Usturoi

Usturoiul și beneficiile sale asupra organismului

Usturoiul, unul dintre cele mai cunoscute condimente din bucătaria de pe întreg mapamondul, aduce nenumărate beneficii sănătății noastre, fiind un antibiotic puternic, dar mai mult decât atât, reglează nivelul de colesterol. Usturoiul este o plantă cu originile în Asia Centrală, fiind unul dintre cele mai populare condimente. Beneficiile sale medicale sunt cunoscute la nivel internațional, atât ca tratament pentru răni, cât și pentru infecții.

În linii generale, usturoiul este o plantă comestibilă, folosită adesea ca aliment și condiment, un produs bogat în vitamine și minerale. În plus, administrat în combinație cu mierea de albine, este benefic în prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare, a pneumopatiilor și a tulburărilor digestive. Și să nu uităm faptul că usturoiul are un important efect antihelminitic.

Valori nutriționale usturoi (100 g):

- Calorii 149 kcal
- Carbohidrați 33.06 g;
- Fibre 2.1 g;
- Proteine 6.36 g;
- Un complex variat de vitamine (A, IU, B1, E. B2, B3, B5, B6, K, C, B9 – acid folic);
- Minerale (calciu 181 mg, magneziu, seleniu, potasiu, sodiu etc.);
- Acizi grași mono saturați (0.011 g),
- Acizi grași nesaturați (0.249 g),
- Acizi grași saturați (0.089 g);
- Aminoacizi;
- Iod;
- Fitonutrienți.

Usturoiul iese în mod deosebit în evidenta prin cantitatea uriașă de iod, seleniu și germaniu.

Beneficii usturoi

Usturoiul este unul dintre cele mai utilizate și cercetate condimente de pe piață pentru a-i putea fi cunoscute în totalitate beneficiile asupra sistemului cardiovascular, asupra infecțiilor, asupra sistemului respirator, asupra nivelului de zahăr din sânge etc.

  • usturoiul combate infecțiile de la nivelul gâtului și din amigdalită;
  • usturoiul are beneficii asupra tensiunii arteriale – aceasta este redusă prin faptul că sunt dilatate vasele de sânge, dar este deschisă și relaxată circulația;
  • sucul proaspăt de usturoi inhibă dezvoltarea fungilor, iar în cazul în care este folosit o perioadă mai lungă de timp, acesta previne apariția infecțiilor cutanate și fungice ale pielii;
  • efectele benefice asupra colesterolului nu mai sunt un secret, la care adăugăm și beneficiile asupra funcției ficatului;
  • usturoiul proaspăt luptă împotriva bacteriilor, infecțiilor cu viermi și poate ucide bacterii precum Salmonella sau E. coli;
  • poate trata herpesul și ciupercile de la nivelul picioarelor, dar și negii;
  • sucul de usturoi calmează mâncărimile și erupțiile apărute în urma ciupiturilor de insecte;
  • usturoiul este vârful lumii vegetale în iod;
  • usturoiul este liderul incontestabil de seleniu și de germaniu;
  • crește nivelul de insulină, fiind ideal pentru diabetici.

Contraindicații și efecte adverse

Usturoiul este un aliment sănătos cu nenumărate beneficii demonstrate științific pentru majoritatea oamenilor, atunci când este administrat pe cale orală, chiar dacă provoacă o respirație urât mirositoare pentru anumite persoane. Însă, ca în cazul oricărui alt aliment, există și efecte adverse. Unele dintre efectele adverse ale usturoiului sunt:

  • arsuri la nivelul gurii și la nivelul stomacului;
  • gaze;
  • miros de transpirație;
  • greață;
  • vărsături;
  • diaree.

Dacă este consumat crud, efectele adverse pot fi mai pronunțate. Pot apărea și diferite reacții, în funcție de organismul fiecărei persoane. Unele cercetări un indicat că astmul a fost raportat la persoanele care consumă mari cantități de usturoi.
De asemenea, există și câteva cazuri în care usturoiul nu ar trebui administrat. Spre exemplu, cei care se confruntă cu tulburări de sângerare sau cei care iau medicamente anticoagulante, dar și cei care urmează să fie supuși unor intervenții chirurgicale ar trebui să evite consumul acestui condiment în doze medicinale.
Persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil (IBS) ar trebui să evite usturoiul, din cauza compușilor din compoziția acestuia.

Cum se poate consuma usturoiul

În linii generale, usturoiul nu este consumat în cantități mari, însă conține suficienți nutrienți astfel încât să fie adăugat fără probleme unei diete sănătoase. Acest condiment poate fi consumat crud, datorită concentrației mari de alicină ce se găsește în compoziția acestuia. Chiar dacă unele persoane îl evită din cauza mirosului puternic, un număr mare de preparate medicinale pot fi folosite pentru a dilua aroma sau pentru a o masca.

Usturoiul poate fi consumat sub forma sa naturală, pe carnea la grătar, în tocană și în multe alte preparate. Consumul de usturoi în mâncare este o modalitate foarte bună de a beneficia de vitaminele și nutrienții din acest produs.

Murat. Da, ai citit bine. Cațeii de usturoi sunt conservați și consumați în acest mod, adesea în combinație cu alte plante medicinale.
Cataplasmă. Chiar dacă mirosul poate părea un important impediment, folosirea unui preparat din căței de usturoi zdrobiți este foarte eficient pentru tratarea diferitelor afecțiunii ale pielii, precum acneea și verucile.

Cum acționează usturoiul

Majoritatea proprietăților medicinale ale usturoiului se datorează compușilor sulfurici alicină și ajoena. Primul dintre acestea este cel mai benefic organismului și oferă acea aromă inconfundabilă și acționează antibacterian și antifungic. Ajoena are efect asupra vaselor de sânge și reduce nivelul lipidelor din organism. Cu alte cuvinte, usturoiul are nenumărate beneficii asupra organismului, indiferent de forma în care acesta este administrat, însă în cantități moderate.

Usturoiul este un condiment care nu ar trebui să lipsească niciodată din bucătăria noastră. Indiferent că este crud sau pre-curățat, usturoiul este ușor de găsit în majoritatea magazinelor de produse alimentare sau în piețele locale. Reputația usturoiului de a fi bun la toate, sigur nu este o informație apărută din neant. Beneficiile usturoiului asupra organismului sunt cunoscute încă de pe vremea Egiptului Antic și poate fi folosit atât pentru gătit, cât și pentru tratarea problemelor de inimă, a presiunii sângelui crescute, a colesterolului mărit, a răcelii și a multor alte infecții.

Comentarii

Evaluează acest ingredient: