționale, dar au un număr foarte mic de calorii.
Acești arbuști sunt cultivați și în scop ornamental, cresc bine la umbra copacilor și nu au probleme când clima este secetoasă sau când sunt atacați de insecte și mană. Culoarea intensă a fructelor se datorează polifenolilor din coajă (pigmenți naturali care protejează pulpa și semințele de aronia de radiațiile ultraviolete și de radicalii liberi, la care sunt expuse constant). Prin absorbția razelor UV, pigmenții filtrează lumina puternică, au funcție antioxidantă și asigură perpetuarea speciei. În plus, boabele mov, roșii și negre atrag păsările și animalele, care le consumă, dispersând astfel semințele.

Ce gust are aronia?

Fructele de aronia pot fi consumate proaspete (dar au un gust astringent neplăcut, îți fac gura pungă), dar cel mai des sunt procesate și transformate în: sirop, suc, vin, dulceață, tinctură, ceai, coloranți/arome naturale, fructe uscate sau suplimente alimentare (capsule sau pudră/pulbere).

Informații nutriționale aronia (100 g)

Scara ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), care este autoritatea în domeniu când vine vorba despre măsurători de specialitate ale conținutului de antioxidanți, notează că fructele de aronia abia culese au o valoare antioxidantă de 16.062/100 g. Asta le plasează pe locul 5 în topul fructelor de pădure proaspete, după acai, merișoare, maqui și zmeura neagră. Totodată, au unele dintre cele mai mari valori ale polifenolilor despre care vorbeam mai sus, măsurate deocamdată în regnul vegetal: 1.480 mg de antocianine/100 g și 664 mg proantocianidine/100 g. Cantitatea de antocianine este mai mare în cazul fructelor de aronia negre, iar cea de proantocianidine este mai mare în cazul celor mov și roșii.

Conform nutritiondata.self.com, fructele de aronia proaspete conțin:

Valori nutriționale:

- calorii: 47
- carbohidrați: 9,6 g (3% din DZR)
- fibre: 5,3 g (21% din DZR)
- proteine: 1,4 g (3% din DZR)
- grăsimi totale: 0,5 g (1% din DZR)
- grăsimi saturate: 0 g

Vitamine:

- A: 350 UI (7% din DZR)
- C: 21 mg (35% din DZR)
- E: 1,6 mg (8% din DZR)
- K: 13,6 mcg (17% din DZR)
- B9: 24 mcg (6% din DZR)

Minerale

- calciu: 30 mg (3% din DZR)
- fier: 1,4 mg (8% din DZR)
- mangan: 0,6 mg (32% din DZR)
- potasiu: 105 mg (3% din DZR)
- zinc: 0,8 mg (5% din DZR)
DZR: doza zilnică recomandată

Beneficii și proprietăți

Includerea în alimentație a sucului de aronia, a fructelor uscate sau a suplimentelor alimentare care conțin aronia vine la pachet cu beneficii în lupta împotriva radicalilor liberi, a cancerului, a bolilor cardiovasculare, de ficat și a diabetului – dovedesc studiile de laborator și pe animale. Sunt însă necesare cercetări suplimentare pe oameni, pentru a valida aceste descoperiri. Află mai jos ce proprietăți ale aroniei o pot transforma într-un aliat de nădejde al sănătății tale!

Aronia are o concentrație mare de antioxidanți

Așa cum scriam mai sus, fructele de aronia sunt extrem de bogate în antioxidanți (polifenoli), iar studiile dovedesc că aceste substanțe naturale pot reduce inflamația (2014) și luptă împotriva radicalilor liberi, care provoacă stresul oxidativ, îmbătrânirea prematură și diverse boli cronice (2011, 2014).

Aronia poate combate cancerul

Cercetătorii de specialitate au analizat, în studii pe animale și de laborator, potențialul anticancerigen al acestor fructe de pădure. Aceste analize arată că antocianinele cu rol antioxidant din aronia pot lupta împotriva cancerului (1997), pot stopa dezvoltarea celulelor canceroase de colon (2003, 2004, 2006) și pot reduce stresul oxidativ în cazul cancerului de sân (2009, 2012).

