Suc de cătină cu ghimbir, lămâie și miere
Timp de preparare30 min
Timp de așteptare1 ora
Gata în1 h 30 m
Cele patru ingrediente (cătină, ghimbir, lămâie și miere) sub forma de suc/sirop, fac o combinație interesanta atât ca și gust cât și ca valori nutriționale. Bogat în vitamine, minerale, antioxidanți, acizi grași omega, acest suc de cătină, iți va pregăti organismul pentru o imunitate de fier împotriva răcelilor și gripelor. În plus, te vei simți mai energic, stările de stres se vor ameliora, vederea se va îmbunătăți și vei observa ca nu mai ai probleme cu digestia.
Porții
Cantități pentru aproximativ 1/2 litri suc (~15 porții, o porție fiind 1-2 linguri)
Video
Ingrediente
Cost estimativ: 4.5 €
Materiale
- - storcător fructe cu ax melcat
- - recipiente din sticlă
- - lingură
Preparare
- Boabele de cătină se desprind de pe crenguțe cu un forfecel, se spală prin clătire în 2-3 ape, apoi se lasă la uscat pe șervețele de hârtie, pe suprafețe întinse pentru aproximativ 1-2 ore.
Pentru desprinderea boabelor de pe crenguțe, unii mai folosesc un pieptene special cu dinții rari. Idea este ca la desprinderea boabelor de pe ramuri sa nu se spargă bobul de cătină .
Pentru desprinderea boabele de cătină de pe ramuri, se poate folosi și metoda congelării (detalii la observații), aceasta fiind mult mai spornică (mult mai rapidă). - Pregătim ghimbirul și lămâia pentru storcător.
Spălăm și curățăm de coajă ghimbirul și lămâia. Ghimbirul îl vom tăia felii pentru a putea fi stors cu ușurință, iar lămâia o desprindem felii. - Având cătina, ghimbirul și lămâia pregătite, în aceasta etapă se va începe stoarcerea cu ajutorului unei storcător cu ax melcat.
Se începe cu boabele de cătină, apoi din când în când se mai adaugă câte o felie de lămâie și/sau ghimbir.
Feliile de lămâie au și rol de descongestionare a sitei storcătorului (fluidizează sucul și desfundă sita). - La final peste sucul obținut se adaugă mierea și se amestecă până când se dizolva complet.
- Siropul format se toarnă în recipiente de sticlă care se închid ermetic și se depozitează la loc ferit de lumină și rece (frigider).
- Pulpa de cătina și ghimbir, obținută, se pune la uscat și poate fi folosită atât la prepararea de ceaiuri cât și la realizarea pulberei de cătină (prin măcinare, după ce a fost uscată bine). Eu prefer sa îndepărtez din pulpa rezultată, pulpa de lămâie.
Observații
În funcție de cantitatea de miere, timpul de valabilitate poate varia între 3 și 12 luni, mierea fiind și un bun conservant.
Se păstrează obligatoriu la frigider.
Se recomandă consumul într-un timp cât mai scurt de la desfacere.
Cătina, numita și ginsengul românesc, este o polivitamină naturală (C, E, F, D, A, B1, B2) .
Cătina conține în număr incredibil de 190 de nutrienți și fitonutrienți.
Cantitatea de vitamina C este de 12 ori mai mare ca cea din portocală.
Cătina este singura plantă de pe planetă care conține Omega 7, un acid extrem de greu de găsit.
Se păstrează obligatoriu la frigider.
Se recomandă consumul într-un timp cât mai scurt de la desfacere.
Cătina, numita și ginsengul românesc, este o polivitamină naturală (C, E, F, D, A, B1, B2) .
Cătina conține în număr incredibil de 190 de nutrienți și fitonutrienți.
Cantitatea de vitamina C este de 12 ori mai mare ca cea din portocală.
Cătina este singura plantă de pe planetă care conține Omega 7, un acid extrem de greu de găsit.
Administrare
Se administrează câte 1-2 linguri de 3-5 ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înainte de mese, pe stomacul gol. De asemeni, doza se poate dilua în 200ml apă.
Se poate consuma ca și suc cu apa plata sau minerala sau în diverse băuturi/cocktail-uri/shake-uri.
Se recomandă cure de 2-4 săptămâni, mai ales în perioada de toamnă - iarnă.
Se poate consuma ca și suc cu apa plata sau minerala sau în diverse băuturi/cocktail-uri/shake-uri.
Se recomandă cure de 2-4 săptămâni, mai ales în perioada de toamnă - iarnă.
Efecte și beneficii
- energizant natural
- întărește imunitatea
- protejează organismul de infecții virale
- îmbunătățește digestia
- ajută la pierderea în greutate
- încetinește procesul de îmbătrânire celulară
- contribuie la sănătatea vederii
- previne răceala și gripa
- protejează inima
- reduce colesterolul rău (LDL)
- ajută la menținerea echilibrului acizilor grași în organism: omega 3, 6, 7 și 9
- bogata în flavonozi care reduc inflamațiile și susțin funcționarea sistemului imunitar
- protejează ficatul (hepatita acută/cronică și ciroza în faze incipiente), splina, rinichii
- bun în cazul enterocolitelor
- tratează anemia, depresia și stresul
- vitaminizant, mineralizant: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, P, beta-caroten, celuloză, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu
- antioxidant puternic
- protejează organismul de radicali liberi
- ajută sistemul nervos
- recomandat copiilor cu rahitism, distrofici sau foarte sensibili la boli
- luptă împotriva cancerului
Efecte secundare
- în cantități mari poate deveni diuretic
- pentru persoanele cu probleme de stomac, recomandăm a se consulta medicul
Contraindicații
- nu se recomandă consumul cătinei în perioada sarcinii și a alăptării
- nu se recomanda consumul de cătină atât timp cât în paralel se urmează un tratament pe baza de medicamente anticoagulante sau antiplachetare
- nu se administrează în paralel cu antiinflamatoarele sau în cazul pancreatitei acute și a colecistitei acute.
Comentarii
Evaluează acest remediu:
20/10/2020
Imunitate de fier
(0) (0)
Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.