Se începe cu boabele de cătină, apoi, din când în când, se mai adaugă câte o bucată/felie de ghimbir/lămâie. Feliile de lămâie au și rol de descongestionare a sitei storcătorului (fluidizează sucul și desfundă sita).
Sucul format se toarnă în recipiente de sticlă care se închid ermetic și se depozitează la loc ferit de lumină și rece (frigider).
Pulpa de cătină și ghimbir, obținută, se pune la uscat și poate fi folosită atât la prepararea de ceaiuri cât și la realizarea pulberei de cătină (prin măcinare, după ce a fost uscată bine). Eu prefer sa îndepărtez pulpa de lămâie, din pulpa rezultată.
Observații
Păstrare: Se păstrează obligatoriu la frigider și se va consuma în maxim 3-4 zile.
Dacă avem cantități mai mari, sucul se poate congela, în recipiente cât mai mici, pentru a putea fi consumat într-un timp cât mai scurt. Decongelarea se va face numai în frigider si nu la temperatura camerei sau forțat prin alte metode! Astfel evitam alterarea proprietăților sucului. Este recomandat sa se decongeleze cantități mici, act să ajungă pentru consumul în decursul a 3-4 zile.
Cătina, numita și ginsengul românesc, este o polivitamină naturală (C, E, F, D, A, B1, B2) .
Cătina conține în număr incredibil de 190 de nutrienți și fitonutrienți. Cantitatea de vitamina C este de 12 ori mai mare ca cea din portocală.
Cătina este singura plantă de pe planetă care conține Omega 7, un acid extrem de greu de găsit.
Păstrare și valabilitate: → Trebuie păstrat obligatoriu la frigider, închis ermetic. → Din când în când se recomandă agitarea sticle. → Este recomandat să fie păstrat în sticle de dimensiuni mici. → Se recomandă consumul în maxim 1 an, dacă nu este deschisă sticlă. → Dacă sticla este deschisă, este recomandat consumul în maximul 3 luni pentru a evita oxidarea principalilor nutrienți în contact cu aerul.
Administrare
Se administrează câte 1-2 linguri de 3-5 ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înainte de mese, pe stomacul gol. De asemeni, doza se poate dilua în 200ml apă.
Se recomandă cure de 2-4 săptămâni, mai ales în perioada de toamnă - iarnă.
reduce colesterolul rău (LDL) si creste colesterolul bun (HDL)
ajută la menținerea echilibrului acizilor grași în organism: omega 3, 6, 7 și 9
bogata în flavonozi care reduc inflamațiile și susțin funcționarea sistemului imunitar
protejează ficatul (hepatita acută/cronică și ciroza în faze incipiente), splina, rinichii
bun în tratarea diabetului
bun în cazul enterocolitelor
tratează anemia, depresia și stresul
antioxidant puternic
protejează organismul de radicali liberi
ajută sistemul nervos
recomandat copiilor cu rahitism, distrofici sau foarte sensibili la boli
luptă împotriva cancerului
Efecte secundare
- pentru persoanele cu probleme de stomac, colon iritabil, de balonare, recomandăm a se consulta medicul
Contraindicații
nu se recomandă consumul cătinei în perioada sarcinii și a alăptării
nu se recomanda consumul de cătină atât timp cât în paralel se urmează un tratament pe baza de medicamente anticoagulante sau antiplachetare
nu se administrează în paralel cu antiinflamatoarele sau în cazul pancreatitei acute și a colecistitei acute.
Comentarii
Evaluează acest remediu:
14/12/2020
Sucul de cătină 100% fără zahăr se recomandă diabeticilor, însă poate fi consumat de oricine dorește o dieta mai low-carb. Un dezavantaj al acestul suc este faptul ca nu poate fi ținut foarte mult. Se păstrează obligatoriu la frigider și trebuie consumat în maxim 2-3 zile. O soluție pentru păstrarea pe termen mai lung (aproximativ 1-2 ani) este congelarea în recipiente cât mai mici și consumat (decongelat în frigider) tot în decursul a 2-3 zile. Alternativa este îndulcirea e cu miere, mierea fiind un bun conservant, se va păstra obligatoriu la frigider.