Aronia contribuie la sănătatea inimii

Aceleași proprități antioxidante ale acestor fructe de pădure le pot transforma într-un sprijin natural împotriva bolilor de inimă și împotriva sindromului metabolic: extractele de aronia relaxează țesuturile și arterele, permit circulația liberă a sângelui și normalizează tensiunea, pot reduce trigliceridele și colesterolul „rău”/LDL și total, pot proteja împotriva bolii arteriale coronariene (cunoscută și drept cardiopatie ischemică), notează studii din 2012, 2013 și 2015.

Aronia poate avea efect anti-diabetic

Extractul de aronia a fost testat pe animale, apropo de efectele anti-diabetice ale acestui fruct de pădure. Cercetările au indicat faptul că aronia combate rezistența la insulină pe mai multe niveluri, putând preveni apariția diabetului (2012), poate reduce inflamația asociată acestei boli (2015) și afectează pozitiv nivelul glucozei din sânge și al obezității (2016).

Aronia poate proteja ficatul

Cercetări pe animale arată că sucul de aronia reduce severitatea și simptomele asociate leziunilor hepatice și protejează ficatul (2016, 2017). Aceste atuuri se datorează tot activității antioxidante intense a acestor fructe, în stare proaspătă.

Aronia sprijină sănătatea digestivă

Consumate tot sub formă de suc, fructele de aronia pot reduce severitatea simptomelor afecțiunilor care deteriorează învelișul stomacal; cel puțin asta arată un studiu pe animale, din 2017. Cercetarea sugerează că acest beneficiu se datorează faptului că aronia poate crește producția de mucus, luptând – în paralel – cu stresul oxidativ.

Aronia ajută imunitatea

Consumul de aronia poate întări și sprijini sistemul imunitar (2014), extractul de aronia stopează dezvoltarea celulelor bacteriene Escherichia coli și Bacillus Cereus (2013) și poate lupta împotriva virusului gripal (2013), în timp ce sucul de aronia combate infecțiile tractului urinar (2014).

Contraindicații și efecte adverse

Studiile făcute până în prezent notează că fructele de aronia sunt sigure pentru consumul uman și nu au efecte adverse serioase. Totuși, dacă vrei să incluzi și tu aronia în alimentația ta, cere înainte sfatul medicului! În stare proaspătă, aceste fructe un gust astringent puternic, dar în țara noastră nu se găsesc de cumpărat așa, ci sub formă uscată, de suc sau de supliment alimentar.

Mod de utilizare și administrare

Pentru a te bucura de beneficiile pe care le poate aduce aronia sănătății tale, include în alimentația proprie fructele uscate. Acestea pot fi consumate peste cereale integrale, sub formă de gustare, ca ingredient în salate sau rețete dulci. Sau alege să cumperi suplimente de aronia – capsule sau pudră (din care poți prepara ceaiuri sau smoothie-uri, pe care o poți presăra în apă, sucuri, iaurt, salate sau include în deserturi făcute în casă). Ori bea suc de aronia, pe care îl găsești de cumpărat în numeroase magazine naturiste.

Dozele zilnice recomandate (sau folosite în studiile de specialitate) apropo de aronia sunt de: 1 lingură/zi pentru fructele uscate, 300 mg/zi pentru extractul de aronia, 1-3 lingurițe/zi pentru varianta pudră și 100 ml de suc simplu, diluat și/sau îndulcit/zi (de preferat, după masă).

Știai că...?

  • În engleză, fructelor de aronia li se spune „chokeberries”, din cauza gustului lor astringent;
  • Aronia sau scoruşul negru mai este numit și "Fructul Astronauților";
  • Aronia este considerat de mulți "cel mai sănătos fruct de pe pământ".

Efecte benefice

- antioxidant
- antiinflamator
- antibacterian
- anticancerigen
- antidiabetic
- imunoprotector
- hepatoprotector
- protejează stomacul

Efecte adverse/Contraindicații

- Persoanele care suferă de anumite boli, femeile însărcinate sau care alăptează sunt sfătuite să ceară sfatul medicului, înainte de a consuma aronia!

Andrei, 05/10/2021

Super fructe

(0) (0)
Florin, 12/09/2021

Aronia este un fruct extraordinar, păcat ca nu e asa bine promovat la noi!

(0) (0)
18/10/2020

Aronia este nr 1 în ceea ce privește antioxidanții

(0) (0)
Evaluează acest ingredient:
Generați un alt cod securizat=