Sirop de praz

Siropuri Foarte ușor 20 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare5 min
Timp de așteptare5 min
Timp de gătire10 min
Gata în20 min

Remediu ideal pentru bronșită, tuse, răgușeală, traheită, amigdalită, faringită, laringită

Sirop de praz pentru afecțiunile gâtului, ideal pentru bronșite

Porții

~20 de linguri de sirop (1 lingură = ~20g sirop)

Ingrediente

Cost estimativ: 1.1 €

Materiale

  • - recipiente
  • - cuțit
  • - site, strecurătoare

Preparare

  • Sirop de praz - Preparare pas 1Se spală și curăță prazul.
  • Tăiem prazul în felii cât mai subțiri.
    Vom tăia din praz pana când feliile inca mai sunt intregi...
  • Se pune apa la fiert, iar când începe sa fiarbă, se da focul la minim si se adaugă prazul tăiat felii.
  • Se lasă să fiarbă la foc mic, 10-15 minute.
  • Oprim fierberea si mai lasam firtura inca 5 minute la odhnit, acoperita cu un capac.
  • Strecuram fiertura cu o sita, strecuratoare sau un tifon, vom folosi doar lichidul.
  • Peste lichidul strecurat adaugăm mierea și se amestecăm bine cu o lingura nemetalica, până la omogenizare.
  • Opțional, la final, se poate adăuga și zeama de lămâie.

Observații

⚠ După prepararea siropului, prazul fiert se poate consuma cu puțină lămâie, ulei măsline sau îl puteți adăuga la omletă.

→ Avantajul acestui sirop obținut prin fierbere față de siropul de praz obținut prin macerare la rece este că are o perioadă de valabilitate mult mai mare și că poate fi administrat imediat după preparare (nu necesită să stea la macerat). În schimb, prin fierbere proprietățile prazului sunt putin alterate!

Valabilitate și păstrare:
- Este recomandat ca siropul să fie depozitat în recipiente din sticlă, închis ermetic, în locuri ferite de lumină și aerisite.
- La temperatura camerei este recomandat ca siropul sa fie consumat în maxim 48 de ore.
- La frigider siropul se poate păstra pana la 30 de zile dacă nu se umbla la el. O dată deschis, e recomandat ca siropul să fie consumat în maximum 7 zile (păstrat în frigider).
⚠ Atenție, la administrarea siropului, acesta să nu fie foarte rece: ori lăsați câteva minute lingura să se încălzească, ori îl țineți în gură până când se încălzește, și apoi îl înghițiți.
Dacă cantitatea preparată este mică, cât pentru 1-2 zile, puteți păstra siropul și la temperatura camerei, închis ermetic, ferit de lumină și căldură directă, în locuri aerisite.

Administrare

→ Pentru prevenție sau stări incipiente de bronșită, se recomandă 3-6 linguri pe zi. După administrare se recomandă a nu se bea sau mânca cel puțin 15 minute (ideal jumătate de oră);

→ Pentru stări avansate se poate administra din oră în oră sau chiar la jumătate de oră, în funcție de cum este tusea, iritarea gâtului și a bronhiilor.

→ Se poate lua cu lingura, linguriță sau chiar cu un păhărel mic câte o înghițitură.

→ La copii doza se va înjumătăți!

→ Acest sirop nu este recomandat bebelușilor!

⚠ Pentru afecțiuni mai grave, dacă după 3 zile de administrare nu simțiți nici o ameliorare consultați neapărat un medic!

Efecte și beneficii

Efecte și proprietăți:

  • antibiotic;
  • antiviral;
  • antibacterian;
  • imuno-stimulator;
  • anti-alergic;
  • antioxidant;
  • antiinflamator;
  • antiseptic
  • laxativ;

Susține sistemul respirator:

  • ameliorează bronșita, inflamarea branhiilor și a bronșiolelor;
  • ajută la ameliorarea tusei, calmează atât tusea seacă cât și cea cu expectorații;
  • are proprietăți calmante și expectorante ce ajută la eliminarea flegmei și la vindecarea iritației (practic ajută la eliminarea bacteriilor și la curățarea căilor respiratorii);
  • acționează și ca un antibiotic ce combate microorganismele;
  • ameliorează durerile de gât: răgușeală, traheită, amigdalită, faringită, laringită;

Susține sistemul cardio-vascular:

  • protejează inima și vasele de sânge;
  • indicat în hipertensiune arterială;
  • indicat în angină, ateroscleroză;
  • scade colesterolul rău (LDL);

Efecte anti-reumatice:

  • reduce inflamațiile cronice;
  • bun în reumatism, artrită, gută: prazul favorizează eliminarea acidului uric;

Susține sistemul digestiv:

  • are efecte laxative;
  • ajută în calmarea iritațiilor tractului digestiv;
  • ajută la eliminarea viermilor și paraziților intestinali (limbrici, oxiuri);
  • curăţă colonul, ajută la eliminarea toxinelor;
  • aliatul ideal în lupta împotriva constipației;

Susține sistemul nervos:

  • crește vigilența și nivelul de concentrare, fiind bogat în magneziu, fosfor și acid folic;
  • îmbunătățește memoria;
  • combate stresul, bun în dispepsii, anemie;

Altele:

  • întărește sistemul imunitar;
  • tratează inflamațiile tractului urinar;
  • bun în insuficiență renală, litiază renală, retenție urinară, cistită;
  • bun în afecțiuni hepatice;
  • împreună cu mierea de salcâm acționează asupra insulinei, crescându-i efectul hipoglicemiant;
  • luptă împotriva obezității;
  • bun în cazul alergiilor;
  • combate stresul oxidativ, fiind un antioxidant puternic;

Efecte secundare

- alergii pentru cei alergici la miere sau la nichel;

Contraindicații

  • prazul conține nichel, motiv pentru care ar trebui evitat de persoanele cu alergie la nichel.
  • contraindicat celor alergici la miere;
  • contraindicat bebelușilor;
Alte informații
→ Prazul este ruda apropiată a cepei și usturoiului și practic are proprietăți și efecte terapeutice similare cu acestea, precum: susține aparatul respirator (balsam pentru căile respiratorii), protejează inima și vasele de sânge (scăderea colesterolului, combaterea aterosclerozei), este antiinflamator, antioxidant, combate stresul oxidativ și previne apariția cancerului.
→ Provitamina A din praz contribuie la protejarea celulelor care ajută la prevenirea riscurilor de apariție a cancerului.
→ Prazul conține un nivel important de azot și este un bun constructor și regenerator.
→ Prazul este antiseptic, tonic.
→ Prazul se recomandă în cadrul unui regim hipocaloric.
→ Prazul contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge.

Comentarii

Evaluează acest remediu:




Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.