Uscare măceșe la deshidrator pentru prepararea de ceaiuri sau pulbere de măceșe

Ceaiuri Foarte ușor 50 porții Abonați-vă la canalul YouTube
Timp de preparare10 min
Timp de așteptare30 min
Timp de gătire10 ore
Gata în10 h 40 m

Măceșe sub formă de ceai sau pulbere - un excelent tonic, vitaminizant și mineralizant

Uscare / deshidratare măceșe la deshidrator: o modalitate bună de a ne bucura de beneficiile măceșelor pe perioada sezonului rece și nu numai: ceai de măceșe sau pulbere de măceșe. Ceaiul de măceșe cu un gust dulce acrișor, pe lângă aroma care îmbie papilele gustative, este ideal pentru întărirea imunității organismului, pentru prevenirea răcelilor și a gripelor, are efect tonic-energizant, susține sănătatea inimii și a vaselor, susține sistemul digestiv, este antiinflamator, bogat în antioxidanți și adevarat sursa de vitamina A și C. De asemenea, aceleași proprietăți le are și pulberea de măceșe, care poate fi administrată o linguriță cu ~200 ml de apă.

Video


Ingrediente

- 1 kg de măceșe

Cost estimativ: 3.0 €

Materiale

- deshidrator de fructe

Preparare

  • Uscare măceșe la deshidrator pentru prepararea de ceaiuri sau pulbere de măceșe - Preparare pas 1Spălăm măceșele în 2 -3 ape și le lăsăm jumătate de oră, pe suprafețe plane (pe prosoape de bucătărie) să se evapore surplusul de apă.
  • Uscare măceșe la deshidrator pentru prepararea de ceaiuri sau pulbere de măceșe - Preparare pas 2După ce s-au uscat, așezăm măceșele pe tăvițele deshidratorului cât mai aerisit.
  • Uscare măceșe la deshidrator pentru prepararea de ceaiuri sau pulbere de măceșe - Preparare pas 3Setăm un timp de uscare de 10 ore, la temperatura de 50 º C. Timpul de uscare diferă în principiu de temperatura aleasă, însă este bine să alegem o temperatura cât mai joasă, chiar și de 40 º C pentru a nu se altera nutrienții din fructe prin încălzire.
    ⚠ Timpul de uscare, de asemenea mai poate varia și în funcție de starea fructelor, de tipul deshidratorului, de cum sunt așezate în deshidrator.
  • Uscare măceșe la deshidrator pentru prepararea de ceaiuri sau pulbere de măceșe - Preparare pas 4La final, oprim deshidratorul și lăsăm măceșele în el până ce acestea se răcesc complet.
    După ce s-au răcit complet, măceșele uscate (deshidratate) pot fi păstrate în săculeți de hârtie, sau în diverse recipiente.
  • Uscare măceșe la deshidrator pentru prepararea de ceaiuri sau pulbere de măceșe - Preparare pas 5Măceșele uscate / deshidratate, se pot consuma în 2 moduri:
    - pulbere : măcinate, pulberea se va alege foarte ușor de sâmburi, aceștia neputând fi zdrobiți prin măcinare (la râșnița de cafea),
    - sfărmate în ceaiuri: neapărat sfărmați sau tăiați măceșele uscate și puneți ~1-2 linguri la 250 ml de apă fierbinte pentru minimum 10 minute.

Observații

Valori nutriționale pentru 1-2 linguri (~20 g)
- Vitamina A: 4% din DZR;
- Vitamina C: 76% din DZR;
- Vitamina B5: 4% din DZR;
- Vitamina E: 6% din DZR;
- Proteine: 5% din DZR;
- Grăsime: 4% din DZR;
- Carbohidrați: 92% din DZR.
DZR = din doza zilnica recomandata

Valabilitate: se recomandă consumul în maximum 1 an de zile de la data deshidratării, dacă sunt păstrate în condiții optime.
⚠ Pentru deshidratare se recomandă culegerea fructelor toamna, cât mai târziu, când acestea aproape se usucă pe copăcei.
⚠ Recomandăm deshidratarea/uscarea fructelor la temperaturi cât mai joase posibil și cu ventilare (40ºC - 50ºC). Astfel ne asigurăm că principalii nutrienți din fructele de măceș nu vor fi distruși. Dezavantajul este că va crește timpul de uscare cu cât temperatura de uscare este mai joasă.

