Uscare aronia la deshidrator

Ceaiuri Foarte ușor 50 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare10 min
Timp de așteptare30 min
Timp de gătire10 ore
Gata în10 h 40 m

Deshidratarea fructelor de aronia - o metodă de a conservare la fel de eficientă precum înghețarea

Uscare aronia la deshidrator: o metodă de a conserva aronia, la fel de bună și eficientă precum înghețarea. Se poate consuma ca atare, rehidratată, în ceaiuri sau pulbere (măcinată). Conținutul încă mare de antioxidanti / flavonoizi, oligoelemente, vitamine și minerale ne va oferi un efect tonic general, cresc vitalitatea organismului și îmbunătățesc metabolismul.

Video


Ingrediente

- 1 kg de aronia cu tot cu ciorchine

Cost estimativ: 5.0 €

Materiale

- deshidrator de fructe

Preparare

  • Uscare aronia la deshidrator - Preparare pas 1Spălăm aronia cu tot cu cu ciorchine în 2 -3 ape. Scuturăm surplusul de apă, eventual așezăm aronia pe prosoape de bucătărie pentru 30 minute - oră.
  • Uscare aronia la deshidrator - Preparare pas 2Așezăm ciorchinele cu fructele de aronia pe tăvițele deshidratorului cât mai aerisit.
  • Uscare aronia la deshidrator - Preparare pas 3Setăm o temperatură de uscare între 40 º C și 50 º C.
    În funcție de temperatura aleasă, timpul de uscare va fi între 10 și 16 ore. La 40 º C timpul de uscare va fi mai mare, undeva la 16 ore, iar la 50 º C, timpul de uscare va fi undeva la 10 ore.
    ⚠ Timpul de uscare mai variază și în funcție de starea fructelor. Dacă aronia a fost culeasă devreme, cantitatea de apă conținută e mai mare, iar dacă acestea sunt culese toamna târziu, automat acestea încep să se stafidească pe butași și cantitatea de apă conținută e mai mică.
  • Uscare aronia la deshidrator - Preparare pas 4La final, oprim deshidratorul și mai lăsăm fructele în el până ce acesta se răcește complet.
    Fructele de aronia deshidratate se vor păstra cel mai bine în săculeți de hârtie în următoarele moduri:
    - doar fructele de aronia (boabele) fără partea lemnoasă a ciorchinelui;
    - fructele de aronia cu tot cu ciorchine;
    - fructele de aronia cu codițe (o bucată din ciorchine);
    Fructele de aronia deshidratate, se pot consuma în 3 moduri:
    - ca atare sau rehidratate în apă,
    - pulbere,
    - ceai.
    ⚠ Varianta cu ciorchine se folosește doar la prepararea ceaiurilor sau pulbere.

Observații

Valori nutriționale aproximate per 100 g:
  • Calorii: 300 kcal
  • Proteine: 2,2 g
  • Carbohidrați: 70,8 g
  • Zaharuri: 27,5 g
  • Grăsimi totale: 2,4 g
  • Grăsimi saturate: 0,2 g
  • Fibre: 20,5 g
  • Sodiu: 0,004 g
Păstrare:
- se recomandă depozitarea în pungi de hârtie, închise.
- a se păstra într-un loc uscat, răcoros, aerisit, ferit de lumină.

Valabilitate:
- se recomandă consumul în maximum 1 an de zile de la data deshidratării, dacă sunt păstrate în condiții optime.

⚠ Pentru deshidratare se recomandă culegerea fructelor toamna, cât mai târziu, când acestea aproape se usucă pe butași (arată stafidite deja).

⚠ Recomandăm deshidratarea/uscarea fructelor la temperaturi cât mai joase posibil și cu ventilare (40ºC - 50ºC). Astfel ne asigurăm că principalii nutrienți din fructe nu vor fi distruși. Dezavantajul este că va crește timpul de uscare cu cât temperatura de uscare este mai joasă.

Alte metode de deshidratare/uscare fructe de aronia:
- la cuptor, la temperaturi cât mai joase, acum majoritatea cuptoarelor au și funcție de deshidratare
- uscare naturală: fructele se întind pe suprafețe plane, în locuri aerisite/ventilate, ușor încălzite și se lasă așa perioade lungi de timp. Trebuie avut grijă să fie întoarse periodic ...

Administrare

Fructele de aronia deshidratate, fie ele cu ciorchine întreg, cu bucăți din ciorchine sau doar fructele, pot fi consumate în 3 moduri:
  1. ca atare sau rehidratate în apă: pentru rehidratare se lasă de seara până dimineața în apă. Se pot consuma ca atare, în smoothie-uri, cu musli, în prăjituri, ...
  2. pulbere: se vor da prin râșnița de cafea și rezultă o pulbere fină, care se consuma câte o linguriță de 3-5 ori pe zi cu ~200 ml de apă, de preferat cu 30 de minute înaintea meselor;
  3. sfărâmițate, în ceaiuri infuzie de 10 minute: înainte de a fi folosite la prepararea ceaiurilor, boabele de aronia deshidratate se vor sfărma / zdrobi cu o lingură pe un fund. Se folosesc 1-2 linguri de aronia deshidratata și sfărmată la ~250 ml de apă fierbinte. Dacă nu sunt sfărmate, cele 10 minute de infuzie nu sunt de ajuns pentru a înmuia fructele, chiar dacă apa este fierbinte.
⚠ Recomandăm a se consumul a 20g – 40g / zi de fructe de aronia deshidratate, fie în starea lor naturală, fie rehidratate, fie pulbere.
⚠ Varianta cu ciorchine se folosește doar la prepararea ceaiurilor sau pulbere.

Efecte și beneficii

Contraindicații

Alte informații
Aronia conține cel mai mare nivel de antociani (pigmentul care le da și culoarea neagra-purpurie) și de proantocianidine. Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi, practic protejează celulele din corp de la efectele nocive ale oxidării.

Comentarii

Evaluează acest remediu:

08/11/2022

Interesant

(0) (0)



Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.