Se începe cu boabele de cătină, apoi, din când în când, se mai adaugă câte o bucată/felie de ghimbir/lămâie.
Feliile de lămâie au și rol de descongestionare a sitei storcătorului (fluidizează sucul și desfundă sita).
Sucul format se toarnă în recipiente de sticlă care se închid ermetic și se depozitează la loc ferit de lumină și rece (frigider).Pulpa de cătină și ghimbir, obținută, se pune la uscat și poate fi folosită atât la prepararea de ceaiuri cât și la realizarea pulberei de cătină (prin măcinare, după ce a fost uscată bine). Eu prefer sa îndepărtez pulpa de lămâie, din pulpa rezultată.Observații
Păstrare:
Se păstrează obligatoriu la frigider și se va consuma în maxim 3-4 zile.
Dacă avem cantități mai mari, sucul se poate congela, în recipiente cât mai mici, pentru a putea fi consumat într-un timp cât mai scurt.
Decongelarea se va face numai în frigider si nu la temperatura camerei sau forțat prin alte metode! Astfel evitam alterarea proprietăților sucului.
Este recomandat sa se decongeleze cantități mici, act să ajungă pentru consumul în decursul a 3-4 zile.
Cătina, numita și ginsengul românesc, este o polivitamină naturală (C, E, F, D, A, B1, B2) .
Cătina conține în număr incredibil de 190 de nutrienți și fitonutrienți.
Cantitatea de vitamina C este de 12 ori mai mare ca cea din portocală.
Cătina este singura plantă de pe planetă care conține Omega 7, un acid extrem de greu de găsit.
Păstrare și valabilitate:
→ Trebuie păstrat obligatoriu la frigider, închis ermetic.
→ Din când în când se recomandă agitarea sticle.
→ Este recomandat să fie păstrat în sticle de dimensiuni mici.
→ Se recomandă consumul în maxim 1 an, dacă nu este deschisă sticlă.
→ Dacă sticla este deschisă, este recomandat consumul în maximul 3 luni pentru a evita oxidarea principalilor nutrienți în contact cu aerul.
Administrare
Se administrează câte 1-2 linguri de 3-5 ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înainte de mese, pe stomacul gol. De asemeni, doza se poate dilua în 200ml apă.
Se recomandă cure de 2-4 săptămâni, mai ales în perioada de toamnă - iarnă.
Se poate consuma și în diverse băuturi.
Efecte și beneficii
- tonic natural
- vitaminizant A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, P
- mineralizant: fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu
- conține beta-caroten, celuloză
- întărește imunitatea
- previne răceala și gripa
- protejează organismul de infecții virale
- îmbunătățește digestia
- ajută la pierderea în greutate
- încetinește procesul de îmbătrânire celulară
- contribuie la sănătatea vederii
- protejează inima
- reduce colesterolul rău (LDL) si creste colesterolul bun (HDL)
- ajută la menținerea echilibrului acizilor grași în organism: omega 3, 6, 7 și 9
- bogata în flavonozi care reduc inflamațiile și susțin funcționarea sistemului imunitar
- protejează ficatul (hepatita acută/cronică și ciroza în faze incipiente), splina, rinichii
- bun în tratarea diabetului
- bun în cazul enterocolitelor
- tratează anemia, depresia și stresul
- antioxidant puternic
- protejează organismul de radicali liberi
- ajută sistemul nervos
- recomandat copiilor cu rahitism, distrofici sau foarte sensibili la boli
- luptă împotriva cancerului
Efecte secundare
- pentru persoanele cu probleme de stomac, colon iritabil, de balonare, recomandăm a se consulta medicul
Contraindicații
- nu se recomandă consumul cătinei în perioada sarcinii și a alăptării
- nu se recomanda consumul de cătină atât timp cât în paralel se urmează un tratament pe baza de medicamente anticoagulante sau antiplachetare
- nu se administrează în paralel cu antiinflamatoarele sau în cazul pancreatitei acute și a colecistitei acute.
Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.Info ingrediente
CătinaFructeCătina, cea mai bogată sursă de polivitamine GhimbirLegumeTot ce trebuie să știi despre ghimbir Info afecțiuni
ImunitateAfecțiuni sistem imunitarImunitate scăzută, Cum să-ți crești imunitatea?, Imunostimulatoare Răceală și gripăAfecțiuni sistem imunitarRăceala și gripa: diferențe, cauze și simptome, remedii naturiste Ultimele articole
Unități de măsură
| 1 linguriță | 1 lingură |
---|
Apă | 5 g | 15 g |
---|
1 lingură (~15ml) = 3 lingurițe (~5ml)Valori farmaceutice:
- 1 picătură apă = 0.05 ml
- 1 linguriţă apă = 100 picături
- 1 ml apă - 20 picături
- 1 picătură de alte soluții = 0.04 ml
- 1 linguriţă alte soluții = 125 picături
- 1 ml alte soluții - 25 picături