Alte metode de deshidratare/uscare măceșe:
- la cuptor, la temperaturi cât mai joase, acum majoritatea cuptoarelor au și funcție de deshidratare
- uscare naturală: fructele se întind pe suprafețe plane, în locuri aerisite/ventilate, ușor încălzite și se lasă așa perioade lungi de timp. Trebuie avut grijă să fie întoarse periodic ...

Administrare

Întregi sau sfărmate sub formă de ceai:
- ceai infuzie de măceșe: se adaugă 1-2 linguri de măceșe uscate (ideal sfărmate) la 250 ml de apă clocotită, pentru 10 minute.
- ceai decoct de măceșe: se fierb 1- 2 linguri de măceșe uscate (ideal sfărmate) timp de 5 minute, apoi se acoperă și se mai lasă 10 minute la infuzat.

Se consumă 1-3 căni de ceai de 3 ori pe zi, ideal cu 30 de minute înainte de mese.
Pe perioade lungi, se recomandă câte o pauză de 2 săptămâni la fiecare lună de administrare.

Pulbere de măceșe:
Măceșele uscate se vor măcina prin râșnița de cafea, apoi cu ajutorul unei site vom separa sâmburii. În urma măcinării, sâmburii de la măceșe nu se sfarmă, aceștia rămân întregi.
Pulberea se consumă amestecată în apă, 1-2 lingurițe la ~200 ml apă, de 1-3 ori pe zi, de preferat cu 30 de minute înainte de mese. De asemenea, poate fi folosita și la ceaiuri sau în diverse băuturi. La fiecare lună de administrare se recomandă o pauză de 2 săptămâni.

Efecte și beneficii

  • sursă de vitamina A și vitamina C;
  • sursă de antioxidanți;
  • ajută la întărirea imunității;
  • are efect tonic/energizant;
  • crește rezistența la efort;
  • ajută digestia (antioxidanții/flavonoidele contribuie la descompunerea eficienta a alimentelor și îmbunătățirea absorbției nutritorilor);
  • benefic în curele de slăbire;
  • are proprietăți antiinflamatorii, poate preveni artrita reumatoida, durerile articulare și musculare;
  • recomandat în inflamațiile intestinale;
  • combate balonarea;
  • ajută la ameliorarea crampelor și arsurilor stomacale;
  • susține sinteza colagenului (vitamina C, astaxantina);
  • menține sănătatea pielii, protejează pielea de razele solare (vitamina A, licopenul);
  • protector împotriva afecțiunilor cardiovasculare;
  • previne atacul de cord;
  • previne formarea cheagurilor de sânge;
  • reduce inflamația la nivelul arterelor și vaselor de sânge;
  • crește rezistența capilarelor sanguine;
  • îmbunătățește circulația sangvină;
  • ajută la reglarea tensiunii arteriale;
  • ajută scăderea colesterolului rău (LDL);
  • recomandat în afecțiunile ficatului;
  • mărește secreția de bilă;
  • bun diuretic;
  • bun în bolile cailor urinare și de rinichi;

Efecte secundare

  • în cazul supradozării, datorită conținutului mare de vitamina C, exista riscul de a dezvolta pietre la rinichi;
  • alergii la personale alergice la măceșe;

Contraindicații

  • în sarcină și alăptare cereți avizul medicului;
  • persoanele care au probleme renale, numai cu acordul medicului;
  • contraindicat celor alergici la măceșe;
Alte informații
Măceșele conțin astaxantina, un carotenoid care poate avea proprietăți anti-îmbătrânire, acesta contribuind la prevenirea descompunerii colagenului.
Măceșele inhiba producția de proteine ​​inflamatorii, reducând astfel inflamația.

Comentarii

Evaluează acest remediu:




Conținutul acestei pagini este informativ.
De aceea, pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.